main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 26 mei 2023 — 20:16

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden verboden. “Ik kreeg van veel vrouwen te horen dat het erbij hoort.”

Het is een doorbraak voor de minister, die in haar periode als raadslid in Amsterdam al bezig was met dit onderwerp. Zelf ervaarde ze ook hoe het is om geïntimideerd te worden. “Ik ging richting Amsterdam Centraal Station. Ik had een hapje gegeten met vrienden en liep in mijn eentje naar de tram. Taxichauffeurs stoppen en roepen dingen naar je. Mannen blijven ongemakkelijk dicht bij je hangen en je begint je onveilig te voelen. Ik werd er zo boos van.”

Beluister de podcast

“Het is heel bijzonder dat we een wet voorleggen waarbij we zeggen dat we seksuele intimidatie op straat of online gaan verbieden. We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is”, vertelt ze. Ze stelt dat het gedrag intimiderend is als het gaat om uitschelden, omsingelen, of volgen.

“Ik kreeg van veel vrouwen te horen dat het erbij hoort, of ze vertelden dat ze het nog nooit hadden meegemaakt”:, zegt ze. “Dan vroeg ik of ze er rekening mee hielden met wat ze aantrokken en wanneer ze waar liepen. Dan zeiden ze: ‘natuurlijk, dat is gezond verstand’. Maar hoezo is dat normaal, de straten zijn toch van ons?”

Op heterdaad betrappen

Mocht de politie iemand op heterdaad betrappen, dan kan diegene een geldboete of zelfs een gevangenisstraf krijgen. Momenteel wordt het volgens de minister al vaak door agenten gezien, maar kunnen ze er nog niet op handelen. Daarnaast wil ze dat ook boa’s de bevoegdheid krijgen om te helpen. “Ik wil dat boa’s kunnen handhaven. Zij zijn nu vaak preventief bezig met mensen aanspreken.  Maar ik wil dat ze ook die laatste stap kunnen zetten als ze tegenover een dader staan.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

‘Aan de voorkant vastleggen’

Volgens Yeşilgöz is de wet stevig ingericht en zal er door de wet goed kunnen worden gehandhaafd. “We moeten het met elkaar zien. Ik vind het belangrijk dat we het aan de voorkant vastleggen. Als blijkt dat we het beter moeten afbakenen, dan zal ik daar ook voor staan en zullen we het aanpassen. We denken nu dat we een juiste formulering hebben wat ook stand houdt.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Lees meer:

Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven

Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer