main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 mei 2023 — 08:45

VVD’ers zeer kritisch op fractievoorzitter Hermans na verklaring over Wiersma: ‘Staat inmiddels bekend als de vrouw die blijft aanmodderen’

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans krijgt kritiek uit eigen gelederen na haar reactie op de woede-uitbarstingen van VVD-minister Dennis Wiersma (Onderwijs). Dat meldt De Telegraaf. “Sophie staat inmiddels bekend als de vrouw die maar blijft aanmodderen.”

Hermans gaf woensdag een verklaring over het gedrag van Wiersma, die zich eerder op de dag moest verantwoorden voor de eigen fractie. Na excuses te hebben gemaakt kwam hij weg met een laatste waarschuwing, hoewel die beslissing niet unaniem was. De persverklaring van Hermans duurde vervolgens nog geen 45 seconden en riep vooral nieuwe vragen op.

Leden van de 34-koppige fractie ergeren zich aan het weifelende optreden van Hermans, schrijft De Telegraaf. “Dat was eerder ook al zo met asiel. Haar gezag is tanende”, zegt een bron. “Ze pakt niet door. Het is Rutte die Wiersma de hand boven het hoofd houdt en zij brengt er niks tegenin. Sophie staat inmiddels bekend als de vrouw die maar blijft aanmodderen.”

Ook twijfelen verschillende fractieleden of Wiersma wel kan aanblijven als minister. Ze vuurden gisteren een halfuur lang vragen op hem af. De VVD-fractie wilde bijvoorbeeld weten waarom Wiersma deed alsof de driftbuien incidenten waren. Een “zeer uitzonderlijke situatie”, zo omschrijft een ingewijde de bijeenkomst.

Wiersma geeft aan dat hij heeft geleerd van zijn fouten en wil zijn leven beteren. “Maar kan dat wel? Werken aan jezelf, terwijl je gewoon onderwijsminister blijft”, vraagt een betrokkene zich af.

‘Fifty-fifty’ binnen fractie

Volgens parlementair verslaggever van WNL Omroep Tessa van Viegen is de VVD-fractie sterk verdeeld. “Het is een beetje fifty-fifty”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Sommige vinden dat het heel kwalijk is en vragen zich af of de minister wel door kan gaan. Anderen denken: hij probeert aan zichzelf te werken en we moeten hem die kans nog geven. Dat is de uiteindelijke conclusie van de fractie. Hij krijgt nog één kans en die moet hij aangrijpen.”

Van Viegen zag gisteren met eigen ogen de verklaring van Hermans. “Het was heel kort en er was geen mogelijkheid om vragen te stellen. Je kon dus geen verduidelijking krijgen.”

Kwetsend en onaangenaam

Wiersma heeft zich “kwetsend” en “onaangenaam” gedragen naar zijn fractiemedewerkers toen hij nog Kamerlid was, maakte hij twee weken geleden bekend op zijn Instagram. Eerder waren er al signalen dat hij als onderwijsminister over de schreef is gegaan richting ambtenaren. Ook in zijn tijd als staatssecretaris van Sociale Zaken was hij veeleisend en heeft hij zich misdragen tegenover medewerkers, schreef NRC afgelopen weekend.

Maandag zei premier Mark Rutte bij Vandaag Inside dat Wiersma wat hem betreft een tweede kans verdient omdat hij belooft zijn gedrag te veranderen. Diezelfde dag toonden ook Tweede Kamerleden zich mild in een debat met de bewindsman. Parlementariërs stelden enkele vragen maar pakten hem niet hard aan.

‘We’re only human after all’

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vindt de fouten van Wiersma “echt niet oké”, zei hij gisteravond in Op1. “Wat ik wel sterk vind is dat hij dat ook erkend en dat hij dat verleden recht wil zetten en wil leren. Ik vind het mooi hoe hij daarmee omgaat”, zei de CDA-bewindsman. “Volgens mij gaat het er altijd om dat je in een werkrelatie, zeker als het een gezagsrelatie is, dat medewerkers zich veilig blijven voelen.”

We’re only human after all”, zegt De Jonge. “Er kan iets gebeuren waarvan je achteraf moet constateren: dat is niet oké. Dan moet je het rechtzetten. Dat doet Wiersma. Niet alleen bij zijn huidige departement, maar ook bij zijn vorige werkgevers. Dat vind ik sterk.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook: 

Kan minister Wiersma nog aanblijven na zijn woedeuitbarstingen?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer