main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 24 maart 2023 — 21:51

Valt de Nederlandse wolf binnenkort ook ten prooi aan wildstroperij?

Is de wolf ook een prooi voor de stropers? Die vraag stuurde luisteraar Fifian deze week naar de WNL Misdaadlijn. De uitzending van Het Misdaadbureau staat volledig in het teken van de stroperij in Nederland. 

In Nederland is de wolf een beschermde diersoort, dus niemand mag op het dier jagen. Dat betekent niet dat het niet voorkomt: in Stroe is er in oktober 2021 een wolf doodgeschoten. Stichting De Faunabescherming loofde toentertijd 16.000 euro uit voor de gouden tip die leidde tot de aanhouding van de dader, maar die is vooralsnog niet gevonden.

Voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVVN) Rolf Overdiep denkt dat het niet zo’n vaart zal lopen met de illegale jacht op de wolf, omdat de motivatie achter stropen toch vooral het eten van het dier is. “In onder meer Zweden en Noorwegen zie je dat ze ook geschoten worden voor het maken van mooie bontmutsen. Maar daar lopen er veel meer dan hier”, zegt hij. Op dit moment zijn er naar schatting 30 tot 35 wolven in Nederland. “Dat is nog geen lucratieve bezigheid.”

Boeren die dieren willen beschermen

Maar dan heb je nog boeren die hun koeien en schapen mogelijk willen beschermen. Het Misdaadbureau sprak daarover met journalist bij RTV Drenthe Petra Wijnsema. In die provincie lopen de gemoederen over dit onderwerp hoog op. “Je hoort eigenlijk vooral die mensen die voor en tegen zijn.” Zo werd er een lezing over de wolf gehouden, waarna er werd opgeroepen tot demonstraties. “Ook werd er opgeroepen om kadavers op de stoep te leggen”, zegt Wijnsema.

Ook de Drentse wolvenconsulent Jaap Mekel is bedreigd. “Er is tegen hem gezegd: iedereen die wolfwerende maatregelen voorstaat, die verdient een kogel.”

Sommigen zouden geweer hebben aangeschaft

Als het gaat om het afschieten van de wolf, heeft RTV Drenthe geluiden gehoord dat er in Zuidwest-Drenthe mensen zouden zijn die een geweer hebben aangeschaft. “En er zijn ook wel mensen die hardop zeggen: als ik hem in de tuin zie, dan schiet ik hem af.”

Ook Bjorn der Veen, regiomanager van de Jagersvereniging in Overijssel en Drenthe, merkt dat de gemoederen rondom de wolf hoog oplopen. “In Scandinavië worden er al hele wolvenrazzia’s gehouden om die wolven te beheren. Het is denk ik een kwestie van tijd voordat dat hier ook gebeurt. Maar zolang er geen beleid is, geen wetgeving opgeschreven is kunnen en mogen we niks”, benadrukt hij. “Als een crimineel je kinderen te grazen neemt, dan roep je ook wel eens: ‘Als ik hem in de kladden krijg, dan pak ik hem’, maar zo werkt het niet.”

Tot slot het antwoord op de vraag: gaan stropers binnenkort ook achter de wolf aan? Coördinator van het Wolvenmeldpunt Glenn Lelieveld geeft tegenover Het Misdaadbureau aan dat hij denkt “dat het naïef is om te denken dat het niet zou gebeuren”.

Heb jij een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer