main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 17 maart 2023 — 22:34

Afgeperste ondernemers voelen vaak angst en schaamte: ‘De verhalen zijn schrijnend’

Ondernemers bellen met de meest uiteenlopende afpersverhalen naar de Vertrouwenslijn Afpersing. Dat vertelt Axel van Pel, directeur van de Vertrouwenslijn Afpersing tegen het Misdaadbureau op NPO Radio 1. “Je komt hele schrijnende verhalen tegen”, vertelt Van Pel. “Met name de paniek, de wanhoop en de angst die je hoort en dat mensen met de rug tegen de muur staan. Dat doet wat met je als medewerker van de Vertrouwenslijn.”

Een voorbeeld van zo’n verhaal is die van horecaondernemer Marcel. Hij was eigenaar van de uitgaansgelegenheid Abe in Amsterdam. Op een gegeven moment ontving hij mails en anonieme telefoontjes met de eis tot het storten van bitcoins. Marcel besloot hier aangifte van te doen. “Maar daar gebeurt eigenlijk gewoon zelden of nooit iets mee”, vertelt de ondernemer.

‘Voelde mij heel eenzaam’

Het leven van Marcel stond volledig op zijn kop. De situatie was zelfs zo erg dat hij besloot bij zijn huis camera’s op te hangen. Hij vroeg de beveiligers van Abe om hem van zijn huis naar zijn auto en club te begeleiden.

De ondernemer had geen referentiekader en vroeg zich af wat hij moest doen. “Op dat moment voelde ik mij heel klein en eenzaam.” De ondernemer zegt vanuit de overheid geen steun te hebben gekregen in die periode. “Als er bij je ingebroken wordt, dan wordt er snel geestelijke bijstand aangeboden. In dit soort gevallen gebeurt er echt helemaal niks. Als ondernemer krijg je geen enkele steun. Dat doet wel wat met je.” Wat had Marcel dan graag gewild? “Politie voor de deur en zo laten zien dat ondernemer en overheid hand in hand staan.”

‘Topje van de ijsberg’

Voor Van Pel, die dit soort verhalen dus vaak te horen krijgt, voelt zijn werk als dankbaar. “Want je probeert echt een helpende hand te bieden aan de ondernemer”, legt hij uit. “Wij proberen hen ook psychologisch bij te staan om een volgende stap te zetten. Er is toch vaak enorme angst en schaamte.”

Het aantal meldingen bij de Vertrouwenslijn Afpersing nemen alsmaar toe, tot 188 in 2022. Dat waren er 55 meer dan in het jaar ervoor. Van Pel verwacht dat het aantal telefoontjes alleen maar zal toenemen. “Dit is pas een heel klein topje van de ijsberg.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer