WNL

Topoverleg kabinet over beperken migratie levert niets op

Het (informeel) topoverleg van het kabinet over migratie gisteravond in het Catshuis heeft niet geleid tot een doorbraak. De coalitiepartijen zijn het nog altijd niet eens over welke maatregelen genomen moeten worden om de instroom van migranten te beperken.

Het indammen van de migratie is één van de grootste politieke dilemma’s voor het kabinet, maar de partijen verschillen sterk van mening. Gisteravond kwam voor het eerst de top van het kabinet bijeen om over het onderwerp te praten. Zo zaten premier Mark Rutte en vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten aan tafel.

Ook andere betrokken ministers schoven aan, zoals Kajsa Ollongren (Defensie), Hugo de Jonge (Wonen), Dilan Yesilgöz (Justitie) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken). Iedere coalitiepartij had minimaal twee bewindspersoon aan tafel. Met de benen omhoog werden de mogelijke oplossingen nog eens tegen het licht gehouden.

Geen witte rook

De volgende ochtend blijkt dat de partijen geen stap verder zijn gekomen. VVD en CDA willen een beperking van de asielinstroom, maar bij ChristenUnie en D66 ligt het onderwerp gevoelig. CU is inmiddels bereid tot het nemen van maatregelen, maar alleen als daarbij ook wordt gekeken naar arbeidsmigratie. Volgens D66 zijn arbeidsmigranten juist keihard nodig.

Het kabinet kwam eind augustus wel tot een akkoord over het instellen van een nareisbeperking, die het moeilijker moet maken voor gezinsleden van statushouders om naar Nederland te komen. Maar de wettelijke basis onder die maatregel rammelt aan alle kanten. Inmiddels wordt het kabinet bijna dagelijks teruggefloten door de rechter.

‘Houding past niet bij situatie’

De druk op het kabinet om tot (andere) maatregelen te komen neemt toe. Rechtsgeleerde Afshin Ellian vindt het informele overleg dat de top van het kabinet gisterenavond voerde daarom “niet passen bij de acute situatie. Maar het past wel bij een Tweede Kamer die uit twintig fracties bestaat”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het kabinet heeft geen hele grote meerderheid in de Tweede Kamer, laat staan in de Eerste Kamer, waar ze helemaal geen meerderheid hebben. Ze moeten eerst met elkaar in gesprek en telkens moeten ze rekening houden of ze een meerderheid kunnen creëren in de Eerste en Tweede Kamer”, aldus Ellian.

LEES OOK: Bevolking bijna twee keer sneller gegroeid dan in 2021, vooral door migratie

Door: Peter Visser

Exit mobile version