main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 23 september 2022 — 06:11

Hulpverlening bij huiselijk geweld stagneerde in coronatijd: ‘Dit heeft tot ernstige situaties geleid’

De coronapandemie heeft grote invloed gehad op huiselijk geweld in bepaalde huishoudens. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), die exclusief gedeeld zijn met de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau van Omroep WNL. Uit voorlopige conclusies blijkt dat de coronaperiode onder meer invloed heeft gehad op oplopende spanningen thuis, sociale isolatie en op de hulpverlening aan huis. Veilig Thuis: “Hulpverleners moeten uitzonderingen kunnen maken als het om huisbezoeken gaat.”

Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving deed aan de hand van dossiers van advies- en meldpunt Veilig Thuis onderzoek naar de invloed van de pandemie op huiselijk geweld. Onderzoeker Anne Coomans: “We hebben in totaal 85 casussen uit 2020 onderzocht en in bijna 30 procent van deze casussen speelt corona een rol.”

De gemelde zorgen bestonden voor corona ook al bij deze gezinnen, maar het thuiswerken, het thuisblijven en andere maatregelen hebben wel kunnen leiden tot oplopende spanningen thuis, vertelt Coomans. Ook blijkt dat leerkrachten en andere professionals veel minder zicht hadden op de veiligheid van kinderen, door bijvoorbeeld de sluiting van scholen.

Indirecte gevolgen hebben ook invloed gehad op huiselijk geweld. Zo speelt angst voor het virus een rol. Coomans: “Kinderen die niet meer naar het kinderdagverblijf mochten, scholieren die niet meer naar hun stage konden en vrouwen en mannen die werden thuisgehouden door hun partner uit angst voor besmettingen. Dit heeft geleid tot stressverhogende omstandigheden.”

Hulpverlening gestagneerd

Uit het onderzoek blijkt ook dat de hulpverlening tijdens de lockdowns is gestagneerd. Hulpverleners konden door de coronamaatregelen of ziekte vaak niet op structurele basis hulp bieden aan gezinnen waarin sprake was van huiselijk geweld. Hierdoor was er veel minder zicht op die gezinnen. Lenne Muffels, gedragswetenschapper bij Veilig Thuis, erkent dit probleem. “Hulpverleners mochten niet meer op huisbezoek en er moest afstand gehouden worden. Gezinnen die drie keer per week intensieve begeleiding hadden moesten het nu doen met één telefoon- of videogesprek per week.”

Ze gaat verder: “Dit heeft tot ernstige situaties geleid. Bij Veilig Thuis kregen we daar meldingen van. Het nadeel van digitaal en telefonisch contact is dat je de echte connectie en lichaamstaal mist. Aan iemands houding kan je vaak aflezen of er iets speelt. Nu raakte Veilig Thuis betrokken op het moment dat het volledig escaleerde, terwijl er in veel gezinnen al hulpverlening betrokken was of zij een duidelijke ondersteuningsvraag hadden.”

Muffels benadrukt dat dit in de toekomst anders moet. “Het was heel zwart-wit. Hulpverlening en andere instanties gingen helemaal niet meer op huisbezoek. Vanuit Veilig Thuis deden we dit wel indien dit nodig was voor de veiligheid. Stel dat we weer in zo’n situatie komen, dan hoop ik dat organisaties de ruimte krijgen om uitzonderingen te maken. Hulpverleners weten precies welke gezinnen ze moeten bezoeken omdat een telefoontje niet genoeg is.”

‘Continu vernedering, continu geweld’

Geweld in huiselijke kring komt vaak voor. Het afgelopen jaar kwamen er in totaal bijna 120.000 meldingen binnen. Hierin zijn ook vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling meegeteld.

In de podcast komt Geertje Hulzebos aan het woord. Zij is slachtoffer geweest van huiselijk geweld en vertelt wat voor impact dit heeft gehad op haar leven. “Continu vernedering, continu geweld, continu horen en voelen ‘ik ben niks waard’. Wie ben jij nog? Je wordt een verlengstuk van degene die jou mishandelt. Ik ben mijn buren heel erg dankbaar dat zij bleven melden.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel, Noa van Oostrom en Onno den Hollander elke twee weken in een wereld van misdaad of misstanden duiken. De deze aflevering en oude afleveringen van Het Onderzoeksbureau zijn te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier