main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 januari 2023 — 14:31

Fractievoorzitter VVD Enschede: gemeenten met links bestuur moeten meer asielzoekers opvangen

Fractievoorzitter van de VVD in Enschede Malkis Jajan roept gemeenten met een links (stads)bestuur op “een extra stap” te zetten in de opvang van asielzoekers. Volgens hem is dat niet meer dan redelijk, omdat linkse partijen de asielinstroom niet of minder willen beperken.

“De spreidingswet treedt binnenkort in werking en werkt in twee fasen. In de eerste fase kunnen gemeenten vrijwillig asielopvang bieden in ruil voor geld. In de tweede fase wordt het aantal dat overblijft verdeeld over de provincies”, zegt Jajan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De meerderheid van de raad in Enschede wil niet meedoen aan die eerste fase.”

Steden met een links stadsbestuur zouden dat wel moeten doen, vindt de liberaal. “In gemeenten met linkse colleges, zoals Amsterdam, Zwolle, Nijmegen en Utrecht, zitten partijen die heel erg zijn vóór asielopvang. Het zou heel mooi zijn als die gemeenten een extra stappen zetten en veel asielzoekers opvangen.”

Hij gaat verder: “Zolang die partijen niets aan de instroom willen doen, vind ik dat zij de consequenties moeten aanvaarden en een extra stap moeten zetten. Daar krijgen ze dan geld voor terug en dat vind ik gerechtvaardigd.”

Volgens Jajan is het niet zo dat het stadsbestuur van Enschede verantwoordelijkheid afschuift. “Bij de provinciale verdeling zullen alle provincies hun verantwoordelijkheid nemen. Daar lopen ook wij niet voor weg.”

Met de spreidingswet, ook wel de dwangwet genoemd, kan staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gemeenten dwingen om te helpen bij de asielopvang. Wanneer die wet precies ingaat, is nog onduidelijk. De coalitiepartijen zijn het nog niet eens over de precieze voorwaarden.

‘Kort door de bocht’

VVD-prominent Jan Anthonie Bruijn vindt het standpunt van zijn partijgenoot “een beetje kort door de bocht”. Maar de oproep van Jajan toont wel het dilemma waar Nederland voor staat, zegt hij. “Als vrij en rijk land wil je mensen die echt uit een oorlogssituatie komen, die met hun kinderen vluchten voor geweld, opvangen. Maar aan de andere kant kun je ook niet je hele land onbelemmerd laten volstromen.”

“De provincies en gemeenten zijn nu aan zet, maar we moeten er wel uitkomen met z’n allen”, aldus Bruijn.

Lees ook:

VVD-fractievoorzitter Enschede Malkis Jajan hekelt asielwet: ‘Het échte probleem is dat er veel te veel mensen binnenkomen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer