main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 januari 2023 — 12:39

Gevangenis vergrijst, minister wil rolstoeltoegankelijke cellen en liften

Het kabinet wil gevangenissen aanpassen om ze meer geschikt te maken voor ouderen. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) denkt aan het plaatsen van rolstoeltoegankelijke cellen, bredere deuren, liften en les in hoe gevangenen digitaal hun zaken kunnen regelen als ze vrijkomen, meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens Weerwind zijn de gevangenissen nu niet toegerust op de vergrijzing in de samenleving, die niet stopt aan de poorten van de gevangenis. Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), een belangrijke kabinetsadviseur, is het aantal oudere gedetineerden (65 jaar en ouder) de laatste vijftien jaar verdrievoudigd.

Op dit moment zijn zo’n zeshonderd van de ongeveer 30.000 gedetineerden in Nederland 65 jaar of ouder. Weerwind vindt dat het gevangeniswezen niet “op de behoeften van oudere gedetineerden is ingericht”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Bij verbouwing of nieuwbouw moet er volgens de bewindsman worden gelet op drempelloze cellen, meer liften en bredere deuren.

Ook hogere bedden en meer gezondheidscontroles moeten het gevangenisleven geschikter maken voor ouderen. Oudere gedetineerden moeten ook toegang krijgen tot andere dagelijkse taken, zoals het bijhouden van de tuin of “creatieve bezigheden”. Daarnaast ontbreekt het volgens Weerwind aan “specialistische” kennis.

Pispaaltje

Volgens de minister lopen ouderen die vrijkomen ook vaker aan tegen problemen met de digitale diensten van bijvoorbeeld gemeenten, het UWV en de Belastingdienst. Een lesprogramma moet ouderen helpen om digitale vaardigheden beter onder de knie te krijgen.

Weerwind schrijft ook dat ouderen vaak het pispaaltje zijn in de gevangenis. Ze worden vaker gepest en zelfs afgeperst. Hij wil dat ze daar beter tegen beschermd worden.

‘Speciale vleugel’

CDA-Tweede Kamerlid en justitiewoordvoerder voor zijn partij Raymond Knops staat achter het voorstel van Weerwind. “Je hebt pech als je in de gevangenis zit, maar dat neemt niet weg dat je ervoor moet zorgen dat mensen daar op een goede manier moeten kunnen verblijven. Als aanpassingen nodig zijn omdat de gemiddelde leeftijd omhoog gaat, moet dat gebeuren.”

Volgens Knops is het niet nodig om hele gevangenissen te verbouwen. “Je zou ook kunnen denken aan speciale vleugels, waar deze mensen dan verblijven.” Hij denkt dat de aanpassingen worden gedaan bij regulier onderhoud en verbouwingen. “Anders is het een hele kostbare bezigheid.”

Lees ook: 

Hoe wordt er daadwerkelijk gevangenisstraf uitgedeeld aan dierenbeulen?

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer