main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 20 maart 2023 — 23:27

Moeten we vrezen voor een nieuwe bankencrisis?

Al twee weken heerst er onrust in de financiële wereld. Met de kredietcrisis van 2008 nog vers in in het geheugen, maken ook consumenten zich zorgen. In hoeverre is dat nodig?

Het omvallen van de middelgrote Amerikaanse Silicon Valley Bank, de overname van de Zwitserse bank Credit Suisse en de ECB die centrale banken makkelijker dollars laat lenen: het is onrustig in de bankenwereld. In de afgelopen twee weken zijn er verschillende maatregelen genomen om de rust te bewaren in de financiële sector, maar onrust heerst nog steeds.

Martin Visser, econoom en journalist van de Financiële Telegraaf, relativeert de angst. “In Nederland zijn alle grootbanken een recente stresstest goed doorstaan. Die maatregelen zijn afkomstig uit 2008. Maar het gaat in dit geval om vertrouwen. Dan kan het alle kanten op gaan.” Vooral de stijgende rente vormen een risico voor het vertrouwen van beleggers. “Het draait echt om vertrouwen in die wereld.” Desondanks: “Credit Suisse werd al heel lang geplaagd door schandalen en er was geen toezicht op de Silicon Valley Bank. Dat is absoluut niet het geval in Europa.”

Gecreëerde stress

Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO, maakt zich vooral zorgen om de gecreëerde stress op de bankenmarkt.

Tekst gaat verder onder de tweet.

“De forse rentestijging is door de centrale banken ingevoerd. Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Wat je ziet door deze snelle rentestijging, is dat de kwetsbare plekken in onze economie zichtbaar worden. Dat zie je nu in Amerika gebeuren, dus zeg nooit nooit dat er niet nog een bankencrisis kan gebeuren.”

Lees ook:

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer