Valt de Nederlandse wolf binnenkort ook ten prooi aan wildstroperij?
Is de wolf ook een prooi voor de stropers? Die vraag stuurde luisteraar Fifian deze week naar de WNL Misdaadlijn. De uitzending van Het Misdaadbureau staat volledig in het teken van de stroperij in Nederland.
In Nederland is de wolf een beschermde diersoort, dus niemand mag op het dier jagen. Dat betekent niet dat het niet voorkomt: in Stroe is er in oktober 2021 een wolf doodgeschoten. Stichting De Faunabescherming loofde toentertijd 16.000 euro uit voor de gouden tip die leidde tot de aanhouding van de dader, maar die is vooralsnog niet gevonden.
Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVVN) Rolf Overdiep denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen met de illegale jacht op de wolf, omdat de motivatie achter stropen toch vooral het eten van het dier is. "In onder meer Zweden en Noorwegen zie je dat ze ook geschoten worden voor het maken van mooie bontmutsen. Maar daar lopen er veel meer dan hier", zegt hij. Op dit moment zijn er naar schatting 30 tot 35 wolven in Nederland. "Dat is nog geen lucratieve bezigheid."
Boeren die dieren willen beschermen
Maar dan heb je nog boeren die hun koeien en schapen mogelijk willen beschermen. Het Misdaadbureau sprak daarover met journalist bij RTV Drenthe Petra Wijnsema. In die provincie lopen de gemoederen over dit onderwerp hoog op. "Je hoort eigenlijk vooral die mensen die voor en tegen zijn." Zo werd er een lezing over de wolf gehouden, waarna er werd opgeroepen tot demonstraties. "Ook werd er opgeroepen om kadavers op de stoep te leggen", zegt Wijnsema.
Ook de Drentse wolvenconsulent Jaap Mekel is bedreigd. "Er is tegen hem gezegd: iedereen die wolfwerende maatregelen voorstaat, die verdient een kogel."
Sommigen zouden geweer hebben aangeschaft
Als het gaat om het afschieten van de wolf, heeft RTV Drenthe geluiden gehoord dat er in Zuidwest-Drenthe mensen zouden zijn die een geweer hebben aangeschaft. "En er zijn ook wel mensen die hardop zeggen: als ik hem in de tuin zie, dan schiet ik hem af."
Ook Bjorn der Veen, regiomanager van de Jagersvereniging in Overijssel en Drenthe, merkt dat de gemoederen rondom de wolf hoog oplopen. "In Scandinavië worden er al hele wolvenrazzia's gehouden om die wolven te beheren. Het is denk ik een kwestie van tijd voordat dat hier ook gebeurt. Maar zolang er geen beleid is, geen wetgeving opgeschreven is kunnen en mogen we niks", benadrukt hij. "Als een crimineel je kinderen te grazen neemt, dan roep je ook wel eens: 'Als ik hem in de kladden krijg, dan pak ik hem', maar zo werkt het niet."
Tot slot het antwoord op de vraag: gaan stropers binnenkort ook achter de wolf aan? Coördinator van het Wolvenmeldpunt Glenn Lelieveld geeft tegenover Het Misdaadbureau aan dat hij denkt "dat het naïef is om te denken dat het niet zou gebeuren".
Heb jij een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.