main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2023 — 13:54

Politici proberen online stemmen te winnen, maar hoe moet dat? ‘Laat zien dat je ook een mens bent’

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen maken politici dankbaar gebruik van hun sociale media-kanalen in de hoop kiezers te trekken. Maar hoe weten ze welke berichten online scoren of zelfs viral gaan? Volgens hoogleraar Sanne Kruikemeier berust het deels op puur toeval, maar zijn er ook technieken die de kans vergoten.

“Persoonlijke berichten doen het vaak beter, humor kan werken”, zegt Kruikemeier, die voor de Universiteit Wageningen onderzoek doet naar online campagnes van politici, tegen De Telegraaf. “Tegelijkertijd kunnen de algoritmes van sociale media gebruikers naar een bepaalde richting sturen, zoals steeds extremere uitingen.”

Ook zijn er in Nederland politici die “de tweetrapsraket” van de Amerikaanse ex-president Donald Trump volgen, zegt Kruikemeier. “Het is een middel om zijn ideeën aan een groot publiek te vertellen, inclusief onwaarheden. En zijn uitspraken hebben ook weer een bepaalde nieuwswaarde, waar journalisten mee aan de slag gaan.”

Die tactiek past ook PVV-leider Geert Wilders toe, zegt communicatie-expert Kees-Jan Dijkstra. “Als een soort persbureautje tweets versturen en erop gokken dat het ophef veroorzaakt.” Dijkstra maakte in het verleden data-analyses van tweets om zo de verkiezingsuitslag te voorspellen. “Uit ons onderzoek kwam naar voren dat mensen meer klikken op gevoelswoorden als ‘schande’, dus dat kun je een succesvolle strategie noemen”, zegt hij tegen de krant.

‘Clown op TikTok’

Volgens Dijkstra is het voor politici van belang om online authentiek over te komen. “Politici hebben vaak allerlei adviseurs om zich heen die van alles voor ze bedenken. Mark Rutte die weer een filmpje opneemt waarvan je ziet dat het een moetje is. Ministers die verstijfd bij een talkshow zitten, omdat ze een vooraf bedacht verhaal moeten opdreunen: daar prikken kiezers zo doorheen.”

Ook vreest hij dat volksvertegenwoordigers zichzelf voor schut zetten in een poging jonge mensen aan te spreken. “Dat ze dingen gaan doen die eigenlijk niet bij hun karakter passen. Steeds minder jongeren kijken naar gewone tv, dus politici gaan zich dan maar als een clown gedragen op TikTok.”

Van der Plas

Volgens Dijkstra is de beste manier om kiezers online aan te spreken “zonder opsmuk” vertellen waar je mee bezig bent. “Laat zien dat je ook een mens bent. En durf te luisteren, in plaats van alleen je boodschap zenden, ook al vinden veel politici dat eng.”

Volgens hem blikt Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging, daarin uit. “Niks geeft je het idee dat ze een bedacht personage is en dat werkt heel goed op sociale media.”

Tekst gaat verder onder tweet

‘Mensen zijn niet gek’

Ook televisiepresentatrice Natasja Froger, die 120.000 volgers heeft op Instagram, raadt politici aan online zichzelf te zijn. “Ik post soms iets volledig make up-loos. Sommige mensen zeggen dan: het wordt tijd dat je je gezicht gaat strijken, maar over het algemeen is de reactie: wat heerlijk dat we ook nog puur natuur zien. Ik denk dat Caroline daar inderdaad een goed voorbeeld van is”, zegt ze in Goedemorgen Nederland.

“Ik heb haar meegemaakt bij het maken van een televisieprogramma in een ziekenhuis. Zij is altijd zichzelf, ik denk dat dat het allerbelangrijkste is. Als het nep is, prikken mensen er doorheen. Mensen zijn niet gek”, aldus Froger.

Lees ook: 

‘Provinciale Statenverkiezingen dit jaar actueler dan ooit’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer