CDA-Kamerlid Anne Kuik wil gebruikers harder aanpakken: boete voor harddrugsbezit fors verhogen
CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik pleit voor het verhogen van de boetes voor harddrugsbezit. Iemand die betrapt wordt met een pilletje op zak, betaalt nu 375 euro. In België is de boete onlangs verhoogd naar 1000 euro. Kuik noemt geen bedrag, maar “hoge boetes, daar pleit ik voor”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Volgens de CDA’er wordt bezit van harddrugs in Nederland nu min of meer gedoogd. “Harddrugs is illegaal, maar we zien dat het op festivals best wel normaal is om te gebruiken. We hebben een artiest (Milo Driessen van Goldband, red.) gezien die openlijk snoof op het podium. Het zijn signalen dat harddrugsgebruik normaliseert. We hebben het laten lopen.”
Ze waarschuwt dat mensen die harddrugs gebruiken de georganiseerde misdaad mede financieren. “We zien wat het doet met de rechtsstaat, tot zelfs moord.” Ze wil dat Nederland in navolging van België harder gaat optreden tegen harddrugsbezit. “De urgentie is heel hoog. We moeten de havens beter gaan beveiligen, maar we moeten ook kijken naar de drugsgebruikers. Zij zijn onderdeel van het systeem.”
We kijken op dit moment “stilzwijgend toe” hoe mensen spuiten en slikken, vindt Kuik. Ze denkt dat een hogere boete een afschrikwekkende werking heeft. “Ik zou zeggen: laten we in ieder geval beginnen met het überhaupt uitdelen van boetes. Het geld dat je int, kun je uitgeven aan de bestrijding van het grote probleem dat het is in Nederland.”
Ze denkt niet dat steviger beboeten ervoor zorgt dat mensen nooit meer een pilletje slikken. “Maar je stelt wel een norm en aan jonge mensen laat het zien: de overheid trekt een grens. We hebben met lachgasgebruik gezien dat jonge mensen zeiden: het is overal verkrijgbaar en goedkoop. Uit onderzoek bleek dat jongeren daarom dachten: het zal wel goed zijn.”
Politiebond: ‘luchtballontje rond verkiezingstijd’
Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is kritisch op het voorstel van Kuik en verwijt haar politiek opportunisme in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. “Het gebruik van harddrugs beboeten kan al volgens de wet. Maar politiemensen en het OM zijn overbelast”, reageert Struijs in Goedemorgen Nederland. “Of het nou een snuifje coke is op de Zuidas of om XTC dat op ieder feest wordt gebruikt; het is voor de politie niet te handhaven.”
Hij pleit voor een “hele grote gezondheidscampagne” die waarschuwt voor de gevolgen van drugsgebruik. “Leg aan de voorkant uit hoe schadelijk het is en hoe je door gebruik de onderwereld financiert”, zegt Struijs. “Daar zitten we op te wachten, niet op luchtballonnetjes rond de verkiezingen die gewoon niet uitvoerbaar zijn. Dat brengt schade aan de rechtstaat, want de rechtsstaat moet geloofwaardig zijn.”
‘Politiek kan keuzes maken’
Volgens Kuik laat België met strenger beleid zien dat het wel degelijk kan. “Het is niet ondenkbaar. We hebben capaciteitstekort, maar als politiek kun je keuzes maken. Het CDA vindt dit zo’n groot probleem, dat wij ervoor kiezen om hierop in te zetten.
Wel erkent ze dat er meer aan preventie gedaan kan worden. Ze juicht de studentencampagne ‘Waar Trek Jij De Lijn?’ toe. “We hebben dit soort beweging uit de samenleving nodig. Als het normaal blijft om te gebruiken, blijf je het probleem houden.”
Lees ook:
Moeten cocaïnegebruikers beboet worden? ‘Drugsgebruikers houden de onderwereld in stand’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
De Podcast Het Misdaadbureau
Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.
Luister nu naar de podcast!
Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…
Lees meerRusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…
Lees meerDe rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….
Lees meerIn het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…
Lees meerHet treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…
Lees meerIn Estland leeft nog altijd de vrees dat Rusland binnenvalt, zegt ambassadeur in Tallinn namens Nederland Özlem Canel. “Maar gelukkig is de opmars van de…
Lees meerHet kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…
Lees meerEen aantal iconische kramen in de binnenstad van Utrecht moeten weg vanwege Europese regels. Ondernemers, maar ook sommige politici zijn niet blij met de plannen….
Lees meerWaar veel Nederlandse supporters teleurgesteld waren door de schamele winst van Oranje in de kwalificatiewedstrijd tegen Gibraltar, was het voor familie Hartman een euforische avond….
Lees meerNa het vernietigende rapport over de beveiliging van onder meer Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum neemt het kabinet alle aanbevelingen van de…
Lees meerHet kabinet is er veel aan gelegen om de coalitie in stand te houden. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther voorafgaand…
Lees meerBinnen een paar jaar moeten langs alle belangrijke Europese snelwegen laadstations verrijzen voor elektrische auto’s. Onderhandelaars van EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een compromis…
Lees meerUit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…
Lees meerTijdens speciale Statenvergaderingen wordt vandaag afscheid genomen van sommige Statenleden die de afgelopen vier jaar in de Provinciale Staten zaten. Zo ook Dirk van Dijk,…
Lees meerEurocommissaris Frans Timmermans komt naar Den Haag om met BBB-leider Caroline van der Plas te praten over het Nederlandse stikstofprobleem. De klimaatman van de Europese…
Lees meer