main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 29 september 2022 — 23:52

Asielcrisis zinkt verder weg, staatssecretaris Van der Burg: ‘Het aantal opvangplekken daalt alleen maar’

Met veel overleg en inspanning heeft staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg afspraken gemaakt met burgemeesters om meer opvangplekken te realiseren voor vluchtelingen. Bij aanmeldcentrum Ter Apel is het al maandenlang overvol en mensen moeten geregeld buitenslapen. Na het maken van de afspraken leek de druk op de ketel te verminderen, maar wat blijkt: het aantal opvangplekken daalt nu weer.

De achterliggende oorzaak hiervoor is dat veel gemeenten tijdelijke opvangplekken hebben aangesproken. Daar kunnen asielzoekers maar een paar weken blijven. Per oktober sluiten veel van deze sporthallen en buurthuizen weer en moeten de asielzoekers in het ergste geval terug naar Ter Apel. “Vorige maand zaten we nog op 7 duizend plekken, nu nog op 6 duizend en dat brengt ons in grote problemen,” reageert staatssecretaris Eric van der Burg in Op1.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

Veel gemeenten zitten niet te wachten op langdurige opvang. “Gemeenten moeten echt meer hun best doen om uiteindelijk op de 11 duizend plekken te komen. Dan zijn er pas genoeg.” In eerste instantie doet het kabinet een stevige oproep aan gemeenten, maar eventuele dwang is ook mogelijk. “Ik ga er vanuit dat we per november een structurelere oplossing hebben,” aldus Van der Burg.

Asielakkoord

Maar daar ligt wel een moeilijkheid voor Van der Burg. Ondanks dat er eind augustus een Asielakkoord is opgesteld, zijn veel coalitiepartijen het niet met elkaar eens. Sterker nog: ze staan lijnrecht tegenover elkaar. Grootste pijnpunt is de gezinshereniging. Om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt te verminderen, wil het rechtse blok de hereniging beperken. Terwijl de linksere partijen hier geen voorstander van zijn. Vooral kinderen zouden de dupe worden.

LEES OOK: We barsten van de opladers, maar wat doen die met de energierekening?

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer