WNL

Afkoeling arbeidsmarkt goed nieuws? ‘Er is nog steeds veel aan de hand’

De krapte op de arbeidsmarkt lijkt zijn hoogtepunt te hebben bereikt en is daarmee aan het afkoelen. Dat meldt het UWV. Het aantal WW’ers bleef in het derde kwartaal dalen en voor het eerst nam het aantal openstaande vacatures af. De afname van de krapte is voor het eerst in twee jaar tijd.

Vrijwel alle branches en sectoren schreeuwden de afgelopen maanden om personeel. Voor hen is het laatste nieuws van het UWV goed nieuws. Daar plaatst financieel deskundige Annemarie van Gaal wel een kanttekening bij. De arbeidsmarkt mag dan weliswaar afkoelen, maar “er is nog steeds een enorme krapte op de markt”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Er zijn 100 banen voor 130 werkzoekenden.”

WW-uitkeringen

Van Gaal vindt het goede nieuws van het UWV “wel meevallen”. Want “nu denkt iedereen, gelukkig, er is niks aan de hand. Nee, er is wél wat aan de hand.”

De financieel deskundige vindt dat “de overheid een keer paal en perk moet stellen” aan de lange duur van WW-uitkeringen. “Het is onzin hoe lang die zijn. Ik hoor mensen zeggen dat zij nog zeven maanden recht hebben op een WW-uitkering en dus nog niet naar een baan gaan zoeken.”

Van Gaal ziet dat de samenleving is veranderd en dat Nederland derhalve over moet stappen op een ander uitkeringsstelsel. “Mensen die geen vangnet hebben, die moeten wij helpen.”

Arbeidskrapte

De krapte op de arbeidsmarkt zorgde ervoor dat onder andere restaurants de deuren een aantal dagen per week gesloten hielden. In het onderwijs was dat ook zichtbaar. Bij een zieke docent werden er hele klassen naar huis gestuurd, omdat een vervanger nergens te vinden was. “Er is 70 miljard naar het onderwijs gegaan. Dat zij dat niet bij de leraren terecht kunnen laten komen is echt ongelooflijk”, zegt voormalig VVD-Kamerlid Han ten Broeke, ook te gast in de studio.

LEES OOK: VVD doet oproep aan UWV: help arbeidsongeschikten aan een sportvereniging

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version