main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 17 maart 2023 — 22:34

Afgeperste ondernemers voelen vaak angst en schaamte: ‘De verhalen zijn schrijnend’

Ondernemers bellen met de meest uiteenlopende afpersverhalen naar de Vertrouwenslijn Afpersing. Dat vertelt Axel van Pel, directeur van de Vertrouwenslijn Afpersing tegen het Misdaadbureau op NPO Radio 1. “Je komt hele schrijnende verhalen tegen”, vertelt Van Pel. “Met name de paniek, de wanhoop en de angst die je hoort en dat mensen met de rug tegen de muur staan. Dat doet wat met je als medewerker van de Vertrouwenslijn.”

Een voorbeeld van zo’n verhaal is die van horecaondernemer Marcel. Hij was eigenaar van de uitgaansgelegenheid Abe in Amsterdam. Op een gegeven moment ontving hij mails en anonieme telefoontjes met de eis tot het storten van bitcoins. Marcel besloot hier aangifte van te doen. “Maar daar gebeurt eigenlijk gewoon zelden of nooit iets mee”, vertelt de ondernemer.

‘Voelde mij heel eenzaam’

Het leven van Marcel stond volledig op zijn kop. De situatie was zelfs zo erg dat hij besloot bij zijn huis camera’s op te hangen. Hij vroeg de beveiligers van Abe om hem van zijn huis naar zijn auto en club te begeleiden.

De ondernemer had geen referentiekader en vroeg zich af wat hij moest doen. “Op dat moment voelde ik mij heel klein en eenzaam.” De ondernemer zegt vanuit de overheid geen steun te hebben gekregen in die periode. “Als er bij je ingebroken wordt, dan wordt er snel geestelijke bijstand aangeboden. In dit soort gevallen gebeurt er echt helemaal niks. Als ondernemer krijg je geen enkele steun. Dat doet wel wat met je.” Wat had Marcel dan graag gewild? “Politie voor de deur en zo laten zien dat ondernemer en overheid hand in hand staan.”

‘Topje van de ijsberg’

Voor Van Pel, die dit soort verhalen dus vaak te horen krijgt, voelt zijn werk als dankbaar. “Want je probeert echt een helpende hand te bieden aan de ondernemer”, legt hij uit. “Wij proberen hen ook psychologisch bij te staan om een volgende stap te zetten. Er is toch vaak enorme angst en schaamte.”

Het aantal meldingen bij de Vertrouwenslijn Afpersing nemen alsmaar toe, tot 188 in 2022. Dat waren er 55 meer dan in het jaar ervoor. Van Pel verwacht dat het aantal telefoontjes alleen maar zal toenemen. “Dit is pas een heel klein topje van de ijsberg.”

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer