Asielcrisis verdeelt Europese Unie: ‘Je hebt drie blokken in Europa die het nooit eens kunnen worden’
Premier Mark Rutte wil deze week meerdere onderwerpen en voorstellen agenderen op de EU-top over asiel. Hij somt op: “buitengrensbewaking (Frontex); de terugkeer van mensen die hier niet kunnen blijven, zoals uit Tunesië, Marokko en Algerije; ervoor zorgen dat de Balkan-landen in staat zijn om hun visa-politiek gelijk te trekken met de rest van Europa.
Directeur Politieke Zaken HCSS, Han ten Broeke, zegt dat de VVD-fractie zijn eigen premier heeft opgeroepen om zijn invloed aan te wenden in Europa. Maar agenderen, betekent niet zoveel, geeft hij aan in Goedemorgen Nederland. “Dat betekent niet dat er een overeenkomst in zicht is. Het is een van de moeilijkste trajecten in de Europese besluitvorming.” . Voor grote veranderingen aan de buitengrenzen, heb je overeenstemming in Europa nodig. “Dat is nog toe eigenlijk nooit goed gelukt,” aldus Ten Broeke.
“De oostelijke landen, zoals Polen en Hongarije, willen geen solidariteit tonen. De zuidelijke landen eisen solidariteit. En de asielzoekers willen heel graag naar de noordwestelijke landen. Je hebt dus drie blokken in Europa die het eigenlijk onderling nooit eens kunnen worden.”
Hekken
Tegelijkertijd neemt de roep om hekken aan de buitengrenzen toe. Met name aan de oostgrens en aan de zuidgrens, bij Griekenland en Turkije, worden reeds hekken ingezet om de grenscontrole te vergemakkelijken, zegt Ten Broeke. “Je kunt echter niet overal een hek plaatsen.” Want veel migratie komt ook door de lucht en met mensensmokkelaars, stelt hij.
Ten Broeke is bang dat Polen nog altijd liever een miljoen Oekraïners opneemt dan duizend Irakezen. “Zolang dat verschil blijft en de onderlinge solidariteit niet bestaat, blijft die druk aan de buitengrenzen groeien.”
Lees ook:
Uslu: doodsbedreigingen aan adres van schrijvers onacceptabel
Door: Wessel Wierda
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: WNL Op Zondag
In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:
- Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
- Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
- Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.
Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!
WNL Haagse Lobby Podcast
In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.
Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.
Luister via je favoriete podcast-app.
Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…
Lees meerDe eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….
Lees meerDe gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…
Lees meerAmazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…
Lees meerDe 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…
Lees meerEen ouder van een brugklasleerling kreeg een rekening van 225 euro in de bus aan schoolkosten voor komend schooljaar, schrijft de Telegraaf. De kosten omvatten…
Lees meer“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…
Lees meerDe winst van de BoerBurgerBeweging (BBB) laat zien dat er veel onvrede is over de huidige bestuurscultuur in ons land. Burgemeester Tanja Haseloo (VVD) van…
Lees meerVN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…
Lees meerFeyenoord heeft aartsrivaal Ajax zondag voor het eerst sinds 2005 verslagen in Amsterdam in een rechtstreeks duel om de koppositie (2-3). De ploeg van trainer…
Lees meerOud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…
Lees meerIn de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…
Lees meerDe huisarts of de doktersassistent is steeds vaker lastiger te bereiken. En als je de huisarts dan eindelijk te pakken hebt, duurt het langer voordat…
Lees meerHet kabinet moet het regeerakkoord aanpassen na de zege van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dat denkt politiek journalist van het AD Hans…
Lees meerKwartiermaker van het Tijdelijk Noodfonds Energie Lodewijk Asscher roept Nederlanders op om te controleren of zij recht hebben op compensatie. Dat doet hij in Goedemorgen…
Lees meer