main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 maart 2023 — 11:12

Klassiekerkoorts: enorme belangen tijdens Ajax-Feyenoord

Aartsrivalen Ajax en Feyenoord kruisen zondag de degens in de Klassieker. Er staat veel op het spel: koploper Feyenoord kan zes punten afstand nemen, maar de achtervolger uit Amsterdam kan ook zomaar de koppositie overnemen. “Deze Klassieker kan één van de leukste Klassiekers worden van de afgelopen jaren”, zegt sportjournalist van NU.nl Rypke Bakker.

“Feyenoord staat bovenaan in de Eredivisie. Als ze winnen creëren ze een groot gat en zetten ze een enorme stap richting de landstitel”, zegt Bakker. “Maar als Ajax wint lopen ze drie punten in en nemen ze de koppositie over op basis van het doelsaldo. Dan liggen zij opeens op koers voor het kampioenschap.”

Er stond al lang niet meer zoveel op het spel tijdens de strijd tussen de twee Nederlandse voetbalgrootheden. “Een Klassieker is altijd leuk, maar dit keer zijn de belangen wel erg groot”, zegt Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Monsterzege

Feyenoord tankte donderdagavond vertrouwen in aanloop naar zondag. De Rotterdammers plaatste zich voor de kwartfinale van de Europa League, na een monsterzege op het Oekraïense Shakhtar Donetsk: 7-1. “Natuurlijk helpt deze zege voor het duel met Ajax”, zei Feyenoord-trainer Arne Slot. “Dit geeft veel vertrouwen. Maar dat zelfvertrouwen hadden we wel.”

Daarentegen is Ajax niet meer actief in Europa en konden de Amsterdammers zich de hele week ongestoord voorbereiden op de wedstrijd die komen gaat. Ajax-trainer John Heitinga vindt zijn elftal de favoriet tegen Feyenoord. “Ik zie hoe gretig mijn spelers zijn en welke motivatie ze hebben. En onze fans kunnen ons hopelijk ook nog 10 procent extra geven”, zie hij donderdag tijdens de persconferentie.

‘Je moet altijd klaar zijn’

Heintinga nam het stokje eerder dit seizoen over van de ontslagen Alfred Schreuder. Onder zijn leiden won Ajax zeven keer op rij. “We zijn in de achtervolging gegaan en nu kunnen we bovenaan komen te staan. Dat leeft enorm. Dat merk je hier in de stad en bij de club”, aldus de Ajax-trainer.

Als kind van de club kent Heitinga het belang van de Klassieker. “Ajax zit in mijn bloed en stroomt door mijn aderen”, zei hij. “Ajax tegen Feyenoord is voor mij een wedstrijd als Boca Juniors tegen River Plate. Het maakt voor mij ook niet uit dat Feyenoord donderdagavond nog speelt. Voor Ajax tegen Feyenoord tellen geen excuses. Je moet daar altijd klaar voor zijn.”

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Om 14.30 uur klinkt het eerste fluitje.

Lees ook: 

Spakenburg schrijft voetbalhistorie: ‘Hoop op Feyenoord in de halve finale’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer