WNL

NAVO-chef naar Nederland voor nieuwe vloot: ‘Hierdoor worden we minder afhankelijk van Amerikanen’

NAVO-chef Jens Stoltenberg komt donderdag naar Nederland om een nieuwe vloot bestaande uit 7 vliegtuigen te eren. De vliegtuigen hebben een speciale status en zijn bijzonder omdat ze een van de eerste grote samenwerkingen zijn van Europese NAVO-landen.

De vliegtuigen kunnen groot materieel verplaatsen en andere vliegtuigen in de lucht bijtanken. De vloot blijft in Eindhoven staan maar is opgezet door zes verschillende Europese NAVO-landen waaronder dus Nederland.

Kajsa Ollongren, minister van Defensie, is verheugd met de komst van de vloot. “Dit is een typisch voorbeeld van hoe NAVO-landen samen beter kunnen worden. Op deze manier zijn we ook veel minder afhankelijk van de Amerikanen. Als een dergelijk vliegtuig nodig is ergens in Europa, kan die in Eindhoven opstijgen en is die er zo”, aldus de minister in Goedemorgen Nederland. Raymond Mens, Amerikadeskundige, denkt dat ook de Amerikanen blij zijn met de nieuwe vliegtuigen. “Dit scheelt enorm.”

Oekraïne

Uiteraard staat er nog meer op het programma van de NAVO-chef. Woensdagavond waarschuwde hij nog in een interview met The Guardian dat de vrede in Oekraïne nog ver weg is. De vraag is: Hoe nu verder? Met Ollongren gaat hij daarom in gesprek of eventuele verder steun tot de mogelijkheden behoort.

Lees meer:

Facebookpagina Donald Trump hersteld na schorsing

 

Door: Floortje van Gameren

Exit mobile version