WNL

Lerarentekort steeds zichtbaarder: ‘Sommige klassen hebben nog nooit een volledig schooljaar gehad’

Het lerarentekort op middelbare scholen wordt steeds zichtbaarder. Lessen vallen uit, klassen blijven leeg, de studie-achterstand loopt steeds verder op en als klap op de vuurpijl kunnen sommige vakken überhaupt niet meer gegeven worden. Dat schrijft het Parool.

Zo is er een middelbare school in Amsterdam waar in jaar twee en drie geen Duits meer wordt gegeven, omdat de docent langdurig is uitgevallen. Die leerlingen moeten als zij eindexamen Duits willen doen een jaar aan lesstof inhalen.

‘Nooit een volledig schooljaar gehad’

Dit soort problemen ziet voorzitter CNV Onderwijs Danielle Woestenberg steeds vaker voorkomen. “Wij komen continu een paar duizend leraren tekort”, zegt zij tegen Goedemorgen Nederland. Ook als er docenten uitvallen, is er geen vervanging te vinden.

Er is volgens Woestenberg zelfs een vmboklas “dat nog nooit een volledig schooljaar heeft gehad”. Alle andere leerlingen tot en met de vierde klas “hebben hiaten in hun lespakket gehad”, terwijl zij die lessen hard nodig hebben. “Het is voor deze leerlingen een heel groot probleem.”

Internationale dag van de Leraar

Vandaag is het de Internationale dag van de Leraar, ter waardering voor alle onderwijzers die voor de klas staan. Minister Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs), die de prijs voor Leraar van het Jaar zal uitreiken, wil deze dag ook gebruiken te laten zien hoe mooi en belangrijk het vak is. “Het is een prachtig vak en je bent de sleutel voor de toekomst voor heel veel kinderen”, zegt hij.

Tekst gaat verder onder video

Door docenten op deze speciale dag in het zonnetje te zetten, hoopt Wiersma dat mensen zeggen “dat wil ik ook wel gaan doen”. Het zou het probleem van het lerarentekort kunnen oplossen. “Maar ook om de leraren die al in het onderwijs werken daar te houden.”

Werken in het onderwijs kan ook een financiële stimulans verwachten. “Het maakte eerst nog uit of je op de basisschool lesgaf of op de middelbare school voor wat je verdient en dat is eigenlijk heel gek”, legt de minister uit. Er is bijvoorbeeld meer geld vrijgemaakt, zodat leraren meer hulp en ondersteuning om de lessen heen krijgen. “Zo kan de docent zich meer concentreren op de les zelf en aan de kinderen.”

LEES OOK: Schoolbestuurder Nasrullah kritisch op aanpak onderwijsminister Wiersma: ‘Hij focust te veel op negatieve aspecten’

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version