main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 februari 2023 — 10:44

Staatssecretaris De Vries (Toegeslagen): ‘Gaan er echt vanuit dat we prognose voor 2025 halen’

Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) benadrukt dat begin 2025 voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben op meer schadevergoeding, bovenop de Catshuisvergoeding van 30.000 euro. Ze gaat er “echt vanuit” dat die streefdatum gehaald wordt. “Maar ik moet uitstralen dat het geen garantie is”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Vries kondigde vorige week in een brief aan de Tweede Kamer een versnelling aan voor de afhandeling van de schadebeoordeling. In het huidige tempo zouden de laatste slachtoffers pas tegen 2027 zijn geholpen. Nu moet in het eerste kwartaal van 2025 90 procent zijn beoordeeld en de laatste tien procent een half jaar later.

“Het afgelopen jaar heeft de organisatie (Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), red.) een aantal trajecten uitgevoerd. Op basis van die ervaring kunnen we deze prognose afgeven”, zegt De Vries, die benadrukt dat het gaat om een versnelling op de integrale beoordeling. “Een groot deel van de ouders heeft niet genoeg aan de 30.000 euro.”

De Vries beklemtoont dat ze geen garanties kan geven dat de versnelling ook daadwerkelijk gaat lukken. “Die belofte ga ik niet doen. Ik heb gezegd dat het een prognose is”, aldus de staatssecretaris, die naar eigen zeggen “afhankelijk is van een aantal zaken”.

Opschalen

Zo kunnen gedupeerden zich nog altijd melden bij de overheid. Op dit moment staat de teller op 59.000 melders. Dat aantal loopt naar verwachting op tot 63.000. “Maar ook dat is een aanname”, zegt ze. “We willen ook opschalen in het aantal mensen dat dit werk doet, maar dan moeten we ze wel kunnen vinden.”

De prognose voor 2025 is gebaseerd op ervaringen met nieuw beleid, dat de afgelopen zes maanden is getest. “Iedere ouder krijgt bij de integrale beoordeling een persoonlijke zaakbehandelaar, die de situatie in beeld brengt. Dat proces gaan we meer ruimte geven”, zegt de staatssecretaris. “We gaan er echt vanuit dat we deze prognose kunnen halen.”

‘Organisatie hard gegroeid’

Dat ze ‘pas’ een jaar na haar aanstelling de versnelling heeft aangekondigd, heeft te maken met de status van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. “Het is een organisatie die is gegroeid van nul naar 1500 mensen in een paar jaar tijd. De organisatie moet het wel aankunnen. Daarom moet je het goed inregelen.”

De Vries heeft begrip voor het ongeduld van de slachtoffers. “Dat voel ik zelf ook enorm, omdat ik ook in de gesprekken met de ouders en kinderen merk dat ze vooruit willen kijken. Daarvoor moet die financiële afronding plaatsvinden. Maar ik ben ook eerlijk: dat kost tijd”, aldus de staatssecretaris.

Lees ook: 

Staatssecretaris De Vries wil geen einddatum verbinden aan oplossen problemen toeslagenouders

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer