main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 4 december 2022 — 12:54

Wordt talent nog gestimuleerd? ‘Er is geen enkel ander land dat beroepsonderwijs “laag” noemt’

We moeten afstappen van het onderscheid tussen ‘hoog- en laagopgeleiden’, stelt ondernemer Zeynep Dag in WNL op Zondag op NPO1. Mensen willen namelijk niet ‘laagopgeleid’ zijn en kiezen dan ook niet voor een beroepsopleiding. Volgens columnist en historicus Zihni Özdil is er zelfs geen enkel land in de hele wereld waar het beroepsonderwijs ‘laag’ wordt genoemd. Hij was MBO-woordvoerder in de Tweede Kamer, en deed toen veel onderzoek naar het beroepsonderwijs.

Een ander probleem ziet volgens hem op de maatschappelijke waardering van vakmensen. Kunnen we de eigen talenten van jongeren nog wel stimuleren? Özdil: “Als iemand heel erg gemotiveerd is om timmerman te worden, is dat net zoveel waard als iemand die filosoof wil worden.” We leiden niet talenten op, geeft ondernemer Dag bijval, “maar mensen die een diploma moeten hebben”. “Je hebt niets aan een papiertje, als je niet weet wat je talent is.”

Helft van de vrouwen financieel onafhankelijk

Zakenvrouw van het jaar, Kristel Groenenboom, zegt dat slechts 14 procent van al het technisch personeel vrouw is. Ze had graag gezien dat dat percentage hoger lag. “Het is jammer dat ouders dat niet promoten.” Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher zou willen dat meer vrouwen geënthousiasmeerd worden om voor een technische opleiding te kiezen, geeft ze aan.

Bovendien is maar de helft van de vrouwen financieel onafhankelijk, vervolgt Dag. Daar verstaat het CBS onder dat ze het minimumloon verdienen, of meer, legt ze uit. “Schrikbarend.”

LEES OOK: Minister Schreinemacher: Mogelijke kabinetsdelegatie naar wedstrijd Nederland-Argentinië ‘gespiegeld’ aan Argentijnse afvaardiging


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer