main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 maart 2023 — 11:12

Klassiekerkoorts: enorme belangen tijdens Ajax-Feyenoord

Aartsrivalen Ajax en Feyenoord kruisen zondag de degens in de Klassieker. Er staat veel op het spel: koploper Feyenoord kan zes punten afstand nemen, maar de achtervolger uit Amsterdam kan ook zomaar de koppositie overnemen. “Deze Klassieker kan één van de leukste Klassiekers worden van de afgelopen jaren”, zegt sportjournalist van NU.nl Rypke Bakker.

“Feyenoord staat bovenaan in de Eredivisie. Als ze winnen creëren ze een groot gat en zetten ze een enorme stap richting de landstitel”, zegt Bakker. “Maar als Ajax wint lopen ze drie punten in en nemen ze de koppositie over op basis van het doelsaldo. Dan liggen zij opeens op koers voor het kampioenschap.”

Er stond al lang niet meer zoveel op het spel tijdens de strijd tussen de twee Nederlandse voetbalgrootheden. “Een Klassieker is altijd leuk, maar dit keer zijn de belangen wel erg groot”, zegt Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Monsterzege

Feyenoord tankte donderdagavond vertrouwen in aanloop naar zondag. De Rotterdammers plaatste zich voor de kwartfinale van de Europa League, na een monsterzege op het Oekraïense Shakhtar Donetsk: 7-1. “Natuurlijk helpt deze zege voor het duel met Ajax”, zei Feyenoord-trainer Arne Slot. “Dit geeft veel vertrouwen. Maar dat zelfvertrouwen hadden we wel.”

Daarentegen is Ajax niet meer actief in Europa en konden de Amsterdammers zich de hele week ongestoord voorbereiden op de wedstrijd die komen gaat. Ajax-trainer John Heitinga vindt zijn elftal de favoriet tegen Feyenoord. “Ik zie hoe gretig mijn spelers zijn en welke motivatie ze hebben. En onze fans kunnen ons hopelijk ook nog 10 procent extra geven”, zie hij donderdag tijdens de persconferentie.

‘Je moet altijd klaar zijn’

Heintinga nam het stokje eerder dit seizoen over van de ontslagen Alfred Schreuder. Onder zijn leiden won Ajax zeven keer op rij. “We zijn in de achtervolging gegaan en nu kunnen we bovenaan komen te staan. Dat leeft enorm. Dat merk je hier in de stad en bij de club”, aldus de Ajax-trainer.

Als kind van de club kent Heitinga het belang van de Klassieker. “Ajax zit in mijn bloed en stroomt door mijn aderen”, zei hij. “Ajax tegen Feyenoord is voor mij een wedstrijd als Boca Juniors tegen River Plate. Het maakt voor mij ook niet uit dat Feyenoord donderdagavond nog speelt. Voor Ajax tegen Feyenoord tellen geen excuses. Je moet daar altijd klaar voor zijn.”

De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord wordt gespeeld in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Om 14.30 uur klinkt het eerste fluitje.

Lees ook: 

Spakenburg schrijft voetbalhistorie: ‘Hoop op Feyenoord in de halve finale’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer