WNL

Giro 555 voor Oekraïne verlengd tot eind maart: ‘Verschrikkingen gaan gewoon door’

De actie voor Oekraïne van Giro 555 wordt verlengd tot en met 31 maart. Dat zegt algemeen directeur van Cordaid Kees Zevenbergen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Volgens hem is steun voor Oekraïne nog altijd hard nodig, zeker nu de winter zijn intrede heeft gedaan.

“De oorlog gaat met al zijn verschrikkingen gewoon door. Er is geen stroom, miljoenen mensen zijn op de vlucht. Zij hebben alle hulp nodig die ze van ons kunnen krijgen. Gelukkig is de gulheid van Nederlanders onverminderd, ondanks dat er minder aandacht is voor de oorlog”, zegt Zevenbergen.

De winter in Oekraïne wordt vermoedelijk de zwaarste sinds de Tweede Wereldoorlog. “Mensen hebben behoefte aan warmte, door warme dekens en verwarming door generatoren”, zegt Zevenbergen. “Cordaid zelf en haar zusterorganisatie Caritas hebben op dit moment de kantoren in Oekraïne voorzien van zonnepanelen en van generatoren om operationeel te kunnen blijven.”

Daarnaast is er ook behoefte aan voedsel. “Er wordt dus heel veel geld uitgegeven”, zegt Zevenbergen, die Nederlanders oproept te blijven steunen. “Zo lang de nood aan de man is, is het de moeite waard om de actie door te zetten.”

LEES OOK: Hoogleraar humanitaire hulp: sta Oekraïne toe Russische raketopslagen aan te vallen

Door: Peter Visser

Exit mobile version