main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 31 maart 2023 — 21:36

Françoise verloor zoon Tim (24) aan een overdosis: ‘Drugsgebruik wordt heel normaal gevonden, maar dat is het niet’

Françoise Pelle verloor haar 24-jarige zoon Tim in september 2021 aan een overdosis drugs. Ze vertelt bij Het Misdaadbureau van WNL haar verhaal omdat ze nu veel meer kennis heeft over het probleem dan toen, en graag anderen wil waarschuwen. “Het is erin geslopen: het begint met een blowtje, en dat wordt heel normaal gevonden. Maar dat is het niet.”

Tim gebruikte onder meer veel GHB. Een middel dat ontzettend verslavend is, en bovendien erg goedkoop. Door de GHB belandde Tim al eerder in een psychose, waarna hij opgenomen werd in de psychiatrie om gecontroleerd af te kicken.

Vier maanden voor zijn overlijden verdween Tim even van de radar. Niemand kon hem bereiken, tot grote zorg van Françoise en haar man Joep. “We waren echt radeloos en dachten: nu is het echt fout.” Omdat Tim die dag in mei weer boven water kwam, waren de zorgen op 25 september, de dag dat Tim stierf, iets minder groot: de hoop dat hij weer zomaar zou opduiken, net als toen, was groot.

Maar toch voelde zijn moeder het ergens al aankomen. “Toen zijn psycholoog op een vrijdag belde om te zeggen dat ze hem dinsdag opnieuw zouden proberen te bereiken zei ik: dan mag ik hopen dat hij niet dood is.” De volgende ochtend kreeg ze op de tennisbaan te horen dat hij overleden was.

Drugs kopen net zo makkelijk als een pizza bestellen

Tim begon met zijn gebruik op festivals, geleidelijk. “Toen de kinderen niet meer meegingen op vakantie gaven wij onze dochter een zakcentje voor de vakantie. Maar Tim hield niet van vakanties. Dus hij kreeg hetzelfde geldbedrag, maar dan voor een festival”, legt Françoise uit. Daar is het gebruik vermoedelijk begonnen en verergerd.

Françoise maakt zich dan ook grote zorgen over drugsgebruik op festivals. Drugs kopen is net zo makkelijk als een pizza bestellen, zo heeft ze ook geleerd na zijn dood. “En daar wil ik me hard voor maken”, zegt ze. “We weten dat veel jongeren na de coronaperiode depressief zijn geraakt, en zo is Tim ook begonnen. Maar je ziet waar het toe kan leiden.”

‘We hebben onder een steen geleefd’

Daarvan werd Françoise pas echt bewust na de dood van haar zoon, zo vertelt ze. Toen raakten zij en haar man in gesprek met veel van zijn vrienden of andere mensen die hij kende. “We kwamen toen eigenlijk in die wereld van die drugs terecht. We hoorden dingen waarvan ik dacht: hoe kan dit”, zegt ze. “Toen dacht ik: Joep en ik hebben onder een steen geleefd.”

Pas door de ervaring met Tim zag Françoise hoe makkelijk en snel een verslaving zich kan ontwikkelen. Niet iedereen raakt verslaafd, weet ze. “Maar er zijn wel aspecten waardoor het heel makkelijk kan gebeuren. Bijvoorbeeld als je kind somber is. Dus houd je kind in de gaten, en denk niet: dit is normaal. Want dat is het niet.”

‘Hij zag het als redmiddel’

Tim was een vrolijk kind dat goed kon leren, maar had ook ADD en een vorm van narcisme. “Hij had een heel laag zelfbeeld en wilde eigenlijk continu iemand anders zijn.” Zo vond Françoise na de dood van haar zoon een kaart van zijn ex-vriendinnetje waarop stond: ‘Ik kan geen relatie met je hebben, want ik hou meer van jou dan jij van jezelf.’ Françoise: “Hij zag drugs als redmiddel, maar het heeft hem niet gered.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Zelf hebben Françoise en haar man er alles aan gedaan om Tim van zijn verslaving af te helpen. Ook hebben ze met Jellinek gepraat om te leren hoe zij er zelf als ouders mee moesten omgaan. “En daar heb ik ook wel echt geleerd dat verslaving een ziekte is.”

‘We denken niet dat hij dit gewild heeft’

Françoise en haar man denken niet dat Tim opzettelijk een overdosis heeft genomen. “We denken niet dat hij dit gewild heeft”, zegt ze. “Hij was gewoon radeloos.” Zelf leeft ze inmiddels van dag tot dag. “Je hebt eigenlijk geen optie dan gewoon doorgaan”, zegt ze. “We hebben ook nog een dochter, en we hebben gelukkig elkaar. Maar het is heel moeilijk. Af en toe ben je er weer heel erg mee bezig, en dan denk ik soms: is het echt waar?” Ze besluit: “Ik gun het echt niemand.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer