main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Minister Rob Jetten.
26 januari 2023 — 19:26

Jetten krijgt oppositie niet mee met afbouw salderingsregeling

Energieminister Rob Jetten heeft de oppositie er niet van kunnen overtuigen dat de geleidelijke afbouw van een stimuleringsregeling voor zonnepanelen op daken van woonhuizen een goed idee is. Daardoor blijft een meerderheid voor het wetsvoorstel in de Eerste Kamer zeer onzeker.

Het kabinet en de coalitiepartijen willen de zogeheten salderingsregeling vanaf 2025 in zes jaar afbouwen. Bezitters van zonnepanelen mogen onder die regeling de stroom die zij in de zomer terugleveren aan het net, wegstrepen tegen stroom die zij in de wintermaanden afnemen bij hun energieleverancier. Daardoor loopt de schatkist belastinginkomsten mis.

De regeling is volgens het kabinet niet meer nodig omdat zonnepanelen de laatste jaren fors goedkoper zijn geworden. Daardoor blijft het een “interessante investering”, denkt Jetten, zeker bij de huidige, zeer hoge elektriciteitsprijzen. In plaats van de salderingsregeling wil hij een minimumprijs invoeren die energiebedrijven voor teruggeleverde stroom moeten betalen.

Linkse partijen

Het kabinet rekende op steun van in ieder geval de linkse partijen, ook omdat de salderingsregeling rijke huishoudens bevoordeelt ten koste van arme. Maar PvdA en GroenLinks waren vorige week tijdens de behandeling van het wetsvoorstel zeer kritisch. Zij vinden de salderingsregeling een succesvol instrument om de klimaatdoelen te halen én mensen aan een lagere energierekening te helpen.

Bij de voortzetting van het debat donderdag verdedigde Jetten het plan, maar PvdA’er Joris Thijssen maakte duidelijk dat de uitleg van de minister hem niet heeft overtuigd. Hij wil eerst een plan zien om de komende jaren ook huurders en huizenbezitters met een kleine beurs aan zonnepanelen te helpen. Ook wacht hij nog op een nieuw pakket klimaatmaatregelen waar Jetten dit voorjaar mee komt.

‘Geen verantwoordelijkheid’

De houding van PvdA en GroenLinks wekte veel irritatie bij de coalitiepartijen. De linkse partijen spelen “een spelletje” door allerlei zaken “aan elkaar te knopen”, klaagde CDA’er Henri Bontenbal. VVD- Kamerlid Silvio Erkens verweet de linkse partijen dat zij met de provinciale verkiezingen voor de deur geen verantwoordelijkheid durven te nemen.

Naar andere partijen hoeft het kabinet evenmin te kijken voor steun in de senaat. De SP vreest dat de nieuwe aanpak vooral energiebedrijven gaat spekken, de Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet eerst maar eens moet snoeien in fossiele subsidies en de rechtse partijen menen dat de overheid zich onbetrouwbaar opstelt richting bezitters van zonnepanelen door nu de spelregels te veranderen.

Lees ook: 

GL-leider Jesse Klaver over afschaffen salderingsregeling: verhoog eerst energiebelasting voor grote bedrijven

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer