Rekenkamer: kabinet geeft Kamer geen totaalbeeld klimaatmiljarden
Doordat het kabinet geen duidelijk en eenduidig totaalbeeld kan geven van hoeveel er aan klimaatmaatregelen wordt uitgegeven, weet de Tweede Kamer niet hoeveel er precies wordt uitgegeven. Tot die conclusie komt de Algemene Rekenkamer (ARK) na eigen onderzoek. Grote uitgaven blijven mogelijk “uit zicht” en overzichten wijken van elkaar af. Omdat duidelijke definities ontbreken, kan het ook zijn dat sommige kostenposten onterecht als klimaatuitgaven worden beschreven.
Momenteel geeft het kabinet bijna 7 miljard euro uit aan maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen, maar er komt naar verwachting een klimaatfonds van 35 miljard euro. “Dit grote financiële belang is voor ons aanleiding om te onderzoeken hoe het kabinet uw Kamer de afgelopen jaren inzicht gaf in de klimaatuitgaven”, aldus de Rekenkamer. Ook vanuit de Kamer, die het kabinet controleert, zijn al langer zorgen over het toezicht op de grote klimaatbedragen.
‘Geen uniforme werkwijze bij opstellen overzichten’
Ministeries geven op verschillende plekken aan hoeveel ze aan CO2-verminderende maatregelen besteden. Maar die lijsten wijken soms van elkaar af: maatregelen zijn in het ene overzicht als klimaatingreep opgenomen, en in het andere niet. Belastingmaatregelen worden daarnaast niet altijd opgenomen. “Er is ook geen uniforme werkwijze bij het opstellen van de overzichten”, zegt de Rekenkamer. De genoemde bedragen in een begroting of een specifiek overzicht lopen nogal eens uiteen, waarschuwt de ARK. “In een enkel geval” is het verschil mogelijk zelfs 200 miljoen euro per jaar.
“In sommige gevallen is 90 procent van bepaalde klimaatuitgaven in een overzicht niet te vinden in de betreffende begroting of jaarverslag”, voegt de Rekenkamer eraan toe. Doordat een duidelijke definitie van klimaatbeleid ontbreekt, hebben ministeries “de vrijheid om te bepalen welke maatregelen zij aandragen en welke uitgaven zij als klimaatuitgave beschouwen”.
Reactie Jetten
De Tweede Kamer heeft hierdoor mogelijk geen zicht op een deel van de klimaatmaatregelen. Klimaatminister Rob Jetten erkent in een reactie dat er “enkele inconsistenties” zitten in de registraties van uitgaven aan het klimaatbeleid. Hij wil werken aan een beter en consistent overzicht, evenals een duidelijkere definitie van welke kostenpost als klimaatuitgave kan worden gezien, belooft de bewindsman. Het is zijn taak als minister om de uitgaven duidelijk te verantwoorden.
Lees meer:
Jetten: fundamentele keuzes nodig tegen dreigend stroomtekort
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Hoe moet het verder met de formatie?
Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’
Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.
Luister nu naar de podcast!
De Nederlands-Israëlische Ofir Engel is gisternacht na ruim 50 dagen vrijgelaten door Hamas. Hij was een van de tien gijzelaars die werd vrijgelaten door de…
Lees meerHet Overijsselse dorp Haaksbergen wil dit jaar de eerste plaats zijn waar een marathon op natuurijs wordt geschaatst. De afgelopen nacht verliep niet zoals gehoopt…
Lees meerDe Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is woensdag op 100-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Connecticut. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur…
Lees meerPresident van Rusland Vladimir Poetin gaf tijdens de G20-top aan dat het tijd is om na te denken over hoe “de tragedie” in Oekraïne kan…
Lees meerOok deze winter is de kans groot dat Rusland de kou en duisternis inzet als wapen tegen de Oekraïense bevolking. Brigadegeneraal Han Bouwmeester zegt dat…
Lees meerMeer dan 70.000 mensen, waaronder veel wereldleiders, onderhandelen komende twee weken over het klimaat in Dubai. Voorzitter van de conferentie is sultan Ahmed Al-Jaber, ook…
Lees meerNadat dit weekend bekend werd dat 120 asielzoekers in een NH Hotel in de badplaats Kijkduin worden opgevangen, komt de Haagse VVD met een initiatiefvoorstel….
Lees meerNSC-leider Pieter Omtzigt houdt de boot af voor een samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Omtzigt heeft woensdag tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd dat…
Lees meerDe ANWB verwacht donderdagochtend zo’n 40 procent meer meldingen dan gebruikelijk. Dat zegt Mike Konijnenberg van de ANWB Wegenwacht in Goedemorgen Nederland op NPO 1….
Lees meerDe Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…
Lees meerHet aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…
Lees meerJongeren leren op school weinig over burgerschap en democratie. Nederland scoort in vergelijking met internationale landen ‘gemiddeld’, zo valt op te maken uit een internationaal…
Lees meerDat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…
Lees meerHet prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…
Lees meer