main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 januari 2023 — 15:09

Huisarts over hoge werkdruk: minister Ernst Kuipers heeft het laten afweten

De zorgen bij huisartsen zijn nog altijd groot, ondanks dat zij een week geleden besloten alsnog het Integraal Zorgakkoord (IZA) te ondertekenen. Dat zegt huisarts Güven Yildiz in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Tot vorige week talmden de artsen met het zetten van de handtekening, omdat ze niet geloofden dat ze de zo gewenste extra tijd voor hun patiënten zouden krijgen en evenmin geloof hadden in de financiering daarvan.

De ledenvergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) stemde een week geleden toch in met de ondertekening. Een woordvoerder liet weten dat concrete invulling van twee van de tien punten die de huisartsen geregeld wilden zien, ze over de streep heeft getrokken. In september ondertekenden elf andere zorgpartijen het akkoord al.

Volgens Yildiz is het zorgakkoord door huisartsen ondertekend om in ieder geval aan tafel te blijven. “Niet tekenen kon eigenlijk niet, want dan sta je aan de zijlijn en kun je helemaal niet meepraten”, zegt de ervaren huisarts in het televisieprogramma. “Maar we hopen wel dat nu een aantal zaken echt veranderd zullen worden.”

Noodkreet onbeantwoord

Yildiz stond afgelopen zomer nog op het Malieveld in Den Haag om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk waar veel huisartsen gebukt onder gaan. “Den Haag vraagt ons meer en meer om dingen bij te houden. Iedere minuut die je bezig bent om een document in te vullen, gaat af van de tijd die je kunt vrijmaken voor patiëntencontact. Dat is één van de redenen dat wij in juli 2022 massaal naar het Malieveld getrokken zijn.”

“De meeste collega’s verzuipen letterlijk in het werk. Wij vroegen aan het kabinet: help ons om het werk naar behoren uit te voeren.”

Volgens Yildiz heeft zorgminister Ernst Kuipers tot dusver geen gehoor gegeven aan die noodkreet. “Hij heeft het laten afweten, hij heeft niet naar de signalen geluisterd. We hebben meer en meer problemen, waarbij huisartsen er alleen voor staan. Dingen moeten anders worden ingericht, anders werpen steeds meer collega’s de handdoek in de ring”, zegt Yildiz, die waarschuwt dat er al een groot personeelstekort is.

Werkplezier

Yildiz, twintig jaar huisarts, is ondanks de hoge werkdruk nog altijd blij met haar beroep. “Je bent in de bijzondere situatie dat je heel dicht bij mensen staat. Je mag als buitenstaander deel uitmaken van de mooie en minder mooie momenten van de patiënt. Dat typeert ons werk en vind ik na al die jaren nog steeds bijzonder”, zegt ze op de dag van het werkplezier in de zorg.

Maar dat het werk de laatste jaren zwaarder is geworden, staat volgens haar buiten kijf. “Op het moment dat wij besluiten een patiënt door te verwijzen, duurt het heel lang voordat er daadwerkelijk een vervolgafspraak komt. Als huisartsen raakt ons dat diep en het verminderd het werkplezier. Je moet de patiënt ondersteunen en tijd overbruggen, maar daar ben je niet altijd bekwaam in. Het kost veel tijd en energie. Je gaat eigenlijk over je grenzen.”

Een gevolg van de wachttijden is dat steeds meer patiënten huisartsen en assistenten agressief bejegenen, zegt Yildiz. “Onze deuren staan altijd open. Ook voor een agressieve patiënt kun je de deur niet zomaar sluiten. Jammer genoeg is er een kleine groep mensen die de problemen niet meer goed kan verwoorden en grijpt naar verbale agressie en soms zelfs fysieke agressie.”

Lees ook: 

Gesteggel om cao-akkoord ziekenpersoneel: ‘Wij voelen ons niet serieus genomen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer