main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 november 2022 — 09:53

Burgemeester Arnhem waarschuwt: september is te laat voor spreidingswet

De burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s vrezen dat het te lang gaat duren voordat de spreidingswet leidt tot voldoende opvangplekken voor asielzoekers, zegt burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch. “We hadden deze wet eigenlijk gisteren al moeten hebben”, aldus de burgervader in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De wet lijkt pas in september in werking te treden.

Volgens Marcouch staan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad wel achter de omstreden wet, ook wel de dwangwet genoemd, die het mogelijk maakt voor Den Haag gemeenten te verplichten asielzoekers op te nemen. “Het was een crisissituatie, het is nog steeds een crisissituatie en wij zeggen: de wet is nodig, want je hebt doorzettingsmacht nodig.”

Maar de vrees bestaat dat het te lang duurt voordat de wet soelaas biedt. Marcouch: “Zoals het er nu uitziet lijkt de wet pas in september in werking te gaan treden. Maar de opvangbehoefte is er nu en morgen en daar lijkt deze wet geen antwoord op te hebben.”

“Misschien duurt het allemaal te lang waardoor je uiteindelijk weer de situatie krijgt waarbij mensen op grasvelden in Ter Apel slapen”, waarschuwt de burgemeester van Arnhem. De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn wel tevreden over het feit dàt er een wetsvoorstel in consultatie is gegaan.

‘Proces te complex’

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls schreef gisteren in reactie op het wetsvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg dat de burgemeesters twijfels hebben over de effectiviteit van de spreidingswet. Het proces om asielzoekers eerlijk over gemeenten te verdelen is “complex” en moet duidelijker, schreef Bruls namens het Veiligheidsberaad.

Als dat niet gebeurt, bestaat het risico dat het niet lukt om gemeenten aan te sporen voldoende structurele opvangplekken voor asielzoekers te realiseren, zegt de burgemeester van Nijmegen.

Stappenplan

Het proces tot verdeling van de benodigde asielplekken bestaat uit een aantal stappen, zo staat in het wetsvoorstel. Het begint met een raming van het kabinet (in februari) van het aantal plekken dat de komende twee jaar nodig is. Tot 1 mei kunnen gemeenten vrijwillig asielplekken aanbieden.

Als dit onvoldoende oplevert, worden provincies en gemeenten aan het werk gezet om samen alsnog de benodigde plekken aan te bieden. Dat moet voor 1 juli gebeuren, waarna de staatssecretaris voor 1 september een verdeelbesluit neemt.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer