WNL

Onrust in Iran houdt aan: ‘Er wordt geschoten op meisjes van 15, 16 jaar’

Er is nog steeds veel onrust in Iran, nadat vorige week de 22-jarige Mahsa Amini om het leven kwam. Iraanse vrouwen gaan in grote getalen de straat op om te demonstreren tegen het regime en te vechten voor hun rechten.

Het is overigens niet de eerste keer dat Iraanse vrouwen de straat opgaan en hun onvrede uiten. Toch ligt deze zaak anders. “Het verschil met eerdere protesten en demonstraties is het feit dat deze reeks van demonstraties zeer verspreid is door heel Iran”, zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ellian zegt dat de demonstranten het gevoel hebben dat er niet te praten valt met het huidige Iraanse regime. “Dus gaan zij zeer snel over tot zelfverdediging.” Anderzijds ging het regime ook heel snel over op toepassen van fors geweld. “Er zijn beelden waaruit blijkt dat er met oorlogswapens wordt geschoten op demonstranten. Dat zijn ook meisjes van 15, 16, 17 jaar.”

‘Hartverscheurend’

PvdA-Kamerlid Songül Mutluer volgt de demonstraties in Iran op de voet en noemt de beelden “hartverscheurend om te zien dat al die dappere vrouwen de straat op komen om voor hun vrijheid te vechten”.

Mutluer pleit ervoor om de Iraanse vrouwen als samenleving te blijven steunen. “Wij moeten opkomen voor al die vrijheden waar deze vrouwen nu voor vechten in een conservatief land als Iran.”

Mahsa Amini

Amini werd in de hoofdstad Teheran opgepakt door de religieuze politie, omdat ze haar hoofddoek niet volgens de strenge voorschriften droeg. Zij werd vervolgens mishandeld en overleed later in het ziekenhuis. Uit protest knippen vrouwen hun haren af en verbranden hun hoofddoek.

LEES OOK: Dragen hoofddoek ‘topje van ijsberg van alle verplichtingen die vrouwen worden opgelegd’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version