Minister De Jonge wil woningbouw versnellen door mes in bezwaarprocedures te zetten
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil dat nieuwbouwprojecten in een versneld tempo gebouwd kunnen worden. Hij hoopt dit te realiseren door bezwaar maken tegen nieuwbouw aan banden te leggen. Dat zegt de minister tegen het AD.
Voor 2030 moeten er 900.000 nieuwe woningen bij. Dat is het doel van het kabinet en minister De Jonge. Maar tussen een bouwplan op papier zetten tot aan de overdracht van de sleutel zit ongeveer tien jaar. Dat moet allemaal sneller kunnen, vindt de bewindsman.
Balans is weg
Volgens De Jonge zorgen de bezwaarprocedures tegen nieuwbouwprojecten voor te veel vertraging en daarom wil hij daar het mes inzetten. De minister vindt dat bij de ontwikkeling van woningbouwprojecten te veel nadruk wordt gelegd op omwonenden die bezwaar maken. De Jonge legt liever de focus op mensen die een woning zoeken en ervan profiteren dat er zo snel mogelijk een huis klaarstaat. De balans is ver te zoeken, zo zegt hij tegen de krant.
De Jonge: “Bij elk plan om ergens te bouwen klimmen mensen in de pen. Iedereen wil meer huizen. Maar als niemand het in zijn of haar buurt wil, wordt er dus nergens gebouwd. Dat moet worden doorbroken door in procedures ook het belang van woningzoekenden mee te laten wegen.”
Tijd halveren
Een aannemer moet alvorens hij aan een woningbouwproject begint een omgevingsvergunning aanvragen. Omwonenden kunnen hiertegen bezwaar aantekenen. Mocht het bezwaar worden afgewezen, kunnen burgers in beroep en daarbovenop in hoger beroep. De Jonge wil dat het hoger beroep wettelijk komt te vervallen. Met andere woorden: in beroep gaan tegen een besluit kan slechts één keer. Op die manier kunnen omgevingsvergunningen minimaal zes maanden sneller worden vastgesteld.
De Jonge hoopt daarbij ook dat het opleveren van een huis dubbel zo snel verloopt als nu het geval is. “We kunnen het ons niet veroorloven dat het tien jaar duurt”, zegt de minister. Hij wijst naar bouwprojecten die niet in tien, maar in drie jaar zijn afgerond. “Het kan dus wel.”
Daarnaast trekt de kabinet ook de portemonnee voor gemeenten en provincies, zodat zij mensen makkelijker kunnen inhuren om de (bouw)projecten sneller te laten verlopen. De Jonge wil ook de bouw van huizen zelf sneller zien verlopen. Bijvoorbeeld door te kijken naar huizen die in fabrieken worden gebouwd en kant-en-klaar elders kunnen worden neergezet.
‘Veel deskundigheid verloren gegaan’
Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom kan zich wel achter het plan van De Jonge scharen. Vooral het gedeelte dat het Rijk geld uittrekt voor meer personeel bij gemeente om bouwprojecten te begeleiden. “Wij horen heel veel van gemeente dat er te weinig kundige mensen zijn”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat heeft volgens Blom ook te maken met alle ontslagen die volgden toen de woningbouw stil kwam te liggen na de kredietcrisis van 2008. “Toen is er veel deskundigheid verloren gegaan.”
“We hebben heel hard woningen nodig, dus het zou mooi zijn als er geïnvesteerd wordt om het tempo te verhogen”, aldus Blom.
Lees ook:
Verhuurders: duizenden huurwoningen per jaar verdwijnen door maatregelen kabinet
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Podcast: Het Misdaadbureau
Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:
- Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
- Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
- Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.
Luister nu naar de podcast!
WNL Haagse Lobby Podcast
Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
- Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
- Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Te beluisteren via je favoriete podcast-app.
Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…
Lees meerDe Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…
Lees meerHet gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…
Lees meerHet Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….
Lees meerOp Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…
Lees meerRusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…
Lees meerDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….
Lees meerDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…
Lees meerDe belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…
Lees meerDe Amerikaanse president Joe Biden zal het Amerikaanse volk vannacht tijdens zijn tweede State of the Union ervan willen overtuigen dat hij de juiste man…
Lees meerDuizenden Turken en Syriërs hebben de nacht op straat doorgebracht uit angst voor nog meer aardbevingen en omdat huizen zijn ingestort. “Het is belangrijk dat…
Lees meerStaatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) benadrukt dat begin 2025 voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…
Lees meerAlzheimer Nederland dient vandaag een petitie in bij de Tweede Kamer waarin het pleit voor meer alzheimervriendelijke woningen. “Het scheelt kosten en vooral ook zorguren”,…
Lees meerHet Rode Kruis houdt rekening met aanzienlijk meer slachtoffers door de aardbeving in Turkije en Syrië dan het officiële dodental op dit moment meldt. “Het…
Lees meerVerschillende hulporganisaties praten over het optuigen van een Giro 555-actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Dat zegt Japser Kuipers, directeur…
Lees meer