main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 maart 2023 — 10:44

Xi Jinping bezoekt Poetin: wat willen Chinezen met Rusland?

De Chinese president Xi Jinping reist voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne naar Rusland om met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin te praten over de oorlog en de samenwerking tussen de twee landen. China probeert zich als neutrale partij op te stellen als het om Oekraïne gaat, maar volgens critici keurt Beijing de Russische invasie stilzwijgend goed. “Wat Xi en Poetin met elkaar delen is dat zij af willen van de Amerikaanse hegemonie”, zegt geopolitiek deskundige Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Xi Jinping en Poetin zullen volgens het Kremlin praten over het verdiepen van het partnerschap en de “strategische samenwerking” tussen de landen, ook op internationaal niveau. Het is de verwachting dat ze ook overleg zullen voeren over het vredesplan dat China recent deelde over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, waar vanuit Kiev afwijzend op is gereageerd.

Volgens Ten Broeke, directeur politieke zaken van denktank HCSS, gedraagt Xi Jinping zich als vredesduif én steunbetuiger voor Rusland in het conflict. “Xi laat zich sinds zijn derde herverkiezing op internationaal gebied sterk zien. Enige weken geleden hebben Chinese diplomaten een heel bijzonder onderhandelingsakkoord bereikt tussen twee enorme tegenstrevers, het sjiitische Iran en het soenitische Saoedi-Arabië. Dat had niemand verwacht en zegt iets over de ambitie die China op internationaal vlak heeft.”

Het bezoek van de Chinese president is “het belangrijkste bezoek dat Poetin heeft mogen ontvangen sinds het begin van de oorlog”, zegt Ten Broeke. Poetin ziet China als partner, maar volgens Ten Broeke staat Xi “er veel beter voor” dan zijn Russische ambtsgenoot. Rusland is afhankelijk van China, zegt hij. “Ongeveer 40 procent van Russische export gaat tegenwoordig naar China. Ze importeren voor 30 procent uit China. De Russen kunnen zeker met de Westerse sancties niet zonder de Chinezen.”

‘Willen af van Amerikaanse hegemonie’

Het Westen hoopt dat de Chinezen hun invloed gebruiken om Poetin ervan te overtuigen dat hij de oorlog moet beëindigen. Tegelijkertijd vreest het Westen dat China Rusland wapens gaat leveren. Ten Broeke verwacht in eerste instantie dat Xi Jinping het Chinese 12-puntenplan voor vrede opnieuw onder de aandacht brengt in Moskou. “Er is maar één iemand die op dit moment echt invloed kan uitoefenen op Poetin: Xi Jinping. Dat is de realiteit van de wereld waarin we leven.”

Ten Broeke denkt dat de Chinese pogingen om vrede te stichten alleen effect kunnen hebben als Xi Jinping ook op bezoek gaat bij de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Maar met Zelenski heeft Xi Jinping alleen een videocall. Mogelijkerwijs zou China meer waarde hechten aan de vriendschap met het Kremlin, denkt Ten Broeke. “Amerika heeft het leiderschap overgenomen in de Westerse wereld. Aan de andere kant staat China. Wat Xi en Poetin met elkaar delen is dat zij af willen van de Amerikaanse hegemonie.”

“De oorlog in Oekraïne is natuurlijk ontstaan door een invasie van de Russen. Maar de Russen zelf zien het als het herstel van de oude Russische soevereiniteit en het tegengaan van Amerikaans gestook in het Westen. Dat is een andere visie dan wij erop nahouden, maar wel één die ze delen met de Chinezen.”

XI Jinping is daarom in eerste instantie een steunbetuiger van Rusland, zegt Ten Broeke. Het bezoek aan Rusland is “het laten zien van solidariteit. De Chinezen hebben een hele andere rol op het wereldtoneel. Rusland speelt al jaren geen rol meer, is een free rider, met weliswaar een veto in de Veiligheidsraad. De Chinezen proberen de zaak naar hun hand te zetten.”

Arrestatiebevel Poetin

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft vorige week een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Poetin. Een woordvoerder van het Chinese ministerie voor Buitenlandse Zaken zei maandag dat het ICC een “objectief en rechtvaardig standpunt” moet innemen en “dubbele standaarden” moet voorkomen. Hij riep het hof ook op om de “immuniteit van staatshoofden” te respecteren.

Poetin zelf liet dit weekend voor het eerst sinds het begin van de oorlog zijn gezicht zien in door Russisch bezet gebied met een bezoek aan de verwoeste havenstad Marioepol. Volgens Ten Broeke wilde Poetin met dat bezoek laten zien dat hij de touwtjes nog strak in handen heeft. “Hij wil evenwichtigheid met China suggereren.” Het staatsbezoek duurt officieel tot en met woensdag.

Lees ook: 

Minister Hoekstra over beperking export van ASML naar China: spullen mogen niet misbruikt worden voor militaire technologie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer