main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2023 — 09:49

CDA-Kamerlid Anne Kuik wil gebruikers harder aanpakken: boete voor harddrugsbezit fors verhogen

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik pleit voor het verhogen van de boetes voor harddrugsbezit. Iemand die betrapt wordt met een pilletje op zak, betaalt nu 375 euro. In België is de boete onlangs verhoogd naar 1000 euro. Kuik noemt geen bedrag, maar “hoge boetes, daar pleit ik voor”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens de CDA’er wordt bezit van harddrugs in Nederland nu min of meer gedoogd. “Harddrugs is illegaal, maar we zien dat het op festivals best wel normaal is om te gebruiken. We hebben een artiest (Milo Driessen van Goldband, red.) gezien die openlijk snoof op het podium. Het zijn signalen dat harddrugsgebruik normaliseert. We hebben het laten lopen.”

Ze waarschuwt dat mensen die harddrugs gebruiken de georganiseerde misdaad mede financieren. “We zien wat het doet met de rechtsstaat, tot zelfs moord.” Ze wil dat Nederland in navolging van België harder gaat optreden tegen harddrugsbezit. “De urgentie is heel hoog. We moeten de havens beter gaan beveiligen, maar we moeten ook kijken naar de drugsgebruikers. Zij zijn onderdeel van het systeem.”

We kijken op dit moment “stilzwijgend toe” hoe mensen spuiten en slikken, vindt Kuik. Ze denkt dat een hogere boete een afschrikwekkende werking heeft. “Ik zou zeggen: laten we in ieder geval beginnen met het überhaupt uitdelen van boetes. Het geld dat je int, kun je uitgeven aan de bestrijding van het grote probleem dat het is in Nederland.”

Ze denkt niet dat steviger beboeten ervoor zorgt dat mensen nooit meer een pilletje slikken. “Maar je stelt wel een norm en aan jonge mensen laat het zien: de overheid trekt een grens. We hebben met lachgasgebruik gezien dat jonge mensen zeiden: het is overal verkrijgbaar en goedkoop. Uit onderzoek bleek dat jongeren daarom dachten: het zal wel goed zijn.”

Politiebond: ‘luchtballontje rond verkiezingstijd’

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is kritisch op het voorstel van Kuik en verwijt haar politiek opportunisme in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. “Het gebruik van harddrugs beboeten kan al volgens de wet. Maar politiemensen en het OM zijn overbelast”, reageert Struijs in Goedemorgen Nederland. “Of het nou een snuifje coke is op de Zuidas of om XTC dat op ieder feest wordt gebruikt; het is voor de politie niet te handhaven.”

Hij pleit voor een “hele grote gezondheidscampagne” die waarschuwt voor de gevolgen van drugsgebruik. “Leg aan de voorkant uit hoe schadelijk het is en hoe je door gebruik de onderwereld financiert”, zegt Struijs. “Daar zitten we op te wachten, niet op luchtballonnetjes rond de verkiezingen die gewoon niet uitvoerbaar zijn. Dat brengt schade aan de rechtstaat, want de rechtsstaat moet geloofwaardig zijn.”

‘Politiek kan keuzes maken’

Volgens Kuik laat België met strenger beleid zien dat het wel degelijk kan. “Het is niet ondenkbaar. We hebben capaciteitstekort, maar als politiek kun je keuzes maken. Het CDA vindt dit zo’n groot probleem, dat wij ervoor kiezen om hierop in te zetten.

Wel erkent ze dat er meer aan preventie gedaan kan worden. Ze juicht de studentencampagne ‘Waar Trek Jij De Lijn?’ toe. “We hebben dit soort beweging uit de samenleving nodig. Als het normaal blijft om te gebruiken, blijf je het probleem houden.”

Lees ook: 

Moeten cocaïnegebruikers beboet worden? ‘Drugsgebruikers houden de onderwereld in stand’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer