main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 september 2022 — 12:15

Is winst Italiaanse verkiezingen Meloni slecht nieuws voor Europa? ‘Ze was altijd anti-EU’

Staat Europa voor een politieke aardverschuiving? Dat is de vraag die centraal staat als de rechts nationalistische Giorgia Meloni zondag de Italiaanse verkiezingen wint.

Meloni staat fors voor in de peilingen, dus lijkt de kans groot dat de ‘Donald Trump van Italië’ de eerste Italiaanse vrouwelijke premier wordt. Volgens Meloni hoeft dat niet voor verandering te zorgen, omdat zij aangeeft dat Italië doorgaat op de al ingeslagen weg. “Maar ik zal het wel kritisch blijven volgen”, zegt Italiëkenner Donatello Piras bij Goedemorgen Nederland. “Het is toch post-fascistische partij waar zij uit voortkomt.”

Bewondering voor Mussolini

Meloni, nu 45 jaar, uitte als jonge vrouw van 19 ooit haar bewondering voor Benito Mussolini, de man die tussen 1922 en 1943 minister-president was van Italië en van zijn land een fascistische staat maakte.

Meloni kwam later wel terug op die woorden, maar dat neemt de zorgen van VVD-Europarlementariër Malik Azmani niet weg. “De agenda is heel nationalistisch en conservatief ingesteld”, doelt Azmani onder andere op vrouwenrechten, recht op abortus of een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht. “En ook altijd wel anti-EU geweest, maar nu ineens niet. Ze probeert daarmee ook andere kiezers aan zich te trekken.”

‘Pro-Russisch’

Als zij wint, gaat zij waarschijnlijk regeren met het rechtse Lega Nord van Matteo Salvini en met het centrum-rechtse Forza Italia, ooit opgericht door Silvio Berlusconi. “Daar hoef ik ook geen woorden aan te wijden als je kijkt naar hoe pro-Russisch zij zijn.”

Echter is het wel zo dat Meloni aangeeft de lijn van de EU en de NAVO te willen steunen. Zij heeft ook Poetin altijd veroordeeld en de wapenlevering aan Oekraïne gesteund. “Maar dan is het toch bijzonder dat je een kabinet gaat vormen met Salvini, die een heel ander geluid laat horen”, vertelt Azmani.

Eensgezindheid Europa

De VVD’er houdt er geen goed gevoel aan over, zeker omdat hierdoor mogelijk de eensgezindheid en stabiliteit van de EU op het spel staat. Daar zorgen de president van Hongarije Viktor Orbán, de president van Polen Andrzej Duda en de Zweedse verkiezingen waar extreemrechts de winnende partij werd al genoeg voor, stelt Azmani.

En dat iemand als Meloni dan aan het roer komt, daar maakt de Europarlementariër zich zorgen over. Al plaatst hij een kanttekening. “Zij geeft ook aan dat er hervormingen moeten plaatsvinden in het belang van Italië en de Italiaanse economie. Maar dat komt ook omdat zij veel geld krijgt vanuit het Europese coronaherstelfonds en daar zitten allerlei voorwaarden aan.”

LEES OOK: Kans dat Poetin kernwapens inzet na schijnreferenda ‘minder onwaarschijnlijk dan voorheen’

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier