WNL

Zij-instroom en leerpleinen oplossing voor lerarentekort? ‘Dit werkt goed voor leerlingen’

Het lerarentekort in Nederland is schrikbarend hoog. Het ontbreekt aan zo’n tienduizend voltijdleraren. Voorlopig lijkt daar nog geen oplossing voor te zijn, aangezien de tekorten blijven oplopen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs.

Said Kasmi, wethouder onderwijs in Rotterdam, legt bij Goedemorgen Nederland op NPO 1 uit waar het lerarentekort door veroorzaakt wordt. “Voor een deel komt dat omdat mensen deeltijd werken in het onderwijs. Maar de grootste oorzaak is dat er te weinig is geanticipeerd op iets wat iedereen zag aankomen: vergrijzing en te weinig instroom in de lerarenopleiding.”

Zij-instroom en leerpleinen

Om toch weer meer mensen het onderwijs in te laten rollen denkt Kasmi aan een langetermijnoplossing: zij-instroom. “Daar zijn wij in Rotterdam heel goed mee begonnen”, zegt hij. “De gemeente en schoolbesturen trekken goed met elkaar op om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen de overstap maken naar het onderwijs. Vooralsnog lukt dat best goed.”

Door de personeelstekorten moeten veel scholen het onderwijs op een andere inrichten. Daar is het IKC IJsselmonde een goed voorbeeld van. Daar werken zij met leerpleinen, waar zo’n honderd kinderen worden begeleid door een leerkracht, een leraarondersteuner en een sociaal pedagogisch hulpverlener.

Op deze manier kan de leerkracht worden ingezet voor alle honderd kinderen. “Dat betekent dat zij verantwoordelijk zijn voor het geven van korte bondige instructies en dat de verwerking plaatsvindt onder de begeleiding van een sociaal pedagogisch hulpverlener en de leraarondersteuner”, legt directeur van de school Lieke Thomassen uit.

Volgens Kasmi een uitstekend plan. “Dit werkt gewoon goed voor de leerlingen. Je ontlast daarmee ook de docenten, die je zo alleen nog op de kernvakken inzet. En je maakt gebruik van andere onderwijsprofessionals om gezamenlijk een klas les te geven.” Kasmi wil echter wel benadrukken dat dit idee niet is geboren uit luxe, maar uit “het feit dat wij een personeelstekort hebben”.

Vaderfiguur

Voor veel scholieren is het volgens Kasmi ook belangrijk om in een docent een soort vaderfiguur te hebben. “Zelf had ik ook zo’n iemand. Hij heeft mij door de middelbare school geloodst en dat gaf mij ook veel zelfvertrouwen”, vertelt de wethouder.

Vooral op de middelbare school, waar jongeren zichzelf aan het uitvinden zijn en soms opgroeien met allerlei problemen. “Het is belangrijk dat zij iemand hebben die zij vertrouwen en hen een duwtje de juist kant op geeft.” Dat aspect van het leraar zijn wordt “te vaak onderbelicht”.

LEES OOK: Lerarentekort loopt op: 1 op de 10 banen basisschool niet vervuld

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version