main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
30 maart 2023 — 14:30

Wereldwijd datalek groter dan gedacht: ‘Niet eerder voorgekomen’

Het datalek bij softwareleverancier Nebu, waardoor veel marketingbureaus zijn getroffen, is “wereldwijd uniek en niet eerder voorgekomen”. Dat zegt Wim van Slooten, de directeur van branchevereniging voor marketingbureaus MOA. Hij heeft tot nu toe van “een stuk of vijf” marketingonderzoekers begrepen dat zij getroffen zijn door het datalek.

Het datalek bij softwareleverancier Nebu, waardoor veel marketingbureaus zijn getroffen, is “wereldwijd uniek en niet eerder voorgekomen”. Dat zegt Wim van Slooten, de directeur van branchevereniging voor marketingbureaus MOA. Hij heeft tot nu toe van “een stuk of vijf” marketingonderzoekers begrepen dat zij getroffen zijn door het datalek.

Een inschatting van de hoeveelheid gelekte data kan Van Slooten echter niet geven. “Doorsnee onderzoeksbureaus werken met steekproeven die soms best overzichtelijk zijn. Maar het kan ook zijn dat daar wel degelijk grote klanten bij zitten.” Van de bedrijven die aangeven getroffen te zijn door het datalek, loopt de hoeveelheid gedupeerde klanten dan ook uiteen. Zo zijn via de NS de gegevens van mogelijk 780.000 mensen buitgemaakt, via zorgverzekeraar CZ de gegevens van ruim 3000 klanten.

Van Slooten geeft verder aan dat het datalek niet alleen directe gevolgen heeft voor marketingbureaus, maar ook indirect mensen kan treffen. Sommige bureaus, die niet met Nebu-software werken, besteden namelijk bepaalde onderzoeken uit aan andere bedrijven. De marketingbedrijven die deze onderzoeken vervolgens uitvoeren, kunnen op hun beurt wel werken met software van Nebu.

Nebu communiceert weinig

Onder signalen die Van Slooten ontving waren ook berichten dat Nebu maar weinig informatie doorgaf aan de onderzoeksbedrijven. “Dat vind ik een kwalijke zaak. Bureaus moesten veel druk uitoefenen op de softwareleverancier voor meer informatie, maar kregen die maar met mondjesmaat.” Mogelijk dat dit te maken heeft met de communicatie tussen Nebu en het Canadese moederbedrijf Enghouse. Zowel Nebu als Enghouse was vooralsnog onbereikbaar voor commentaar.

Voor de marketingbureausector is de situatie erg vervelend, stelt Van Slooten. “Alle bureaus zijn gecertificeerd voor databeveiliging, dit ligt buiten hun macht. Het had niet mogen gebeuren.” Wel wijst de branchevereniging haar leden erop extra controles uit te voeren. Daarbij kan bijvoorbeeld gekeken worden naar de samenwerkingen met softwarebedrijven, maar ook naar verzekeringen. “Als zoiets gebeurt buiten je schuld om, ben je daar als bedrijf dan voor verzekerd?”, is de vraag die Van Slooten neerlegt bij de marketingonderzoekers.

Woningcorporaties roepen op: ‘let op!’

De persoonsgegevens van zo’n 100.000 tot 150.000 mensen in Nederland zijn mogelijk gelekt via marktonderzoeksbureau USP. Dit zegt directeur Jan-Paul Strop, volgens hem zijn vijf tot tien andere grote Nederlandse marktbureau’s getroffen door hetzelfde lek, waaronder marktonderzoeker Blauw.

De woningcorporaties Vivare (Arnhem en omstreken) en Haag Wonen (Den Haag) zeggen dat gegevens van hun huurders mogelijk ook getroffen zijn. Beide organisaties maken gebruik van USP. Gegevens als namen, woonadressen, mailadressen en telefoonnummers van mensen die zijn uitgenodigd voor klanttevredenheidsonderzoeken zijn mogelijk gelekt. Bankgegevens en wachtwoorden zijn niet gelekt. De corporaties vragen hun huurders om op te letten op brieven, telefoontjes en mails.

ArboNed, Trevvel en de Nederlandse Golffederatie

Ook gegevens van mensen die arbeidsongeschikt zijn, liggen mogelijk op straat door een datalek bij een marktonderzoeksbureau. Dat meldt ArboNed, een arbodienst voor het midden- en kleinbedrijf. De organisatie zegt niet om hoeveel klanten het gaat.

Ook klanten van Trevvel, dat leerlingen- en zorgvervoer in Rotterdam en omstreken uitvoert, zijn mogelijk getroffen. ArboNed en Trevvel werken samen met marktonderzoeksbureau Blauw, dat onderzoek doet naar klanttevredenheid.

Ook bij de Nederlandse Golffederatie (NGF) zijn gegevens van leden mogelijk op straat komen te liggen. Dat komt door een lek in het softwareprogramma voor een enquête waaraan ze onlangs meededen. Het gaat om 107.000 golfers van 29 verenigingen, meldt de federatie.

Rijksoverheid vooralsnog niet de klos

Er zijn “vooralsnog geen signalen” dat de Rijksoverheid is geraakt door het grote datalek bij marktonderzoeksbureau USP, zegt Alexandra van Huffelen (Digitalisering) via haar woordvoerder. De bewindsvrouw zegt de situatie “nauwlettend” in de gaten te houden.

Bij een groot datalek is het aan Aart Jochem, verantwoordelijk voor informatieveiligheid bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, om na te gaan of ministeries of andere instellingen binnen de landelijke overheid zijn geraakt. De overheid schakelt regelmatig externe bureaus in voor allerlei klussen en zou dus ook slachtoffer kunnen worden van een dergelijk datalek, al lijkt daar nu geen sprake van.

Mogelijk nog meer lekken

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sluit niet uit dat meer bedrijven en organisaties zich zullen melden waarvan klantgegevens mogelijk op straat komen te liggen als gevolg van een groot datalek bij een softwareleverancier. Een woordvoerder van de privacytoezichthouder zegt dat bedrijven zich ook meer bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid bij het doorgeven van persoonsgegevens.

“Het is duidelijk dat dit onze grote aandacht heeft, we proberen het beeld over het lek scherper te krijgen”, zegt de woordvoerder van de AP. Volgens hem moeten bedrijven extra aandacht besteden aan het beschermen van persoonsgegevens die ze hebben verzameld. “Dan denk je, dat is een open deur. Maar wees je er ook bewust van dat je als bedrijf verantwoordelijk bent voor de persoonsgegevens wanneer je ze doorgeeft voor een marktonderzoek.”

Lees ook:

Heineken: gegevens 22.000 bezoekers Vrienden van Amstel Live gelekt


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over strenger gevangenisregime
– CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de Europese natuurwet van Frans Timmermans
– Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over Nederland en België. Deze week won de Vlaamse politicus de Pim Fortuynprijs.
– Hoogleraar Jan-Willem van Prooijen en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de groei van extremisme en bedreigde politici, zoals Sigrid Kaag

Zondag 10 uur
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling…

Lees meer

Honderden Nederlandse vrouwen hebben recht op schadevergoeding door lekkende implantaten

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door de hoogste Franse rechter aansprakelijk gesteld voor de gebrekkige controle op slechte PIP-borstimplantaten. Wereldwijd hebben hierdoor zo’n 20.000 gedupeerde…

Lees meer

Tot nu toe honderden aanhoudingen bij blokkade Extinction Rebellion op A12

Honderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Ook actrice Carice van Houten is…

Lees meer

Wat bezielt daders die vrouwen seksueel intimideren?

Naroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder…

Lees meer

Burgemeester Marcouch wil meer opsporingsbevoegdheden voor politie: ‘Bij intimidatie geen interpretatieprobleem krijgen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het…

Lees meer

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden…

Lees meer

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke…

Lees meer

Aalsmeer vindt compensatieregeling omwonenden Schiphol ondermaats

De gemeente Aalsmeer heeft scherpe kritiek op de manier waarop het rijk omwonenden van Schiphol wil compenseren voor geluidsoverlast en het woongenot dat ze daardoor…

Lees meer

Eis van 16 jaar cel tegen Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen…

Lees meer

Premier Mark Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie….

Lees meer

Gegevens Vodafone Ziggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep

Tientallen klanten van Vodafone Ziggo zijn ingelicht over een datalek, meldt het AD. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden…

Lees meer

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

De VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het…

Lees meer