WNL

De Bodyguard moet stigma’s doorbreken: ‘Het is niet alleen voor grote sterke mannen’

Politici, artiesten, pers en advocaten: veel van hen hebben tegenwoordig bescherming nodig, gezien de bedreigingen aan hun adres met de dag lijken toe te nemen. De roep om meer persoonsbeveiligers groeit, maar de sector kampt met personeelsproblemen. Het nieuwe WNL-programma De Bodyguard kan daar een belangrijke rol in vervullen, vinden gerenommeerde persoonsbeveiligers Nico Raat en Malcom Wynter.

In het nieuwe WNL-programma De Bodyguard worden tien kandidaten – onder leiding van Nico en Malcolm – opgeleid tot persoonsbeveiliger. Zij volgen een loodzwaar en waarheidsgetrouw trainingsprogramma. “Het programma kan een wervend karakter hebben, omdat mensen zien wat het vak een beetje inhoudt. Het is namelijk niet alleen maar stom achter iemand aanlopen en boos kijken, wat veel mensen denken”, zegt Nico tegen Omroep WNL.

De toenemende vraag naar persoonsbeveiliging is volgens Nico “bijna niet omkeerbaar” en zal alleen maar groter worden. Dat heeft ook te maken met het feit dat niemand de verantwoordelijkheid durft te nemen om te zeggen dat een dreiging weg is. Zelfs als je zoiets met de beschermde persoon afbouwt en goed begeleidt, blijft de dreiging bestaan. Nico: “Als een crimineel A niet kan pakken, dan pakt die B wel en als dat niet lukt gaat hij naar C. Het wordt op een gegeven moment groter en groter en dat kan de overheid niet meer behappen.”

Stigma’s

Naast werving hoopt Malcolm met De Bodyguard ook het stigma te doorbreken dat persoonsbeveiliging een vak is dat alleen maar is weggelegd voor grote sterke mannen. “Er doen ook dames mee aan het programma en die gaan gewoon gelijk op met de heren. Wij hopen het stereotype te doorbreken, want bij de dames zit veel potentieel.”

Ook dat het leven van een bodyguard alleen maar ‘glitter and glamour’ is, is een foutieve gedachte volgens Malcolm. “Dat is een beetje de beeldvorming, maar het is veel meer dan alleen een tasje vasthouden en een deurtje openen.”

‘Je moet de verleidingen kunnen weerstaan’

Wie de droom heeft om bodyguard te worden, moet zich niet laten weerhouden, vindt Malcolm. Toch moet een goede persoonsbeveiliger wel over enkele belangrijke eigenschappen beschikken. Zo moet hij of zij zichzelf kunnen wegcijferen en tegelijkertijd ook dienend, betrouwbaar, integer en standvastig zijn. Want, zo zegt Malcolm, “je moet de verleidingen van onze wereld kunnen weerstaan”.

Malcolm doelt dan met name op de ‘glamourkant’ van zijn vakgebied. “Sommigen hebben nog nooit op een jacht of in een jet gezeten van 100 miljoen. Daar moet je mee kunnen omgaan. Dat is iets heel anders dan in een dikke bak een diplomaat van A naar B brengen, of een kroongetuige van een EBI naar een bunker.” Ook de “juicy anekdotes” waar media graag naar hengelen moet je als goede persoonsbeveiliger voor je kunnen houden. “En je moet ook fysiek in orde zijn, want je maakt soms lange dagen”, aldus Malcolm.

Het vak van persoonsbeveiliging is dus eigenlijk een combinatie van strak in de procedures zitten, veiligheidsprotocollen in acht nemen en service en dienst verlenen. “Maar de overlap is dat je jezelf kunt wegcijferen en ervoor zorgt dat de klant zich veilig voelt”, besluit Malcolm.

LEES OOK: Dit zijn de 10 kandidaten van het nieuwe WNL-programma De Bodyguard met Welmoed Sijtsma

Het nieuwe WNL-programma De Bodyguard, gepresenteerd door Welmoed Sijtsma, is vanaf 31 augustus iedere woensdag te zien om 20.25 uur op NPO 3. 

Door: Vick ten Wolde

Exit mobile version