WNL

Russische geheime dienst: Oekraïne zit achter aanslag op dochter huisfilosoof Poetin

Volgens de Russische geheime dienst FSB zit Oekraïne achter de dodelijk bomaanslag op Daria Doegina, de dochter van de Russische ‘huisfilosoof’ van president Vladimir Poetin Aleksandr Doegin. Doegina kwam zaterdagavond om het leven toen de auto waarin zij zat werd opgeblazen op een snelweg nabij Moskou.

De Oekraïense regering had eerder al betrokkenheid bij de moord ontkend, na beschuldigingen die via Russische staatsmedia waren geuit. Volgens de FSB is de aanslag voorbereid en uitgevoerd door de Oekraïense geheime diensten. De aanslagpleger zou een Oekraïense vrouw zijn, die naar Estland is gevlucht.

Doegina stierf toen een explosief onder haar auto tot ontploffing werd gebracht. De politicologe en journaliste zou eigenlijk met haar vader in de auto zitten, maar hij had zijn plannen gewijzigd. De twee waren samen naar een festival buiten Moskou geweest. Volgens de FSB was de Oekraïense vrouw op ditzelfde evenement voordat ze de auto “gecontroleerd” liet exploderen.

Poetin veroordeelde de aanslag als een verachtelijke misdaad. In een verklaring noemt hij de door een autobom gedode vrouw “een briljante en getalenteerde persoon met een echt Russisch hart”.

Verzetsgroep

De beschuldigingen van Rusland komen een dag nadat de aanslag werd opgeëist door een verzetsgroep, het Nationaal Republikeinse Leger. De leden zouden tegen het regime van president Poetin zijn en Doegina als een “legitiem doelwit” hebben gezien vanwege haar steun aan de oorlog in Oekraïne.

LEES OOK: Dochter van ‘filosoof’ Poetin gedood bij autobomaanslag

Door: Peter Visser

Exit mobile version