main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 12:15

Is winst Italiaanse verkiezingen Meloni slecht nieuws voor Europa? ‘Ze was altijd anti-EU’

Staat Europa voor een politieke aardverschuiving? Dat is de vraag die centraal staat als de rechts nationalistische Giorgia Meloni zondag de Italiaanse verkiezingen wint.

Meloni staat fors voor in de peilingen, dus lijkt de kans groot dat de ‘Donald Trump van Italië’ de eerste Italiaanse vrouwelijke premier wordt. Volgens Meloni hoeft dat niet voor verandering te zorgen, omdat zij aangeeft dat Italië doorgaat op de al ingeslagen weg. “Maar ik zal het wel kritisch blijven volgen”, zegt Italiëkenner Donatello Piras bij Goedemorgen Nederland. “Het is toch post-fascistische partij waar zij uit voortkomt.”

Bewondering voor Mussolini

Meloni, nu 45 jaar, uitte als jonge vrouw van 19 ooit haar bewondering voor Benito Mussolini, de man die tussen 1922 en 1943 minister-president was van Italië en van zijn land een fascistische staat maakte.

Meloni kwam later wel terug op die woorden, maar dat neemt de zorgen van VVD-Europarlementariër Malik Azmani niet weg. “De agenda is heel nationalistisch en conservatief ingesteld”, doelt Azmani onder andere op vrouwenrechten, recht op abortus of een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. “En ook altijd wel anti-EU geweest, maar nu ineens niet. Ze probeert daarmee ook andere kiezers aan zich te trekken.”

‘Pro-Russisch’

Als zij wint, gaat zij waarschijnlijk regeren met het rechtse Lega Nord van Matteo Salvini en met het centrum-rechtse Forza Italia, ooit opgericht door Silvio Berlusconi. “Daar hoef ik ook geen woorden aan te wijden als je kijkt naar hoe pro-Russisch zij zijn.”

Echter is het wel zo dat Meloni aangeeft de lijn van de EU en de NAVO te willen steunen. Zij heeft ook Poetin altijd veroordeeld en de wapenlevering aan Oekraïne gesteund. “Maar dan is het toch bijzonder dat je een kabinet gaat vormen met Salvini, die een heel ander geluid laat horen”, vertelt Azmani.

Eensgezindheid Europa

De VVD’er houdt er geen goed gevoel aan over, zeker omdat hierdoor mogelijk de eensgezindheid en stabiliteit van de EU op het spel staat. Daar zorgen de president van Hongarije Viktor Orbán, de president van Polen Andrzej Duda en de Zweedse verkiezingen waar extreemrechts de winnende partij werd al genoeg voor, stelt Azmani.

En dat iemand als Meloni dan aan het roer komt, daar maakt de Europarlementariër zich zorgen over. Al plaatst hij een kanttekening. “Zij geeft ook aan dat er hervormingen moeten plaatsvinden in het belang van Italië en de Italiaanse economie. Maar dat komt ook omdat zij veel geld krijgt vanuit het Europese coronaherstelfonds en daar zitten allerlei voorwaarden aan.”

LEES OOK: Kans dat Poetin kernwapens inzet na schijnreferenda ‘minder onwaarschijnlijk dan voorheen’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer