main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 januari 2023 — 11:51

Minister De Jonge wil woningbouw versnellen door mes in bezwaarprocedures te zetten

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil dat nieuwbouwprojecten in een versneld tempo gebouwd kunnen worden. Hij hoopt dit te realiseren door bezwaar maken tegen nieuwbouw aan banden te leggen. Dat zegt de minister tegen het AD.

Voor 2030 moeten er 900.000 nieuwe woningen bij. Dat is het doel van het kabinet en minister De Jonge. Maar tussen een bouwplan op papier zetten tot aan de overdracht van de sleutel zit ongeveer tien jaar. Dat moet allemaal sneller kunnen, vindt de bewindsman.

Balans is weg

Volgens De Jonge zorgen de bezwaarprocedures tegen nieuwbouwprojecten voor te veel vertraging en daarom wil hij daar het mes inzetten. De minister vindt dat bij de ontwikkeling van woningbouwprojecten te veel nadruk wordt gelegd op omwonenden die bezwaar maken. De Jonge legt liever de focus op mensen die een woning zoeken en ervan profiteren dat er zo snel mogelijk een huis klaarstaat. De balans is ver te zoeken, zo zegt hij tegen de krant.

De Jonge: “Bij elk plan om ergens te bouwen klimmen mensen in de pen. Iedereen wil meer huizen. Maar als niemand het in zijn of haar buurt wil, wordt er dus nergens gebouwd. Dat moet worden doorbroken door in procedures ook het belang van woningzoekenden mee te laten wegen.”

Tijd halveren

Een aannemer moet alvorens hij aan een woningbouwproject begint een omgevingsvergunning aanvragen. Omwonenden kunnen hiertegen bezwaar aantekenen. Mocht het bezwaar worden afgewezen, kunnen burgers in beroep en daarbovenop in hoger beroep. De Jonge wil dat het hoger beroep wettelijk komt te vervallen. Met andere woorden: in beroep gaan tegen een besluit kan slechts één keer. Op die manier kunnen omgevingsvergunningen minimaal zes maanden sneller worden vastgesteld.

De Jonge hoopt daarbij ook dat het opleveren van een huis dubbel zo snel verloopt als nu het geval is. “We kunnen het ons niet veroorloven dat het tien jaar duurt”, zegt de minister. Hij wijst naar bouwprojecten die niet in tien, maar in drie jaar zijn afgerond. “Het kan dus wel.”

Daarnaast trekt de kabinet ook de portemonnee voor gemeenten en provincies, zodat zij mensen makkelijker kunnen inhuren om de (bouw)projecten sneller te laten verlopen. De Jonge wil ook de bouw van huizen zelf sneller zien verlopen. Bijvoorbeeld door te kijken naar huizen die in fabrieken worden gebouwd en kant-en-klaar elders kunnen worden neergezet.

‘Veel deskundigheid verloren gegaan’

Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom kan zich wel achter het plan van De Jonge scharen. Vooral het gedeelte dat het Rijk geld uittrekt voor meer personeel bij gemeente om bouwprojecten te begeleiden. “Wij horen heel veel van gemeente dat er te weinig kundige mensen zijn”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat heeft volgens Blom ook te maken met alle ontslagen die volgden toen de woningbouw stil kwam te liggen na de kredietcrisis van 2008. “Toen is er veel deskundigheid verloren gegaan.”

“We hebben heel hard woningen nodig, dus het zou mooi zijn als er geïnvesteerd wordt om het tempo te verhogen”, aldus Blom.

Lees ook: 

Verhuurders: duizenden huurwoningen per jaar verdwijnen door maatregelen kabinet

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer