main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 17 maart 2023 — 22:34

Afgeperste ondernemers voelen vaak angst en schaamte: ‘De verhalen zijn schrijnend’

Ondernemers bellen met de meest uiteenlopende afpersverhalen naar de Vertrouwenslijn Afpersing. Dat vertelt Axel van Pel, directeur van de Vertrouwenslijn Afpersing tegen het Misdaadbureau op NPO Radio 1. “Je komt hele schrijnende verhalen tegen”, vertelt Van Pel. “Met name de paniek, de wanhoop en de angst die je hoort en dat mensen met de rug tegen de muur staan. Dat doet wat met je als medewerker van de Vertrouwenslijn.”

Een voorbeeld van zo’n verhaal is die van horecaondernemer Marcel. Hij was eigenaar van de uitgaansgelegenheid Abe in Amsterdam. Op een gegeven moment ontving hij mails en anonieme telefoontjes met de eis tot het storten van bitcoins. Marcel besloot hier aangifte van te doen. “Maar daar gebeurt eigenlijk gewoon zelden of nooit iets mee”, vertelt de ondernemer.

‘Voelde mij heel eenzaam’

Het leven van Marcel stond volledig op zijn kop. De situatie was zelfs zo erg dat hij besloot bij zijn huis camera’s op te hangen. Hij vroeg de beveiligers van Abe om hem van zijn huis naar zijn auto en club te begeleiden.

De ondernemer had geen referentiekader en vroeg zich af wat hij moest doen. “Op dat moment voelde ik mij heel klein en eenzaam.” De ondernemer zegt vanuit de overheid geen steun te hebben gekregen in die periode. “Als er bij je ingebroken wordt, dan wordt er snel geestelijke bijstand aangeboden. In dit soort gevallen gebeurt er echt helemaal niks. Als ondernemer krijg je geen enkele steun. Dat doet wel wat met je.” Wat had Marcel dan graag gewild? “Politie voor de deur en zo laten zien dat ondernemer en overheid hand in hand staan.”

‘Topje van de ijsberg’

Voor Van Pel, die dit soort verhalen dus vaak te horen krijgt, voelt zijn werk als dankbaar. “Want je probeert echt een helpende hand te bieden aan de ondernemer”, legt hij uit. “Wij proberen hen ook psychologisch bij te staan om een volgende stap te zetten. Er is toch vaak enorme angst en schaamte.”

Het aantal meldingen bij de Vertrouwenslijn Afpersing nemen alsmaar toe, tot 188 in 2022. Dat waren er 55 meer dan in het jaar ervoor. Van Pel verwacht dat het aantal telefoontjes alleen maar zal toenemen. “Dit is pas een heel klein topje van de ijsberg.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer