CDA-Kamerlid Anne Kuik wil gebruikers harder aanpakken: boete voor harddrugsbezit fors verhogen
Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

CDA-Kamerlid Anne Kuik wil gebruikers harder aanpakken: boete voor harddrugsbezit fors verhogen

Peter Visser

CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik pleit voor het verhogen van de boetes voor harddrugsbezit. Iemand die betrapt wordt met een pilletje op zak, betaalt nu 375 euro. In België is de boete onlangs verhoogd naar 1000 euro. Kuik noemt geen bedrag, maar "hoge boetes, daar pleit ik voor", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens de CDA'er wordt bezit van harddrugs in Nederland nu min of meer gedoogd. "Harddrugs is illegaal, maar we zien dat het op festivals best wel normaal is om te gebruiken. We hebben een artiest (Milo Driessen van Goldband, red.) gezien die openlijk snoof op het podium. Het zijn signalen dat harddrugsgebruik normaliseert. We hebben het laten lopen."

Ze waarschuwt dat mensen die harddrugs gebruiken de georganiseerde misdaad mede financieren. "We zien wat het doet met de rechtsstaat, tot zelfs moord." Ze wil dat Nederland in navolging van België harder gaat optreden tegen harddrugsbezit. "De urgentie is heel hoog. We moeten de havens beter gaan beveiligen, maar we moeten ook kijken naar de drugsgebruikers. Zij zijn onderdeel van het systeem."

We kijken op dit moment "stilzwijgend toe" hoe mensen spuiten en slikken, vindt Kuik. Ze denkt dat een hogere boete een afschrikwekkende werking heeft. "Ik zou zeggen: laten we in ieder geval beginnen met het überhaupt uitdelen van boetes. Het geld dat je int, kun je uitgeven aan de bestrijding van het grote probleem dat het is in Nederland."

Ze denkt niet dat steviger beboeten ervoor zorgt dat mensen nooit meer een pilletje slikken. "Maar je stelt wel een norm en aan jonge mensen laat het zien: de overheid trekt een grens. We hebben met lachgasgebruik gezien dat jonge mensen zeiden: het is overal verkrijgbaar en goedkoop. Uit onderzoek bleek dat jongeren daarom dachten: het zal wel goed zijn."

Politiebond: 'luchtballontje rond verkiezingstijd'

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is kritisch op het voorstel van Kuik en verwijt haar politiek opportunisme in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. "Het gebruik van harddrugs beboeten kan al volgens de wet. Maar politiemensen en het OM zijn overbelast", reageert Struijs in Goedemorgen Nederland. "Of het nou een snuifje coke is op de Zuidas of om XTC dat op ieder feest wordt gebruikt; het is voor de politie niet te handhaven."

Hij pleit voor een "hele grote gezondheidscampagne" die waarschuwt voor de gevolgen van drugsgebruik. "Leg aan de voorkant uit hoe schadelijk het is en hoe je door gebruik de onderwereld financiert", zegt Struijs. "Daar zitten we op te wachten, niet op luchtballonnetjes rond de verkiezingen die gewoon niet uitvoerbaar zijn. Dat brengt schade aan de rechtstaat, want de rechtsstaat moet geloofwaardig zijn."

'Politiek kan keuzes maken'

Volgens Kuik laat België met strenger beleid zien dat het wel degelijk kan. "Het is niet ondenkbaar. We hebben capaciteitstekort, maar als politiek kun je keuzes maken. Het CDA vindt dit zo'n groot probleem, dat wij ervoor kiezen om hierop in te zetten.

Wel erkent ze dat er meer aan preventie gedaan kan worden. Ze juicht de studentencampagne 'Waar Trek Jij De Lijn?' toe. "We hebben dit soort beweging uit de samenleving nodig. Als het normaal blijft om te gebruiken, blijf je het probleem houden."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Spraakmakende momenten
'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'
0:43

'Iedere dag kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord'

'Hij begon op een zombie te lijken'
1:06

'Hij begon op een zombie te lijken'

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw
1:10

Indrukwekkende nieuwe technieken in de bouw

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers
1:08

Datingsplaforms verliezen in rap tempo gebruikers

Tientallen euro's per maand aan datingapps
1:28

Tientallen euro's per maand aan datingapps

'Ik stortte in door slaaptekort'
1:17

'Ik stortte in door slaaptekort'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau