main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 januari 2023 — 08:06

Energie-Nederland: geen generiek prijsplafond in 2024, overheid moet gerichter te werk gaan

Voorzitter van branchevereniging Energie-Nederland Cora van Nieuwenhuizen pleit vanaf 2024 voor specifiekere energiesteun voor groepen die het financieel moeilijk hebben, in plaats van een generiek prijsplafond. “We gaan ervan uit dat het prijsplafond eenmalig is en dat de overheid volgend jaar veel gerichter te werk kan gaan.”

Wat Energie-Nederland betreft heeft vanaf 2024 alleen de groep mensen die “het echt nodig heeft” recht op compensatie. “Ons voorstel was eerder al: koppel het bijvoorbeeld aan een zorgtoeslag, dat is een bestaand systeem. Dan heb je al een iets scherpere doelgroep te pakken dan nu.”

De energiesector werd vorig jaar vrij laat betrokken bij het prijsplafond, en daarmee was het nog een flinke klus om dit te realiseren. “We hebben in totaal 63 leveranciers met allerlei verschillende IT-systemen. Dan is het heel ingewikkeld om dat prijsplafond in zo’n korte tijd voor elkaar te krijgen”, zegt Van Nieuwenhuizen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat zou nu, met meer tijd om hierover na te denken, niet meer nodig moeten zijn.

‘Het is de taak van de overheid om dit zelf te regelen’

“Wij wilden het van te voren al niet, maar als de overheid het zelf niet kan, schiet je wel te hulp. Want wij vonden ook dat mensen de winter doorgeholpen moesten worden”, legt Van Nieuwenhuizen uit. “Dus we hebben het graag gedaan, maar het is uiteindelijk wel raar dat je dit via de energiebedrijven moet doen, want het is eigenlijk wel een taak van de overheid zelf om dit te regelen.”

Ze gaat verder: “Ook in de Europese wetgeving staat eigenlijk dat dit soort maatregelen alleen maar gericht uitgevoerd mogen worden, waar nu een uitzondering voor is gemaakt vanwege de noodsituatie.”

2024

De energietarieven dalen de laatste tijd flink, maar zijn nog altijd hoger dan een jaar geleden. Hoe we er de komende winter bij zitten is volgens Van Nieuwenhuizen dan ook nog erg spannend. “We moeten nog voorzichtig zijn, want als de economie in China meer aantrekt gaat er ook meer lng die kant op.” Die economie lag lange tijd stil vanwege de coronasituatie in het land: tot voor kort waren er nog regelmatig strenge lockdowns van kracht. “Als we die lng-tanks dan toch willen houden, gaat de prijs weer omhoog. Dus we moeten ons nog niet rijk rekenen.”

Van Nieuwenhuizen heeft er wel vertrouwen in de gasvoorraden voldoende te kunnen vullen. “Maar de vraag is weer: wat voor prijs ga je ervoor betalen? We hebben nu ook de bergingen kunnen vullen, maar dat ging ook met idiote prijzen.”

Lees meer: 

Flinke meevaller voor kabinet: kosten energieprijsplafond vallen mogelijk fors lager uit

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer

Oud-PVV-Kamerlid Hero Brinkman: ‘Wilders moet leren luisteren als hij premierwaardig wil zijn’

Oud-PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman zegt dat PVV-leider Geert Wilders moet leren luisteren als hij een geschikte premier wil zijn. “En als hij premierwaardig wil zijn…

Lees meer

Dagelijks leven in november 1,6 procent duurder geworden

Het dagelijks leven is in november 1,6 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)…

Lees meer