main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf.
21 november 2022 — 14:23

Collegegeld niet omlaag in september na nieuwe inflatieberekening

Studenten hoeven er niet op te rekenen dat het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 plots wordt verlaagd als door nieuwe berekeningen de inflatie naar beneden wordt bijgesteld. Dat schrijft minister Robbert Dijkgraaf (Wetenschap) nadat hier vragen over waren gesteld door Volt. Het collegegeld wordt vastgesteld op basis van inflatiecijfers, die waarschijnlijk halverwege 2023 lager zullen uitvallen als het statistiekbureau CBS de achterliggende rekensom verandert. Dat is volgens de minister te kort dag om het collegegeld nog aan te passen.

Door de hoge inflatiecijfers hebben studenten in september 2023 te maken met een stijging van het collegegeld van 105 euro. Nadat Rusland een oorlog was begonnen tegen Oekraïne bereikte de inflatie recordhoogten, onder meer vanwege de hoge energieprijzen.

De hoge inflatiecijfers leidden tot kritiek op het CBS. De statistici gingen in hun berekeningen uit van de zeer hoge kosten van een nieuw energiecontract. Dat terwijl veel huishoudens een goedkoper contract hadden lopen dat voor de energiecrisis was afgesloten. Dat leidde tot een “overschatting” van de inflatie, zo heeft het CBS toegegeven. Daarom wil het statistiekbureau de methode medio 2023 aanpassen.

Laurens Dassen van Volt had vragen gesteld aan de wetenschapsminister over de gevolgen hiervan voor het collegegeld. Hij haalde een artikel van het universiteitsblad DUB aan waarin staat dat het collegegeld op basis van de nieuwe berekeningen niet met 105 euro zou stijgen, maar tussen de 67 en 85 euro.

Berekening komt te laat

Volgens Dijkgraaf komt deze nieuwe berekening van het CBS te laat om het collegegeld nog aan te kunnen passen. Het kabinet stelt de hoogte van het collegegeld namelijk vast voor 1 november voorafgaand aan het nieuwe collegejaar, zodat “zowel studenten als hogeronderwijsinstellingen hier rekening mee kunnen houden”. Bovendien past het CBS de oude inflatiecijfers, waar het collegegeld op is gebaseerd, niet met terugwerkende kracht aan. De nieuwe inflatieberekening werkt daardoor “op zijn vroegst” pas in het collegejaar 2024/2025 door op het collegegeld.

Bovendien is de minister van mening dat er een “gebalanceerd pakket ligt voor studenten” om tegemoet te komen aan de hoge prijzen. Hij wijst erop dat studenten het volgende collegejaar weer studiefinanciering ontvangen en dat uitwonende studenten dan tijdelijk 165 euro extra krijgen per maand.

Volgens vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Janique Scharenborg is het “oneerlijk dat de minister het bedrag niet wil verlagen als studenten daar wél recht op hebben”. Ook dat de hoogte van het bedrag voor 1 november moet worden vastgesteld zodat studenten daar rekening mee kunnen houden is volgens haar “natuurlijk geen argument om het bedrag niet te verlagen”.

LEES OOK: Duizenden studenten willen compensatie voor collegegeld

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer