main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2023 — 11:10

Komt er een ban op chipexport naar China? ‘De spanningen lopen hoog op’

Nederland en de Verenigde Staten naderen een akkoord over ASML-export richting China. Dat vertellen bronnen aan het Financieele Dagblad. Vandaag gaan de partijen weer om tafel om de chiptechnologie-export verder in te perken. Inmiddels lopen de spanningen hoog op volgens directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke.

De chips (en ook chipmachines) die ASML exporteert aan China kunnen zeer gevoelige technologische informatie bevatten. De Verenigde Staten sommeerde Nederland om die reden eerder deze maand nogmaals, toen premier Mark Rutte samen met minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op bezoek was bij Amerikaanse president Joe Biden, om de export van chips naar het Verre Oosten een halt toe te roepen.

De gesprekken over de chip-export worden vandaag in Washington voortgezet. Dat de Verenigde Staten er bovenop zitten om zo min mogelijk chiptechnologie naar China te sturen heeft volgens Ten Broeke te maken met de angst dat de “Westerse wereld als democratie zijn voorsprong op technologisch gebied kwijtraakt aan autoritaire staten, met China voorop”.

‘Spanningen lopen hoog op’

“Chips zijn net zo belangrijk als olie en gas de afgelopen anderhalve eeuw”, gaat Ten Broeke verder. Het benadrukt ook hoe belangrijk dit thema is voor de Verenigde Staten en Nederland.

De gesprekken over het aan banden leggen van de export van chips lopen al langer en inmiddels lopen de spanningen hoog op, stelt Ten Broeke. “Zelfs zo hoog dat Nederland het nodig vond, dat bij het bezoek van premier Rutte aan Washington, dit het belangrijkste gespreksonderwerp was naast het leveren van wapens aan Oekraïne.”

Gevolgen Nederlandse economie

In gesprek met RTL Nieuws vertelde ASML-topman Peter Wennink dat een verbod op chipexport naar China ook gevolgen heeft voor de Nederlandse economie. De roep om chips wordt namelijk alsmaar groter, merkt de ondernemer op. Bijvoorbeeld voor auto’s of de energietransitie. “De capaciteit moet groeien.”

Als de chiprelatie tussen China en ASML wordt verbroken, moet er andere bedrijven inspringen voor de Chinese chipproductie. Bij voorkeur dus in Europa. De productie naar Europa halen gaat echter niet over een nacht ijs. Er ontstaat dan “een gat van vijf jaar”, stelt Wennink. Want zoveel tijd kost het ongeveer om fabrieken uit de grond te stampen en draaiende te hebben.

Lees ook: 

Rutte en Hoekstra om tafel met Biden over ‘reëel gevaar’ uit China

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer