Nog altijd geen landbouwakkoord: ‘Iedereen wantrouwt elkaar’
Het is maar de vraag of er op korte termijn een landbouwakkoord kan worden gepresenteerd. Dat zegt parlementair verslaggever van Omroep WNL Marieke Smits. Na een 24 uur durend overleg bereikten de onderhandelende partijen woensdag geen akkoord, meldde landbouwminister Piet Adema. Hij verwacht dat de komende weken nog “intensieve gesprekken” nodig zijn.
“Maar het wordt lastig om dit met al deze partijen voor elkaar te krijgen”, reageert Smits in Goedemorgen Nederland. “Het kernprobleem is het gebrek aan vertrouwen. Er is bijna geen geloof bij de boeren dat er überhaupt nog perspectief gaat komen. Het is maar de vraag of Adema dit voor elkaar krijgt.”
Iedereen binnen het overleg wantrouwt elkaar, zegt Smits. “En dan lijkt het eindelijk ergens naartoe te gaan in de onderhandelingen, en dan krijg je een Kamerlid als Tjeerd de Groot die in De Telegraaf zegt dat de handtekening van LTO niks waard is. Zo blijf je met elkaar zoeken naar: kan ik jou wel vertrouwen en wordt mijn handtekening serieus genomen? Dit overleg is omringd door spanning.”
Smits spreekt van een “wankel” overleg. “Vanuit die positie moeten de boeren een gedragen akkoord bereiken. Voor hun achterban is het belangrijk dat ze er enigszins positief uitkomen. Voor de boeren is vooral het verdienmodel belangrijk: hoe gaan wij nog geld verdienen als we moeten verduurzamen? Daar zit nu het pijnpunt, daar zijn de onderhandelende partijen niet uitgekomen.”
‘Poppetje veranderen heeft geen zin’
Voormalig landbouwminister Henk Staghouwer wierp eerder de handdoek in de ring. Hij vond zichzelf niet de geschikte persoon om de impasse te doorbreken en stapte op. Hoewel zijn opvolger nog geen akkoord heeft weten te presenteren, is het volgens Smits niet verstandig dat ook Adema wordt vervangen. “Ik denk dat we in een tijd leven waarin, als iets fout gaat, heel snel wordt gezegd: waarom ben je nog niet opgestapt?”
“Er zijn problemen, maar het heeft geen zin om constant een poppetje te veranderen. Als Adema nu zou opstappen, leidt dat tot veel extra vertraging. Die man zit diep in het dossier.”
Gevolgen voor andere dossiers
Maar met het uitblijven van het landbouwakkoord, worden ook andere dossiers in de wacht gezet. Zo moeten de provincies op 1 juli hun plannen voor de stikstofaanpak presenteren, iets waar het kabinet weer op wacht om tot Haags stikstofbeleid te komen. “Ik kan me niet voorstellen dat dat niet ook wordt uitgesteld”, zegt Smits.
“Maar ook het heronderhandelen van het CDA binnen het kabinet over de afgesproken stikstofaanpak hangt af van dit akkoord”, weet Smits. CDA-leider Wopke Hoekstra kondigde eerder aan opnieuw te willen onderhandelen over de stikstofdeadline: het kabinet wil daar 2030 voor hanteren, maar dat vindt Hoekstra niet te dragen. Maar voordat hij verder wil onderhandelen, moet er voor hem eerst een landbouwakkoord liggen. Hierdoor kan de onduidelijkheid over het stikstofbeleid langer voortduren.
Als er geen stikstofbeleid komt, heeft dat ook gevolgen voor de woningbouw, vreest Smits. “Dit werkt op allerlei manieren door. Ik begrijp dat men verwacht dat in de komende jaren de bouw voor een groot deel stil komt te liggen.” Ze denkt dat alle onderhandelende partijen de urgentie van een landbouwakkoord begrijpen. “Maar dat maakt het blijkbaar niet eenvoudiger om tot een akkoord te komen.”
‘Grote stappen’
Volgens Adema moeten de onderhandelende partijen doorpraten over de financiering van de landschapsdiensten. Dat geldt ook voor onder meer het perspectief voor jonge boeren en het mestbeleid. “We praten over hele grote thema’s, die ingrijpend zijn voor de landbouwsector. Het gaat echt ergens over.” Adema benadrukt wel dat er “grote stappen” zijn gezet tijdens het urenlange overleg, maar gaf geen verdere toelichting wat die grote stappen inhouden.
Lees ook:
Concept-landbouwakkoord: duurzamer voedsel, hogere prijs boeren
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: heeft het wietexperiment van de overheid toekomst?
In tien gemeenten vindt er een wietexperiment plaats, waardoor de vraag rijst wat interessanter is voor de economie: gedogen of legaliseren? En hoe kijken coffeeshophouders eigenlijk naar het huidige wietbeleid van de overheid?
Menen Seijkens gaat op zoek naar het antwoord. Kijk deze uitzending nu terug op NPO Start.
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Donderdag presenteerde staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman (BBB) samen met Defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) de Defensienota. Zo zal het ministerie 2,4 miljard extra gaan uittrekken…
Lees meerEurocommissaris en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vindt het goed dat PVV-leider Geert Wilders in gesprek is gegaan met de Oekraïense president Zelenski….
Lees meerAanstaande woensdag zou voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen de portefeuilleverdeling klaar moeten hebben voor de Europese Commissie. Hoekstra weet nog niet…
Lees meerHet legaliseren van cannabis kan Nederland honderden miljoenen euro’s per jaar opleveren. Dat zegt hoogleraar en grondlegger van het wietexperiment André Knottnerus in Stand van…
Lees meerDe Rotterdamse haven kampt met een groter en groter personeelstekort. Momenteel worden er volop krachten uit het buitenland gehaald. Jongeren ambiëren andere beroepen, terwijl er…
Lees meerIn herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag stilgestaan bij de overhaaste ontruiming van het concentratiekamp in september 1944. De ontruiming van het SS-kamp in…
Lees meerHavenmedewerkers van de Rotterdamse haven zijn boos over de vastgelopen gesprekken over het vroegpensioen voor zware beroepen. “De minister heeft schijt aan ons”, vat FNV…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders heeft een ontmoeting gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski, meldt hij op X. De twee spraken over de oorlog in Oekraïne…
Lees meerVogels, bijen, vlinders, libellen, kikkers of mollen – natuurliefhebbers kunnen in menig weekend meedoen aan tellingen. Daar komt deze zaterdag de Nationale Walvistelling bij. Vrijwilligers…
Lees meerIn het zuidwesten van het land kunnen zaterdagavond onweersbuien voorkomen, waarbij in korte tijd veel neerslag valt, waarschuwt het KNMI. Ook kan het flink gaan…
Lees meerDe politie heeft vrijdag in een auto in Breda 32 blokken cocaïne gevonden en daarbij een 45-jarige man uit het Utrechtse Elst aangehouden. Dat gebeurde…
Lees meerDe politie heeft deze week een man uit Tilburg aangehouden voor het lastigvallen van meisjes en het opzettelijk aanrijden van een van hen. Het minderjarige…
Lees meerNSC-partijleider Pieter Omtzigt bevestigt dat hij tijdens de begrotingsnacht rake woorden heeft laten vallen. “Mensen moeten wennen aan het feit dat ik een stevig punt…
Lees meerVoorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. “We hebben al een…
Lees meerStaatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de NS fors omhoog gaan. Hij hoopt op een “structurele oplossing”…
Lees meer