main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 23 september 2022 — 06:11

Hulpverlening bij huiselijk geweld stagneerde in coronatijd: ‘Dit heeft tot ernstige situaties geleid’

De coronapandemie heeft grote invloed gehad op huiselijk geweld in bepaalde huishoudens. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), die exclusief gedeeld zijn met de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau van Omroep WNL. Uit voorlopige conclusies blijkt dat de coronaperiode onder meer invloed heeft gehad op oplopende spanningen thuis, sociale isolatie en op de hulpverlening aan huis. Veilig Thuis: “Hulpverleners moeten uitzonderingen kunnen maken als het om huisbezoeken gaat.”

Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving deed aan de hand van dossiers van advies- en meldpunt Veilig Thuis onderzoek naar de invloed van de pandemie op huiselijk geweld. Onderzoeker Anne Coomans: “We hebben in totaal 85 casussen uit 2020 onderzocht en in bijna 30 procent van deze casussen speelt corona een rol.”

De gemelde zorgen bestonden voor corona ook al bij deze gezinnen, maar het thuiswerken, het thuisblijven en andere maatregelen hebben wel kunnen leiden tot oplopende spanningen thuis, vertelt Coomans. Ook blijkt dat leerkrachten en andere professionals veel minder zicht hadden op de veiligheid van kinderen, door bijvoorbeeld de sluiting van scholen.

Indirecte gevolgen hebben ook invloed gehad op huiselijk geweld. Zo speelt angst voor het virus een rol. Coomans: “Kinderen die niet meer naar het kinderdagverblijf mochten, scholieren die niet meer naar hun stage konden en vrouwen en mannen die werden thuisgehouden door hun partner uit angst voor besmettingen. Dit heeft geleid tot stressverhogende omstandigheden.”

Hulpverlening gestagneerd

Uit het onderzoek blijkt ook dat de hulpverlening tijdens de lockdowns is gestagneerd. Hulpverleners konden door de coronamaatregelen of ziekte vaak niet op structurele basis hulp bieden aan gezinnen waarin sprake was van huiselijk geweld. Hierdoor was er veel minder zicht op die gezinnen. Lenne Muffels, gedragswetenschapper bij Veilig Thuis, erkent dit probleem. “Hulpverleners mochten niet meer op huisbezoek en er moest afstand gehouden worden. Gezinnen die drie keer per week intensieve begeleiding hadden moesten het nu doen met één telefoon- of videogesprek per week.”

Ze gaat verder: “Dit heeft tot ernstige situaties geleid. Bij Veilig Thuis kregen we daar meldingen van. Het nadeel van digitaal en telefonisch contact is dat je de echte connectie en lichaamstaal mist. Aan iemands houding kan je vaak aflezen of er iets speelt. Nu raakte Veilig Thuis betrokken op het moment dat het volledig escaleerde, terwijl er in veel gezinnen al hulpverlening betrokken was of zij een duidelijke ondersteuningsvraag hadden.”

Muffels benadrukt dat dit in de toekomst anders moet. “Het was heel zwart-wit. Hulpverlening en andere instanties gingen helemaal niet meer op huisbezoek. Vanuit Veilig Thuis deden we dit wel indien dit nodig was voor de veiligheid. Stel dat we weer in zo’n situatie komen, dan hoop ik dat organisaties de ruimte krijgen om uitzonderingen te maken. Hulpverleners weten precies welke gezinnen ze moeten bezoeken omdat een telefoontje niet genoeg is.”

‘Continu vernedering, continu geweld’

Geweld in huiselijke kring komt vaak voor. Het afgelopen jaar kwamen er in totaal bijna 120.000 meldingen binnen. Hierin zijn ook vermoedens van huiselijk geweld en kindermishandeling meegeteld.

In de podcast komt Geertje Hulzebos aan het woord. Zij is slachtoffer geweest van huiselijk geweld en vertelt wat voor impact dit heeft gehad op haar leven. “Continu vernedering, continu geweld, continu horen en voelen ‘ik ben niks waard’. Wie ben jij nog? Je wordt een verlengstuk van degene die jou mishandelt. Ik ben mijn buren heel erg dankbaar dat zij bleven melden.”

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel, Noa van Oostrom en Onno den Hollander elke twee weken in een wereld van misdaad of misstanden duiken. De deze aflevering en oude afleveringen van Het Onderzoeksbureau zijn te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Zoals: 
  • Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
  • Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
  • Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
  • Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.

Kijk de laatste aflevering van het seizoen nu terug!

Podcast: WNL Haagse Lobby

Deze twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. Hoe wordt Groningen nou dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? En kan zij het waarmaken om de waterstofprovincie van het land te worden?

Te gast zijn:

  • Meiltje de Groot, CEO van Groningen Airport en voorzitter Economic Board Noord-Nederland
  • Mirjam Wulfse, VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen
  • Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord

Luister nu terug als podcast!

Het Misdaadbureau: ‘Vrouwen moorden anders dan mannen’

Uit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die tot gruwelijke zaken in staat zijn. Komen ze er…

Lees meer

Voorzitter van VNO-NCW Noord over herstelfonds Groningen: ‘Belangrijk dat we met elkaar dezelfde stip zien’

Nu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uitrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW…

Lees meer

Kabinet versterkt procedure om asielzoeker te checken op terreur

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is…

Lees meer

Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot…

Lees meer

Amsterdams treinverkeer voorlopig geregeld vanuit Utrecht

De treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger…

Lees meer

Thuisbrengplicht NS niet van toepassing op massale treinuitval

 De wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. “Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting”, verklaart…

Lees meer

Haringhappers opgelet: haringseizoen ruim een week uitgesteld naar 22 juni

Het begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de…

Lees meer

OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef….

Lees meer

Gratis bus brengt Groningers naar Kamerdebat over gasrapport

Groningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de…

Lees meer

Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers…

Lees meer

Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze…

Lees meer

NS compenseert gedupeerden storing ‘ruimhartig’

De NS belooft ervoor te zorgen dat gedupeerden van de storing in het treinverkeer rond Amsterdam een “ruimhartige compensatie” krijgen. Een woordvoerder zegt dat reizigers…

Lees meer

Hoe wordt Groningen dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? Vanavond in WNL Haagse Lobby

De komende twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. 22 miljard heeft…

Lees meer