main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 januari 2023 — 11:51

Minister De Jonge wil woningbouw versnellen door mes in bezwaarprocedures te zetten

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil dat nieuwbouwprojecten in een versneld tempo gebouwd kunnen worden. Hij hoopt dit te realiseren door bezwaar maken tegen nieuwbouw aan banden te leggen. Dat zegt de minister tegen het AD.

Voor 2030 moeten er 900.000 nieuwe woningen bij. Dat is het doel van het kabinet en minister De Jonge. Maar tussen een bouwplan op papier zetten tot aan de overdracht van de sleutel zit ongeveer tien jaar. Dat moet allemaal sneller kunnen, vindt de bewindsman.

Balans is weg

Volgens De Jonge zorgen de bezwaarprocedures tegen nieuwbouwprojecten voor te veel vertraging en daarom wil hij daar het mes inzetten. De minister vindt dat bij de ontwikkeling van woningbouwprojecten te veel nadruk wordt gelegd op omwonenden die bezwaar maken. De Jonge legt liever de focus op mensen die een woning zoeken en ervan profiteren dat er zo snel mogelijk een huis klaarstaat. De balans is ver te zoeken, zo zegt hij tegen de krant.

De Jonge: “Bij elk plan om ergens te bouwen klimmen mensen in de pen. Iedereen wil meer huizen. Maar als niemand het in zijn of haar buurt wil, wordt er dus nergens gebouwd. Dat moet worden doorbroken door in procedures ook het belang van woningzoekenden mee te laten wegen.”

Tijd halveren

Een aannemer moet alvorens hij aan een woningbouwproject begint een omgevingsvergunning aanvragen. Omwonenden kunnen hiertegen bezwaar aantekenen. Mocht het bezwaar worden afgewezen, kunnen burgers in beroep en daarbovenop in hoger beroep. De Jonge wil dat het hoger beroep wettelijk komt te vervallen. Met andere woorden: in beroep gaan tegen een besluit kan slechts één keer. Op die manier kunnen omgevingsvergunningen minimaal zes maanden sneller worden vastgesteld.

De Jonge hoopt daarbij ook dat het opleveren van een huis dubbel zo snel verloopt als nu het geval is. “We kunnen het ons niet veroorloven dat het tien jaar duurt”, zegt de minister. Hij wijst naar bouwprojecten die niet in tien, maar in drie jaar zijn afgerond. “Het kan dus wel.”

Daarnaast trekt de kabinet ook de portemonnee voor gemeenten en provincies, zodat zij mensen makkelijker kunnen inhuren om de (bouw)projecten sneller te laten verlopen. De Jonge wil ook de bouw van huizen zelf sneller zien verlopen. Bijvoorbeeld door te kijken naar huizen die in fabrieken worden gebouwd en kant-en-klaar elders kunnen worden neergezet.

‘Veel deskundigheid verloren gegaan’

Hoofdeconoom bij ING Marieke Blom kan zich wel achter het plan van De Jonge scharen. Vooral het gedeelte dat het Rijk geld uittrekt voor meer personeel bij gemeente om bouwprojecten te begeleiden. “Wij horen heel veel van gemeente dat er te weinig kundige mensen zijn”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat heeft volgens Blom ook te maken met alle ontslagen die volgden toen de woningbouw stil kwam te liggen na de kredietcrisis van 2008. “Toen is er veel deskundigheid verloren gegaan.”

“We hebben heel hard woningen nodig, dus het zou mooi zijn als er geïnvesteerd wordt om het tempo te verhogen”, aldus Blom.

Lees ook: 

Verhuurders: duizenden huurwoningen per jaar verdwijnen door maatregelen kabinet

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer