main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 27 januari 2023 — 22:01

Haagse corruptiezaak rondom ex-wethouder Richard de Mos: ‘Ze hebben de schijn tegen’

Oud-Kamerlid Richard de Mos staat deze week terecht in een corruptiezaak, die zich afspeelt rond zijn tijd als wethouder in Den Haag. Samen met zeven verdachten, waaronder één andere wethouder, wordt hij beschuldigd van schending van het ambtsgeheim, deelname aan een criminele organisatie en omkoping.

Het Openbaar Ministerie (OM) is in het bezit van talloze appjes en mailtjes, die er volgens politiek verslaggever van Omroep West, Lot van Bree, “niet zo fraai uitzien”. Zo zegt De Mos op een gegeven moment tegen een ondernemer: “U vraagt, wij draaien.”  En een andere ondernemer zegt, mogelijk grappend, “Wij hebben toch 30 “mil” betaald voor deze zetels?!” De Mos verklaart dat dit ironisch bedoeld is en deel van zijn ‘ombudspolitiek’, maar het OM beoordeelt het als corruptie. Politiek verslaggever Van Bree, die de zaak op de voet volgt, geeft aan dat de De Mos cum suis “de schijn tegen” hebben.

Opsporingsmiddelen

Landelijk Officier van Justitie Corruptiezaken, Vincent van Thiel vertelt dat het een zaak is die door de Rijksrecherche en door het Openbaar Ministerie heel nauwlettend wordt gevolgd. “Het trekt heel veel aandacht,” zegt hij bij Het Misdaadbureau. “Corruptiezaken tegen hogere bestuurders komen gelukkig niet regelmatig voor. ”

Is er voldoende verdenking, dan zijn alle zware opsporingsmiddelen mogelijk. Wel moeten deze getoetst worden door een rechter-commissaris, die ook aanwezig moet zijn bij een huiszoeking, legt Van Thiel uit. “Je weet bij een huiszoeking dat je een inbreuk maakt op iemand zijn privacy, zeker bij iemand die het niet verwacht. Je komt volledig in iemand zijn privésfeer.” Daarom zijn er strenge eisen aan verbonden.

Van vriendjespolitiek tot afpersing

Er zijn verschillende vormen van corruptie, legt anti-corruptie-expert Peter van Leusden uit. “Het begint bij vriendjespolitiek en eindigt bij afpersing, maar daartussen zitten nog allemaal gradaties, zoals nepotisme en omkoping.”

Wat opvallend is aan corruptiezaken ten opzichte van andere misdrijven, is dat het een slachtofferloos delict is. “Je hebt twee partijen – de een met geld, de ander met macht – die iets geven of krijgen.” Van Leusden: “Als je daar middenin zit besef je misschien niet zo goed dat dat oneerlijk is, waardoor het lang kan doormodderen.”

En het begint misschien bij iets kleins, zoals een mooie fles wijn, zegt Van Leusden. “Dus waar leg je de grens?”

Heb jij een vraag, tip of verhaal? Stuur deze dan in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees ook: 

Heeft het tweede kind een grotere kans om crimineel te worden?

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer