main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2023 — 14:31

Fractievoorzitter VVD Enschede: gemeenten met links bestuur moeten meer asielzoekers opvangen

Fractievoorzitter van de VVD in Enschede Malkis Jajan roept gemeenten met een links (stads)bestuur op “een extra stap” te zetten in de opvang van asielzoekers. Volgens hem is dat niet meer dan redelijk, omdat linkse partijen de asielinstroom niet of minder willen beperken.

“De spreidingswet treedt binnenkort in werking en werkt in twee fasen. In de eerste fase kunnen gemeenten vrijwillig asielopvang bieden in ruil voor geld. In de tweede fase wordt het aantal dat overblijft verdeeld over de provincies”, zegt Jajan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De meerderheid van de raad in Enschede wil niet meedoen aan die eerste fase.”

Steden met een links stadsbestuur zouden dat wel moeten doen, vindt de liberaal. “In gemeenten met linkse colleges, zoals Amsterdam, Zwolle, Nijmegen en Utrecht, zitten partijen die heel erg zijn vóór asielopvang. Het zou heel mooi zijn als die gemeenten een extra stappen zetten en veel asielzoekers opvangen.”

Hij gaat verder: “Zolang die partijen niets aan de instroom willen doen, vind ik dat zij de consequenties moeten aanvaarden en een extra stap moeten zetten. Daar krijgen ze dan geld voor terug en dat vind ik gerechtvaardigd.”

Volgens Jajan is het niet zo dat het stadsbestuur van Enschede verantwoordelijkheid afschuift. “Bij de provinciale verdeling zullen alle provincies hun verantwoordelijkheid nemen. Daar lopen ook wij niet voor weg.”

Met de spreidingswet, ook wel de dwangwet genoemd, kan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gemeenten dwingen om te helpen bij de asielopvang. Wanneer die wet precies ingaat, is nog onduidelijk. De coalitiepartijen zijn het nog niet eens over de precieze voorwaarden.

‘Kort door de bocht’

VVD-prominent Jan Anthonie Bruijn vindt het standpunt van zijn partijgenoot “een beetje kort door de bocht”. Maar de oproep van Jajan toont wel het dilemma waar Nederland voor staat, zegt hij. “Als vrij en rijk land wil je mensen die echt uit een oorlogssituatie komen, die met hun kinderen vluchten voor geweld, opvangen. Maar aan de andere kant kun je ook niet je hele land onbelemmerd laten volstromen.”

“De provincies en gemeenten zijn nu aan zet, maar we moeten er wel uitkomen met z’n allen”, aldus Bruijn.

Lees ook:

VVD-fractievoorzitter Enschede Malkis Jajan hekelt asielwet: ‘Het échte probleem is dat er veel te veel mensen binnenkomen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer