WNL

Nederlanders zien huisdier steeds vaker als ‘kindje’: niet goed voor het dier, zegt gedragsbioloog

Huisdieren worden steeds vaker gehumaniseerd door hun eigenaar, zegt gedragsbioloog Saskia Arndt. Ze maakt zich zorgen over die ontwikkeling. “We verwachten heel veel van onze dieren en denken dat zij dezelfde verwachtingen hebben als wij. Daar kun je behoorlijk naast zitten”, zegt Arndt in Stand van Nederland: Generatie Next.

Nederlanders geven jaarlijks twee miljard euro uit aan de verzorging en genezing van huisdieren, een bedrag dat bijna gelijk is aan de persoonsgebonden budgetten in de gehandicaptenzorg. Volgens Arndt gaan huisdiereigenaren regelmatig te ver in het vertroetelen van hun dier.

“In Utrecht zag ik recent een vrouw met in een doorzichtige rugzak haar kat, zodat hij de buitenwereld kon zien. Dat dier had ontzettend veel stress. Ik heb de vrouw aangesproken en uitgelegd dat wat zij deed niet voldoet aan de behoeften van het dier. Ze was ervan overtuigd dat wat zij deed wel goed was voor haar kat.”

Tuigje met Swarovskistenen

Voor sommige huisdiereigenaren is niets te gek. “Het zijn mijn kinderen, ik doe alles voor ze. Ik zou zelf nog liever droog brood eten dan dat ik hun iets tekort moet doen”, zegt een hondeneigenaar tegen presentatrice Elif Isitman. Haar hond draagt een tuigje met Swarovskistenen. “Die kost zo’n tweehonderd euro”, vertelt ze. “En haar jasje komt uit Milaan.”

Een andere hondeneigenaar neemt haar viervoeter mee naar een high tea voor honden. “Je kunt je hond op die manier verwennen”, vertelt ze. Haar hond wordt gedroogde runderlong, pens, kippenpootjes en muffins van gedroogd vlees en hondenkoekjes geserveerd. “Er zijn zelfs hondenpatatjes.”

‘Ik fluister: Dirk, ga niet dood’

Ook Lize Korpershoek, kattengedragsdeskundige in opleiding, heeft voor haar dieren vrijwel alles over. Zij heeft twee katten, Dirk en Dennie. “Ik geef veel geld uit aan voer en voedingssupplementen. Voor mij gaat dat best wel ver. Mocht Dirk ooit een operatie nodig hebben, zeg ik zonder twijfel: hier heb je mijn geld, laten we het doen.”

Ze ‘spreekt’ ook met haar katten. “Ik fluister elke dag wel in Dirk zijn oor: ga niet dood. Als ik dit zeg tegen andere huisdiereigenaren zeggen zij vaak: ja, dat doe ik ook.”

‘Dier kan ziek worden’

Gedragsbioloog Arndt maakt zich ondertussen zorgen over de ogenschijnlijke eenvoud waarmee Nederlanders huisdieren aanschaffen. “Voordat mensen een dier in huis nemen moeten ze er bijvoorbeeld heel goed bij stilstaan dat een dier ook een keer ziek kan worden. Een dierenarts kan veel geld vragen voor een behandeling.”

Ze vreest ook dat door de inflatie mensen vaker moeite hebben met het betalen van behandelingen en zelfs het voer. “Dat baart mij zorgen.”

Millennials behandelen hun huisdieren steeds meer als onderdeel van het gezin. Of het nou gaat om hun kind, hond, kat of konijn, de millennial heeft er alles voor over. En daar speelt de markt handig op in, want er kán ook steeds meer.

Je kunt deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next donderdagavond 24 november zien, om 21.05 op NPO 2. Gemist? Dan kun je hem hier terugkijken op NPO Start. 

Door: Peter Visser

Exit mobile version