Agenten boos over falend communicatiesysteem bij klopjacht in Rijsbergen: ‘Levensgevaarlijk’
Agenten zijn boos nadat het communicatiesysteem C2000 faalde bij een klopjacht op drie overvallers in het Brabantse Rijsbergen. Politiebond ACP heeft donderdag contact gezocht met de korpsleiding van de Nationale Politie. De overval vond plaats bij een wapenwinkel in het Belgische Nieuwmoer. Door het wegvallen van verbindingen konden de ongeveer zeventig agenten die bij de actie betrokken waren, niet goed met elkaar communiceren.
Maarten Brink, ACP-voorzitter Zeeland West-Brabant, laat aan De Telegraaf weten dat hij politiemensen heeft gesproken over het falende communicatiesysteem. "Ik ben na de aanhouding van de drie mannen gebeld door meerdere collega’s die zeer boos en ongerust waren. Zodra ze de auto uit waren en achter de mannen aanrenden, viel de communicatie weg. Ze kregen zo geen informatie en konden die ook niet delen. Dit levert levensgevaarlijke situaties op", zegt hij tegen de krant.
"We hebben al eerder bij de korpsleiding onze zorgen over C2000 kenbaar gemaakt, maar nu is de maat echt vol", zegt ACP-voorzitter Wim Groeneweg. "Als je met ruim zeventig mensen van verschillende diensten samenwerkt, waaronder ook Belgische collega's, zoals donderdagavond in Rijsbergen, moet je over betrouwbare communicatie kunnen beschikken. Zeker omdat we er rekening mee hielden dat de overvallers mogelijk vuurwapengevaarlijk waren."
De klopjacht
De drie verdachten van de overval zijn aangehouden. Het gaat om twee 19-jarige Rotterdammers en een 16-jarige jongen uit Rotterdam. Een woordvoerder van het Antwerpse parket zei tegen de Gazet van Antwerpen dat de overvallers de uitbater van de wapenwinkel met een wapen bedreigden en richting Nederland vluchtten zonder dat ze iets buit hadden gemaakt. Bewoners kregen het advies om tijdens de klopjacht binnen te blijven. Ook controleerden agenten in- en uitgaand verkeer.
Al langer problemen
De problemen met het C2000-systeem waarmee politiemensen communiceren zijn al langer bekend. Al bij de invoering in 2001 waren er moeilijkheden, die vervolgens verholpen werden. In 2020 werd er een vernieuwde versie ingevoerd, en ging het opnieuw mis. "De portofoon is de lifeline voor onze collega’s. Voor ons is dit onacceptabel", schreef de Centrale Ondernemingsraad van de politie toentertijd in een brief aan toenmalig minister Grapperhaus. Hij beloofde beterschap en introduceerde een plan van aanpak en een speciaal team om de problemen op te lossen, maar dat lijkt nu tevergeefs. De dekking is niet in alle gebieden even sterk en ook bij piekbelasting, wanneer veel agenten in een klein gebied willen communiceren zoals donderdag in Rijsbergen, hapert het netwerk.