WNL

Zeewater als drinkwater ‘duurzaam alternatief’, zegt ondernemer: ‘Lokaler kan niet’

De ondernemende broers Tammo en Jort Wildschut denken dat zij een gat in de markt hebben gevonden: zeewater als drinkwater. Een ogenschijnlijk eenvoudig idee, maar de broers zijn de eersten ter wereld te zijn die duurzaam gefilterd zeewater beschikbaar maken voor de consumentenmarkt.

“Wij dachten: als je ziet hoe gigantisch veel zeewater er is in de wereld, hoe kan er dan toch een groot waterprobleem zijn?”, vertelt Jort in Stand van Nederland: Generatie Next. De komende jaren dreigt er in Nederland watertekort en ook de kwaliteit van grondwater staat onder druk. “Wij willen bewustwording creëren voor de mogelijkheden van ontzouting.”

Voor drinkwater in een flesje betaal je al snel tweehonderd tot vierhonderd keer meer dan voor kraanwater. Tammo: “Er wordt in Nederland water uit Italië en IJsland gedronken. Wij dachten: waarom kun je niet lokaal water aanbieden? Lokaler dan water uit de zee vindt je het eigenlijk niet.”

Hij gaat verder: “We raden iedereen aan om kraanwater te drinken als je daar toegang tot hebt. Nederland heeft kraanwater van goede kwaliteit. Maar we zien ook dat er een hele grote markt is van 450 tot 500 miljoen liter mineraalwater dat wordt gekocht.” Het ontzouten van zeewater is dan “een duurzame oplossing”, stelt de ondernemer.

Dat heeft alles te maken met het transport, vult Jort aan. “Als je een Nederlandse bron hebt en je wil in Italië water verkopen, moet je het daarheen transporteren. Wij kunnen een installatie als deze ook in bijvoorbeeld Italië neerzetten.”

Zeecontainer

De zuiveringsinstallatie van Tammo en Jort is klein van stuk en past in een zeecontainer. Het water gaat eerst door een filter dat de grote vuildeeltjes verwijderd, tot er na een weg door filters zoet water uit de kraan komt.

“Het kleine containertje kan heel veel drinkwater produceren”, vertelt Jort. “Mensen denken dat wij een hele grote fabriek hebben, maar dat is niet zo. Wij kunnen deze installatie overal neerzetten en lokaal water aanbieden. Dat maakt het financieel ook interessant.”

Millennial Jill Bleiksloot ontdekt dat het grote neerslagtekort het water in Nederland schaars heeft gemaakt. Deskundigen spreken van een watertransitie, wat inhoudt dat nieuwe generaties niet meer alleen het water buiten de deur moeten houden, maar ook moeten zorgen voor het behoud van water. In de woonwijk van de toekomst zijn de huizen niet alleen energieneutraal, maar ook waterneutraal. De watertransitie zal water ook in Nederland duurder maken.

Kijk deze aflevering nu terug op NPO Start.

Door: Peter Visser

Exit mobile version