main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 18 augustus 2022 — 10:53

Nederlandse arbeidsmarkt in de problemen? Werkloosheid nam in juli verder toe

De werkloosheid is in juli 2022 verder opgelopen tot 353.000, dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. De afgelopen drie maanden steeg het aantal werklozen met 12.000 per maand. Dat kwam omdat mensen hun baan verloren, maar ook doordat niet-werkenden een zoektocht naar een baan begonnen of bleven voorzetten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking.

De beroepsbevolking bestaat uit mensen tussen 15 en 75 jaar die betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking) of recent naar betaald werk hebben gezocht en direct inzetbaar zijn (werkloze beroepsbevolking). In juli hadden 3,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die recent niet hebben gezocht naar een baan en derhalve ook niet direct beschikbaar waren. Deze groep valt niet onder de beroepsbevolking. Het gaat hier vooral om gepensioneerden of om personen die arbeidsongeschikt zijn of wegens ziekte niet aan de bak kunnen. Deze niet-beroepsbevolking is de laatste drie maanden per maand met 6.000 afgenomen naar het laagste aantal sinds juni 2009.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Werkloosheidspercentage en WW

Het werkloosheidspercentage van 3,6 is weer op het niveau van begin dit jaar. In april 2022 dat met 3,2 nog erg laag (het laagste per maand sinds 2003). Sindsdien is het percentage dus weer opgelopen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Waar het werkloosheidspercentage toenam in juli 2022, nam het aantal door UWV verstrekte WW-uitkeringen af: 4.000 minder dan een maand eerder. Dat is een afname van 2,5 procent. Er werden 18.000 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt en 22.000 zijn beëindigd.

In vrijwel alle sectoren nam het aantal lopende WW-uitkeringen de vorige maand af. Behalve in het onderwijs, daar was een toename te zien van 9,8 procent. Dat is echter geen vreemde ontwikkeling. Die stijging heeft namelijk te maken met de zomermaanden, waarin veel tijdelijke arbeidscontracten aflopen aan het einde van het schooljaar. In de horeca en catering en in de bouw was de grootste afname WW-uitkeringen waargenomen: respectievelijk 9,0 en 8,4 procent.

Arbeidsposities

Dat het aantal werklozen met 37.000 is gestegen in het laatste kwartaal, heeft onder meer te maken met de stroming tussen de werkzame, werkloze en niet-beroepsbevolking. Werkloosheid wil niet zeggen dat het alleen maar om mensen gaat die hun baan verloren zijn. De toename van werkloosheid kan ook veroorzaakt worden door mensen die toetreden tot de beroepsbevolking, waar zij eerder niet tot behoorden. Zodra zij naar werk zoeken en tevens beschikbaar zijn, behoren zij tot de groep werklozen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron CBS

Vaak zorgt de instroom vanuit de niet-beroepsbevolking grotendeels voor de toename van de werkloosheid. In juni en juli nam echter ook de toestroom vanuit werkenden toe. Andersom, van werkloos naar werkend, was daarentegen minder groot. De uitstroom van werkloos naar werk is met 20.000 dit jaar niet eerder zo laag geweest.

Het afgelopen kwartaal was de stroom vanuit de niet-beroepsbevolking naar werkloosheid met 57.000 het grootst van dit jaar. Het zorgde voor 37.000 werklozen sinds april. Omdat de uitstroom naar werk is afgenomen en de instroom vanuit de niet-beroepsbevolking is toegenomen, groeide de werkloosheid van 316.000 in april naar 353.000 in juli.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier