WNL

Cruiseschip met asielzoekers Velsen over een paar weken weg

Waarschijnlijk moet het cruiseschip dat aangemeerd ligt in Velsen en waarop de afgelopen maanden zo’n duizend asielzoekers werden opgevangen, per half april vertrekken. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Velsen voorgesteld aan de gemeenteraad.

Het gemeentebestuur doet dit voorstel na raadpleging van omwonenden. Daaruit bleek dat 59 procent van de ondervraagden negatief staat tegenover langer blijven van het opvangschip. “Dit is een heldere uitkomst. Het college neemt daarom het voorgenomen besluit om het opvangschip niet te verlengen na 16 april 2023”, schrijft het college aan de raad.

Wel ziet het gemeentebestuur van Velsen een mogelijkheid om in de toekomst een klein zeecruiseschip te gebruiken als opvanglocatie voor zo’n vierhonderd vluchtelingen. De Loswal in IJmuiden en de 3e Rijksbinnenhaven in Velsen-Noord zijn volgens de raadpleging de meest kansrijke locaties hiervoor.

Silja Europa

In september vorig jaar besloot de gemeenteraad dat het zeecruiseschip Silja Europa een half jaar lang duizend asielzoekers een onderkomen zou bieden. Er is in Nederland nog altijd een dreigend tekort aan plekken om asielzoekers onder te brengen. Vorig jaar moesten mensen regelmatig buiten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Tegenvaller

Voor staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) is het een tegenvaller. “Een klap voor de opvangcapaciteit want we hebben de plekken zo hard nodig en we moeten nu voor deze duizend mensen een andere plek vinden”, reageert hij op Twitter. Hij dankt de gemeente Velsen en hoopt dat een andere gemeente het cruiseschip wil ontvangen.

Lees ook:

Wat als asielschip Velsen-Noord blijft? ‘Kijk met ondernemers naar de win-winsituatie’

Door: Steve Oosterkamp

Exit mobile version