main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Premier Mark Rutte.
23 september 2022 — 19:25

Rutte roept landen bij VN op zich vierkant achter Kiev te scharen

De wereld moet zich vierkant achter Oekraïne scharen. Die oproep deed premier Mark Rutte vrijdag tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Hij riep de landen op om “standvastig te zijn tot vrede, vrijheid en de territoriale integriteit van Oekraïne volledig zijn hersteld”.

Rutte haalde uit naar de Russische president Vladimir Poetin en zijn “gevaarlijke wereldbeeld”. Poetins “agressieoorlog moet worden gestopt”. Dit gaat over onze gemeenschappelijke toekomst, zei hij. “We moeten de grondbeginselen van het VN-Handvest handhaven.”

Het kabinet maakt zich zorgen over de steun voor de Russische zienswijze over de oorlog in onder meer Afrika. Moskou probeert steun te verwerven. Onlangs nog bracht de Russische minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan een aantal Afrikaanse landen. Maar Rusland is verantwoordelijk voor de honger die door de oorlog ontstaat, benadrukte Rutte.

‘Teken van paniek’

Poetin kondigde eerder deze week een gedeeltelijke mobilisatie af en referenda in bezet gebied in Oekraïne. Rutte omschreef deze stappen van Poetin als “een teken van paniek, een teken van zwakte. Hij is zijn eigen ondoordachte oorlog aan het verliezen, en hij weet het”.

Rutte sprak ook over het lijden van de Russische bevolking door de agressie tegen het buurland. Russen moeten tegen hun wil het leger in, aldus de premier. “We staan standvastig achter hen in Rusland die zich verzetten tegen de oorlog.” Zij verlangen volgens hem naar vrede en rechtvaardigheid.

Klimaatverandering

Het andere thema in de toespraak van de premier was klimaatverandering. De aanpak daarvan is door de Russische invasie in Oekraïne volgens de minister-president alleen maar urgenter geworden. Het is een extra argument om nog sneller een einde te maken aan het tijdperk van de fossiele brandstof, zei hij.

Rutte wees erop dat het Koninkrijk de gevolgen van klimaatverandering al merkt. In Nederland met zware regenval en droogte, in de Caribische delen met zwaardere orkanen en een stijgende zeespiegel. Nederland is volgend jaar samen met Tadzjikistan gastheer van een grote VN Water Conferentie in New York.

LEES OOK: Kans dat Poetin kernwapens inzet na schijnreferenda ‘minder onwaarschijnlijk dan voorheen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier