main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 27 januari 2023 — 22:01

Haagse corruptiezaak rondom ex-wethouder Richard de Mos: ‘Ze hebben de schijn tegen’

Oud-Kamerlid Richard de Mos staat deze week terecht in een corruptiezaak, die zich afspeelt rond zijn tijd als wethouder in Den Haag. Samen met zeven verdachten, waaronder één andere wethouder, wordt hij beschuldigd van schending van het ambtsgeheim, deelname aan een criminele organisatie en omkoping.

Het Openbaar Ministerie (OM) is in het bezit van talloze appjes en mailtjes, die er volgens politiek verslaggever van Omroep West, Lot van Bree, “niet zo fraai uitzien”. Zo zegt De Mos op een gegeven moment tegen een ondernemer: “U vraagt, wij draaien.”  En een andere ondernemer zegt, mogelijk grappend, “Wij hebben toch 30 “mil” betaald voor deze zetels?!” De Mos verklaart dat dit ironisch bedoeld is en deel van zijn ‘ombudspolitiek’, maar het OM beoordeelt het als corruptie. Politiek verslaggever Van Bree, die de zaak op de voet volgt, geeft aan dat de De Mos cum suis “de schijn tegen” hebben.

Opsporingsmiddelen

Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken, Vincent van Thiel vertelt dat het een zaak is die door de Rijksrecherche en door het Openbaar Ministerie heel nauwlettend wordt gevolgd. “Het trekt heel veel aandacht,” zegt hij bij Het Misdaadbureau. “Corruptiezaken tegen hogere bestuurders komen gelukkig niet regelmatig voor. ”

Is er voldoende verdenking, dan zijn alle zware opsporingsmiddelen mogelijk. Wel moeten deze getoetst worden door een rechter-commissaris, die ook aanwezig moet zijn bij een huiszoeking, legt Van Thiel uit. “Je weet bij een huiszoeking dat je een inbreuk maakt op iemand zijn privacy, zeker bij iemand die het niet verwacht. Je komt volledig in iemand zijn privésfeer.” Daarom zijn er strenge eisen aan verbonden.

Van vriendjespolitiek tot afpersing

Er zijn verschillende vormen van corruptie, legt anti-corruptie-expert Peter van Leusden uit. “Het begint bij vriendjespolitiek en eindigt bij afpersing, maar daartussen zitten nog allemaal gradaties, zoals nepotisme en omkoping.”

Wat opvallend is aan corruptiezaken ten opzichte van andere misdrijven, is dat het een slachtofferloos delict is. “Je hebt twee partijen – de een met geld, de ander met macht – die iets geven of krijgen.” Van Leusden: “Als je daar middenin zit besef je misschien niet zo goed dat dat oneerlijk is, waardoor het lang kan doormodderen.”

En het begint misschien bij iets kleins, zoals een mooie fles wijn, zegt Van Leusden. “Dus waar leg je de grens?”

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook: 

Heeft het tweede kind een grotere kans om crimineel te worden?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag met CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Deze zondag zijn te gast:
  • CDA-lijsttrekker Henri Bontenbal over de komende verkiezingen
  • Amsterdamse politiechef Frank Paauw over de politiecapaciteit
  • Hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk over de kwestie Oekraïne.
  • Tech-expert Danny Mekic en hoogleraar Digitale Media en Samenleving Sanne Kruikemeier over de invloed van AI op de verkiezingen.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug als podcast!

Podcast WNL Haagse Lobby

Nieuwe verkiezingen zorgen voor een nieuw kabinet met veel nieuw beleid. Maar dat beleid is alleen een succes als het ook uitgevoerd kan worden. Luistert de politiek goed genoeg naar deze oproep, of delft de uitvoerbaarheid van plannen het onderspit in een campagnetijd vol grote beloftes?

Dat bespreek Martijn de Greve in WNL Haagse Lobby met:

  • Alexander Pechtold, directeur van het CBR en in een vorig leven politiek leider van D66.
  • Nathalie van Berkel, bestuurslid van het UWV en voorzitter van het Netwerk Publieke Dienstverlening, de branchevereniging voor uitvoerders instanties.
  • En André Bosman, die als Kamerlid voor de VVD het rapport ‘Klem tussen Balie en Beleid’ schreef.

Luister via je favoriete podcastapp!

Hoekstra na klimaatexamen nog niet zeker van steun EU-parlement

Wopke Hoekstra is ook na een urenlang examen nog niet verzekerd van de steun van het Europees Parlement om de klimaatman van de Europese Commissie…

Lees meer

Beleid is te ingewikkeld om uit te voeren: ‘Jaar studeren voor eenvoudigste wet’

Goed beleid betekent vooral ‘uitvoerbaar beleid’. Volgens de tafelgasten in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1 was onuitvoerbaar beleid één van de redenen voor…

Lees meer

Trams botsen op elkaar in Den Haag

Twee trams zijn maandagavond in Den Haag op elkaar gebotst, net voorbij station Hollands Spoor in de Stationswijk in de zogenoemde tunnelbak. Volgens de politie…

Lees meer

Na invoering statiegeld een derde minder blikjes tussen zwerfvuil

Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

Voorzitter Hein Pieper van partij Omtzigt opgestapt

Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij….

Lees meer

Politie krijgt tachtig tips over schietpartijen Rotterdam

De politie heeft tot nu toe rond de tachtig tips binnengekregen over de schietpartijen in Rotterdam donderdag waarbij drie mensen om het leven kwamen. Om…

Lees meer

Wie volgen Mia en Dion op? Ruim 600 inzendingen voor Songfestival binnen

AVROTROS heeft de afgelopen maanden een groot aantal inzendingen voor het Eurovisie Songfestival binnengekregen. De selectiecommissie ontving in totaal meer dan zeshonderd nummers, wat volgens…

Lees meer

Celstraf en tbs opgelegd in misbruikzaak na Klokhuis-aflevering

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan de 35-jarige Limburger Randy F. in de misbruikzaak die door…

Lees meer

Topambtenaar: toeslagenschandaal niet gevolg van fraudeaanpak

Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider…

Lees meer

Slachtofferhulp biedt veel hulp na schietpartijen Rotterdam

De omvang van de hulp die Slachtofferhulp Nederland aan ooggetuigen en omstanders van de schietpartijen in Rotterdam biedt, is uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. Volgens hem…

Lees meer

Burgemeester Buma schrikt zich kapot van drugsgebruik in Leeuwarden

Burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik in zijn stad. Uit onderzoek van het rioolwater blijkt dat er per inwoner…

Lees meer