Berget Lewis over de legendarische Tina Turner: ‘Ze werd meteen een voorbeeld voor mij’
Queen of Rock ’n Roll Tina Turner is op 83-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Küsnacht in Zwitserland na een lang ziekbed. Bekend om haar krachtige stem, energieke optredens en hoge hakken, was ze een voorbeeld voor velen, waaronder zangeres Berget Lewis. “Toen ik écht begon op te treden en meer van de verhalen te horen kreeg, van wat ze allemaal mee had gemaakt, was het voor mij meer dan alleen een fantastische zangeres.”
Tina Turner gaat de geschiedenisboeken in als de bestverkopende vrouwelijke rockartiest aller tijden. De soulvolle rockartiest maakte veel los in de muziekwereld vertelt Lewis bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik noem het altijd soulvol rock. Zij was de eerste zwarte vrouw die er ook echt voor uitkwam dat ze soulmuziek fantastisch vond, maar eigenlijk ook rock wilde zingen. Zij heeft die combinatie gebracht.”
Legendarische artiest
Turner, die eigenlijk Anna Mae Bullock heette, werd geboren in Brownsville Tennessee. In de jaren 60 vormde ze met haar toenmalige echtgenoot het duo Ike & Tina Turner met monsterhits als River Deep – Mountain High en Proud Mary. Lewis: “Iedereen wil altijd Proud Mary horen. Als je die inzet zingt iedereen mee.”
In 1978 ging Tina Turner als solo-artiest verder. Ze scheidde van Ike door wie ze regelmatig mishandeld werd tijdens hun relatie. What’s Love Got To Do With It maakte op Lewis een grote indruk vertelt ze. “Ik was een tiener en ik keek naar MTV. Ik was al een beetje bezig met muziek en ineens zag ik haar staan. Een prachtige vrouw met lange benen en groteske stem.”
Zelf was Lewis in die periode ook al bezig met zingen en herkende zich enigszins in het stemgeluid van Turner. “Ze werd meteen een voorbeeld voor mij. Maar later toen ik écht begon op te treden en meer van de verhalen te horen kreeg, van wat ze allemaal mee had gemaakt, was het voor mij meer dan alleen een fantastische zangeres.”
Tekst gaat verder onder de tweet:
Muziekjournalist Jean-Paul Heck herinnert zich Tina Turner als "een hele leuke opgewekte vrouw. Ze was getekend door het leven en wond daar geen doekjes om." #WNL pic.twitter.com/VW9veenyuZ
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) May 25, 2023
Muziekjournalist Jean-Paul Heck noemt de Queen of Rock ’n Roll “een hele opgewekte vrouw en getekend door het leven. Ze wond daar ook geen doekjes om.” Hij had haar voor het eerst in de jaren ’80 zien optreden. Veertig jaar later had ze in Ahoy volgens hem nog steeds dezelfde energie. “Het was dezelfde Tina die ik in de jaren ’80 had gezien.”
Ook NPO Radio 2-dj Wouter van der Goes heeft goede herinneringen aan de muzieklegende. Hij kreeg voor zijn twaalfde verjaardag in januari 1985 het album Private Dancer cadeau van zijn tante. “Dat maakte zo veel indruk”, zegt hij. “Ik had eigenlijk meteen al als klein jongetje in de gaten dat dat album legendarisch was.”
Charisma en empowerment
Tina Turner was volgens Lewis “een vrouw die gewoon zo toegankelijk was voor iedereen”. Ze prijst haar charisma, unieke stem en haar empowerment. “Niet alleen haar muziek en stem, maar ook wat ze allemaal heeft meegemaakt. Ik denk dat dat mensen heeft aangetrokken tot haar. Dat ze ondanks alles wat ze heeft meegemaakt toch door is gegaan en niet de slachtofferrol op zich heeft genomen. Maar: ‘Ik ben hier, ik ga door!'”
Lewis heeft haar ook ooit ontmoet toen ze na een optreden backstage met Romy Monteiro was. Vooraf werd al duidelijk gemaakt dat ze niet met Turner mochten praten. “En ineens zie ik zo een vrouwtje voorbijkomen. Volgens mij is dat ze”, zegt Lewis. “Ze draait zich ineens en zegt: I know you! Ik zei: No you don’t, I wish you did! Ze hoefde ons niet aan te spreken, maar ze deed het toch.”
Lees ook:
Hoeveel verdienen Nederlandse artiesten? ‘De industrie is immens groot’
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?
Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?
Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:
- Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
- Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
- Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.
Luister de podcast in je favoriete podcast-app.
Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’
Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.
Luister hier de podcast!
Het ministerie van Defensie stuurt deze ochtend het eerste vliegtuig naar de Libanese hoofdstad Beiroet om Nederlanders op te halen. Als er stoelen over zijn,…
Lees meerEen oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…
Lees meerDe politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…
Lees meerNAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…
Lees meerHet nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…
Lees meerIsraël komt met keiharde vergeldingsacties richting Iran, maar wanneer en in welke mate is nog onduidelijk. “In april duurde het vijf dagen voordat Israël met…
Lees meerVoorvrouw van werkgeversvakbond VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwt dat we in Nederland niet minder, maar meer moeten gaan werken. “Anders gaan we de samenleving niet in…
Lees meerZogenoemde zorgcowboys gaan steeds uitgekookter te werk. Malafide zorgondernemers keren zich nog steeds vele miljoenen dividend uit en gebruiken daarbij inventieve trucs om hun megawinsten…
Lees meerHet kabinet moet duidelijk maken hoe het zijn plannen wil realiseren. Dat zegt de president van de Algemene Rekenkamer Pieter Duisenberg. Hij waarschuwt voor wensdenken….
Lees meerHet crisispakket van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) om de migratiestroom in te perken, heeft vooralsnog weinig effect. Dat heeft volgens voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan…
Lees meerEen reflectief beschavingsoffensief, noemen ze het. Oud-politici Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Klaas Dijkhoff (VVD) hebben zich ontpopt tot podcastmakers. De twee bespreken wekelijks het wel…
Lees meerTwee Belgische journalisten zijn vannacht gewond geraakt na een Israëlische raketaanval in de Libanese hoofdstad Beiroet, zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland op…
Lees meerAmsterdam gaat geen brug vernoemen naar de ‘Soldaat van Oranje’, Erik Hazelhoff Roelfzema. Een speciale adviesraad heeft de vernoeming afgewezen, omdat het niet past binnen…
Lees meerTerwijl Iran dinsdag tientallen raketten op Israël afvuurde, bleef het luchtruim boven het land gewoon open. “Iran heeft opzettelijk laat bericht gegeven. Hier zie je…
Lees meerHet ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…
Lees meer