main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 januari 2023 — 11:32

Verhuurders: duizenden huurwoningen per jaar verdwijnen door maatregelen kabinet

Verhuurders vrezen dat een groot deel van de huurwoningen verdwijnt als gevolg van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de (huur)woningmarkt te reguleren. Dat zegt Jack de Vries, voorzitter van belangenbehartiger Vastgoed Belang, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Sinds dit jaar zijn er nieuwe belastingmaatregelen die het verhuren van een woning een stuk minder rendabel maken, zoals het verlagen van de verhuurdersheffing. “Verhuurders betalen veel meer belasting en schulden mogen ze ook niet meer aftrekken”, zegt De Vries. “Gedacht wordt dat verhuurders heel veel rendement maken op de verhuur van hun woningen. In de praktijk is dat niet het geval.”

De Haagse maatregelen hebben als gevolg dat verhuurders huurwoningen te koop gaan aanbieden, waarschuwt De Vries. “Voor een verhuurder wordt het voordeliger om een woning die vrijkomt maar gewoon te verkopen in plaats van te blijven verhuren.”

25.000 huurwoningen

Daardoor wordt het huuraanbod smaller, zegt de voorzitter van Vastgoed Belang. “Per jaar is er een wisseling van woningen van elf procent van de totale voorraad. Als ik er nu vanuit ga dat de helft van de verhuurders een vrijgekomen woning gaat verkopen, raak je 25.000 huurwoningen per jaar kwijt.”

Woningplatform Pararius waarschuwde afgelopen week al dat de prijzen van de huurwoningen die overblijven ook worden verhoogd. Over het algemeen werden vrijesectorwoningen juist 1,1 procent goedkoper in het laatste kwartaal, meldde Pararius eerder in zijn huurmonitor. Maar de steden, waar meer huurhuizen in handen van beleggers zijn, gingen tegen die trend in.

‘Zet neerwaartse druk op prijzen’

Volgens hoofdeconoom van ING Marieke Blom heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dit risico ingecalculeerd en waren maatregelen nodig om de woningmarkt te reguleren. “Beleggers hebben in vergelijking met andere kopers, zoals staters, een goedgevulde portemonnee. Zij dreven mede de prijzen op de woningmarkt op. Op het moment dat zij nu tegelijkertijd besluiten dat ze hun woning willen verkopen, zet dat neerwaartse druk op de prijzen.”

“Positief geformuleerd: het geeft starters een grotere kans om te kopen. Dat is de gedachte achter dit beleid”, zegt Blom, die de maatregelen van minister De Jonge begrijpt. “Het was de afgelopen jaren zo dat verhuren heel aantrekkelijk was en dat het heel duur was om een woning te huren. Sommige mensen betaalden hele hoge huurprijzen, maar konden geen (hypotheek afsluiten om een) woning (te) kopen.”

‘Belangrijk dat je huursegment houdt’

De econoom vindt wel dat verhuurders nu veel in één keer op hun bordje krijgen. “Ze mogen minder huurstijging vragen, moeten meer belasting betalen over hun inkomen en moeten ook meer overdrachtsbelasting betalen.” Dat het huuraanbod krimpt, is een nadelig effect dat Den Haag in de gaten moet houden, vindt Blom. “Het is wel belangrijk dat je een huursegment houdt.”

Op het moment dat de woningmarkt ruimer wordt, moeten verhuurders daarom op plekken waar veel vraag is de mogelijkheid krijgen de huren weer wat te verhogen, vindt Blom. “Zo krijg je aanbod op die plekken. Maar op dit moment begrijp ik dat De Jonge grijpt naar het inperken van de markt, omdat de scheefgroei zo ongelofelijk groot geworden was.”

Risico van het vak

Aan beleggers in vastgoed die nu vrezen dat hun pensioen verdampt, heeft Blom een duidelijke boodschap. “Je neemt een gok als je al je geld stort op één vermogenscategorie, hoe aantrekkelijk het ook was. Tegen iedereen die mij de afgelopen jaren vroeg of ze moesten starten met beleggen in woningen, zei ik al: stop niet al je eieren in één mandje.”

Lees ook: 

Woningmarkt koelt af: aantal hypotheekaanvragen bijna gehalveerd

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer