main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2023 — 11:41

Voorzitter plattelandsnetwerk P10: benadruk niet kloof, maar samenwerking tussen stad en platteland

Voorzitter van het plattelandsnetwerk P10 Ellen Nauta pleit voor meer samenwerking tussen stad en platteland, in plaats van de verschillen te benadrukken. Alleen dan kunnen moeilijke vraagstukken worden opgelost en kan een stap worden gezet in herstel van het vertrouwen.

Nauta zegt dat het de boeren vooral ontbreekt aan duidelijkheid, terwijl juist die wens bij de boeren het grootste is. Het hele mestdebacle rond landbouwminister Piet Adema werkt ook niet mee in het vertrouwen in politiek Den Haag. “Het vertrouwen brokkelt verder af, omdat mensen duidelijkheid en perspectief willen”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Wat betreft het mestbeleid legt Brussel Den Haag de nodige taken op. “Vervolgens komt het aan op de uitvoering en als beleid en uitvoering uit elkaar liggen moeten wij er wat aan doen”, concludeert Nauta. “Wij moeten het gesprek hierover aangaan.”

Kloof tussen stad en platteland

Het P10-netwerk, waar Nauta aan het hoofd van staat, is het netwerk van inmiddels 30 grote plattelandsgemeenten. Nauta ergert zich aan het telkens benoemen van de kloof tussen stad en platteland. Daar wordt onnodig veel energie aan gegeven, vindt zij. “Als wij nou eens mét elkaar praten en niet in stereotypen óver elkaar, dan komen wij verder.”

Het feit dat de stadsmensen de plattelandsmensen niet begrijpen, en andersom, is zo’n stereotype waar Nauta over spreekt. Maar: “Als je een gemiddelde Nederlander spreekt, dan zie je dat die stereotypes niet zo ver gaan als zij nu zijn.” Nauta ontkent overigens niet dat er een kloof is, maar zij wil ermee stoppen om het te blijven benadrukken dat deze bestaat. “Want wij hebben ongelooflijk veel gemeenschappelijk.”

De bestuursvrouw concludeert dat het, in verband met samenwerking, “fijn is” als beide partijen er beter van worden. “Wij hebben in de randen van Nederland, de P10-gebieden, veel te bieden aan de randstad en omgekeerd. Als wij dát doorkrijgen gaan wij met zijn allen vliegen.”

‘Hot topic’

De kloof tussen stad en platteland is volgens politiek verslaggever bij WNL Tessa van Viegen een “hot topic”. Van Viegen zegt dat het platteland vaak het gevoel heeft dat zij door Den Haag over het hoofd wordt gezien. Een gevoel van “hallo, wij zijn er ook nog”, heerst.

Daarom wordt er veel over de kloof gesproken, omdat “het belangrijk is om niet alleen aandacht te vestigen op de randstad, maar ook op het platteland”.

Lees ook: 

Kost mestflater minister Adema de kop? ‘Het zal hem wel vergeven worden’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer