main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 22 januari 2023 — 13:26

GL-leider Jesse Klaver over afschaffen salderingsregeling: verhoog eerst energiebelasting voor grote bedrijven

GroenLinks is tegen het afschaffen van de huidige subsidieregeling voor zonnepanelen op het dak. Volgens partijleider Jesse Klaver moet het kabinet het geld om de energierekening te verlagen ophalen bij grote bedrijven. “Als je de energierekening van mensen wil verlagen, verhoog dan de energiebelasting voor grote bedrijven”, aldus Klaver in WNL Op Zondag op NPO 1.

Klaver waarschuwt dat de verdere groei van ‘zon op dak’ in gevaar dreigt te komen. “Ongeveer 1,5 miljoen huishoudens hebben nu zonnepanelen. Het laatste jaar zie je dat ook de middenklasse veel meer zonnepanelen is gaan aanschaffen. Juist nu die mensen dat doen die dat extra steuntje wel zouden kunnen gebruiken, ga je het afbouwen.”

Wie zonnepanelen op het dak heeft, mag nu nog de overtollige stroom die op zonnige dagen wordt teruggeleverd, wegstrepen tegen de stroom die op somberdere dagen wordt afgenomen. Met deze zogeheten salderingsregeling werd de afgelopen jaren de installatie van zonnepanelen op woningen met succes gestimuleerd.

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren evenwel flink goedkoper geworden. Het kabinet wil de subsidiëring ervan daarom de komende jaren versoberen en in 2031 helemaal afschaffen. Er moet een minimumprijs voor in de plaats die komen energiebedrijven aan hun klanten moeten betalen voor teruggeleverde stroom.

Grote bedrijven

“Ik zeg niet dat dit een perfecte regeling is”, zegt Klaver. “Sterker nog: subsidieregelingen zijn zelden perfect, want er ontstaat oversubsidiëring. Maar in Nederland wordt ongeveer 17 miljard euro gegeven aan subsidies aan fossiele brandstoffen. Ik vind het prima om te praten over afschaffing van subsidies voor duurzaamheid, maar laten we het eerst eens hebben over alle subsidies voor fossiele brandstoffen.”

Luister deze aflevering als podcast (tekst gaat hieronder verder) 

Klaver: “Wij zorgen ervoor dat grote bedrijven in Nederland, die nu geen energiebelasting betalen, dat wel gaan doen. Wij zorgen ervoor dat bijvoorbeeld schepen in de Rotterdamse haven, grote uitstoters, die geen belasting betalen over hun brandstoffen, daar wel belasting over gaan betalen.”

“Wij zeggen: je kunt de salderingsregeling afbouwen, maar zorg er dan voor dat je ook de subsidie voor fossiele brandstoffen afbouwt. En kom met een plan om de uitrol van zonne-energie in Nederland op peil te houden. Het grote gevaar is, is dat dat inzakt, terwijl we wel een enorme klimaatopgave hebben”, aldus de partijleider van GroenLinks.

Meerderheid onzeker

Het is nog maar zeer de vraag of het kabinetsplan om een steunregeling voor zonnepanelen af te schaffen op genoeg steun in de Eerste Kamer kan rekenen. Het leek tijdens het debat of uitgerekend de PVV, een belangrijke criticaster van het klimaatbeleid, energieminister Rob Jetten dichterbij een meerderheid in de senaat zou brengen. Maar de partij zegt achteraf op Twitter waarschijnlijk toch tegen de wet te willen stemmen.

Lees ook: 

Bontenbal verbaasd over reactie oppositie op terugdraaien zonnepanelensubsidie: ‘Zeg dan hoe het wel moet’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer