main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2022 — 08:03

Bom onder nareisbeperking na uitspraak rechter: ‘Bijzonder pijnlijk voor VVD’

Coalitiepartijen VVD en ChristenUnie zijn het oneens over de gevolgen van een uitspraak van de rechter voor de nareisbeperking. De maatregelen die het kabinet heeft ingevoerd om de instroom van familieleden van toegelaten asielzoekers tijdelijk te beperken, kent geen wettelijke basis, concludeerde de voorzieningenrechter maandag in Haarlem.

In een zaak over een Syrische vrouw die in Nederland een asielvergunning heeft gekregen, bepaalt de voorzieningenrechter nu dat haar Syrische gezinsleden meteen moeten worden toegelaten in Nederland. Zij hoeven niet eerst een half jaar te wachten.

De gezinsleden verblijven op dit moment in Soedan op een tijdelijk visum dat deze week afloopt. De vrouw heeft een asielvergunning in Nederland gekregen. Haar kinderen krijgen door de nareismaatregel pas in april volgend jaar een zogenoemde machtiging tot voorlopig verblijf, tenzij zij eerder zelf geschikte woonruimte in Nederland vinden. De gezinsleden hebben bezwaar gemaakt tegen dit besluit en wachten een nieuwe beslissing van de staatssecretaris af. Intussen spanden de gezinsleden een rechtszaak aan.

De rechter is het niet eens met het betoog van staatssecretaris Eric van der Burg dat de nareisbeperking een feitelijke mededeling is waarvoor geen wettelijke basis nodig is. De rechter oordeelt ook dat de nareismaatregel in strijd is met de Nederlandse Vreemdelingenwet en twee bepalingen in de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn.

VVD en CU oneens

De nareisbeperking was een nadrukkelijke wens van de VVD en maakt onderdeel uit van de asieldeal, die voor hoofdbrekers zorgde binnen het kabinet. In de nareisbeperking staat dat leden van een gezin van een statushouder pas naar Nederland mogen komen als er hier een woning voor hen is.

De ChristenUnie stemde schoorvoetend in met de nareisbeperking, mits die juridisch houdbaar zou zijn. De kleinste coalitiepartij lijkt zich nu alsnog tegen de wet te keren. CU-Kamerlid Don Ceder: “De rechter zegt dat er onvoldoende wettelijke basis is. In een rechtsstaat luister je naar de rechter.”

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans benadrukt dat de rechter uitspraak heeft gedaan in één specifieke zaak. Volgens de liberaal betekent dit niet dat de maatregel op losse schroeven staat. “De asieldeal blijft in stand”, aldus Brekelmans.

‘Bijzonder pijnlijk voor VVD’

Volgens parlementair verslaggever van Elsevier Weekblad Eric Vrijsen is de uitspraak van de rechter desondanks “bijzonder pijnlijk voor de VVD”, reageert hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wat ze bereikt hadden met het compromis in de asieldeal, is nu van tafel.”

Op dit moment probeert de ChristenUnie niet “het spits op te drijven”, zegt Vrijsen. “Maar of dit een conflict wordt binnen het kabinet, tussen enerzijds VVD en CDA en anderzijds ChristenUnie en D66, zal afhangen van het verdere verloop van juridische processen.”

LEES OOK: D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: geen rem op arbeidsmigratie


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer