main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Politie
24 november 2022 — 16:33

Amsterdamse korpschef betreurt fout bij gerichte wapencontroles

De Amsterdamse politiechef Frank Paauw noemt het “bijzonder zuur” dat juist daar waar de politie het hardst moet werken om vertrouwen te winnen fouten zijn gemaakt in de proef met gerichte wapencontroles. Dat zei hij tijdens een spoeddebat met de gemeenteraad, nadat vorige week duidelijk werd dat de politie ten onrechte een preventieve fouilleeractie heeft gehouden in onder meer een jongerencentrum.

“Het Amsterdamse korps heeft juist in de afgelopen periode heel veel energie gestoken om vertrouwen te herwinnen, om professioneler te worden, om de discussie over etnisch profileren gewoon op tafel te leggen”, zei Paauw. Hij noemde het dan ook een “uitermate gevoelige zaak” voor de politie. “Maar nog veel meer voor de jongeren in onze wijken, dat ze geconfronteerd worden met dit gebeuren. Dat betreur ik zeer.”

Volgens de politiechef is het vertrouwen in zijn algemeenheid in de politie best goed. Behalve in de – zoals Paauw ze noemt – “pechwijken” waar de politie het hardst moet werken om het vertrouwen te winnen van jongeren met een migratieachtergrond. “Dan is het inderdaad bijzonder zuur dat dit heeft plaatsgevonden.”

Niet volgens afspraken

Vrijdag werd bekend dat Amsterdam per direct stopt met een proef met wapencontroles nadat een aantal acties niet volgens de afspraken is verlopen. Zo zijn volgens burgemeester Femke Halsema op donderdagavond 10 november een aantal “onbevoegde controles” uitgevoerd. Mensen werden in publieke gebouwen gefouilleerd en een van de controles was in een jongerencentrum buiten de aangewezen risicogebieden. Halsema noemde dit namens de driehoek “zeer ernstig”.

De meeste partijen in de gemeenteraad uitten donderdag hun ongenoegen over wat er is gebeurd en willen zo snel mogelijk horen hoe het zo heeft kunnen lopen. De politie doet momenteel intern onderzoek, waarbij volgens Paauw ook de ervaringen van de jongeren en jongerenwerkers worden meegenomen. Wanneer de uitkomsten hiervan bekend worden, is nog niet duidelijk. Net als de gemeenteraad wil ook Halsema snel de feiten op tafel, zei ze. De burgemeester vindt het op dit moment niet nodig een externe partij bij het onderzoek te betrekken, waar enkele partijen om vroegen. Dat kan volgens haar in een later stadium alsnog, mocht daar behoefte aan zijn.

LEES OOK: Inspectie JenV onderzoekt toch politieoptreden in Staphorst

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer